Test Sirui P224S: Monopod met 3 poten

0
p224s
Een goed statief geeft de meeste stabiliteit. Maar het is lang niet overal mogelijk om een statief te gebruiken. Stel dat je je regelmatig verplaatst, dan is een monopod gebruiksvriendelijker dan een statief. Veel videografen, natuurfotografen en sportfotografen gebruiken liever een monopod dan een statief, omdat je daarmee veel mobieler bent. Ook als je in een menigte staat, bij een evenement of een concert, is een monopod een logischer keuze dan een statief. Een statief neemt dan ruimte in, die je eenvoudig niet hebt. Je wilt niet dat een voorbijganger over je statief struikelt en je dure telelens vervolgens ter aarde stort. Dan liever een monopod. p224s

Zou het niet prettig zijn om een monopod los te kunnen laten, zonder dat die meteen omvalt?
Dat kan. Met een Sirui P224S.

Maar een monopod blijft niet makkelijk op precies dezelfde plaats staan. Videografen krijgen daar bij de montage last van. En met een monopod ben je altijd een hand of een arm kwijt, waarmee je de monopod vast moet houden. Zou het niet prettig zijn om een monopod los te kunnen laten, om bijvoorbeeld van lens te wisselen? Of om met je monopod een 360 graden panorama te maken, waarbij je monopod perfect verticaal blijft staan? Dat kan met een Sirui P224S, het in mijn ogen aantrekkelijker broertje van de goedkopere, “reguliere” Sirui P224 monopod. De aantrekkingskracht zit hem in het extra onderstel met 3 poten, die zowel voor extra functionaliteit als stabiliteit zorgt.

Test Sirui P224S: Monopod met 3 poten

Naamloos 1
De Sirui PS Monopods zijn sterk en licht, want gemaakt van 8 lagen koolstofvezel, en compact uitgevoerd. De PS-serie is voor video- en actiefotografen een goed alternatief voor grotere en meer bewerkelijke driepoot statieven.

De 4 secties van de monopod worden aangedraaid met gesloten ringen. Onderaan de monopod bevinden zich drie uitklapbare poten, die zijn voorzien van grote rubberen voetjes, voor een goede grip. Een kogelgewricht onder aan de monopod en een gepatenteerd 360° systeem maken manoeuvreren en pannen makkelijk, terwijl de monopod op exact dezelfde plaats blijft staan.
Deze monopod is ook zonder de pootjes te gebruiken en zonder monopod kunnen de pootjes dienst doen als tafelstatief. Een polsband is een standaard onderdeel van een Sirui monopod. Een greep gemaakt van zacht schuimrubber voorkomt koude handen en geeft meer grip als je de monopod vasthoudt.

Naamloos 13

Spectaculair statief met 360 graden panning

Naamloos 12
Wil je de Sirui P224S gebruiken als videostatief of voor het maken van panorama-opnames, dan zet je alle koppelingen van het statief vast, behalve de bovenste. Daardoor kan je de statiefkop 360 graden laten draaien. Voor de panorama-opnames is het jammer dat de kop geen klikbare standen heeft, maar daar is deze kop dan ook niet voor ontwikkeld. Ook zonder klikstanden lukt het om 360 graden panorama opnames te maken met dit statief. Voor video is een volledig draaibare kop ideaal om met je onderwerp soepel mee te draaien. Het werkt minder mooi dan met een echte videokop, maar de Sirui P224S levert je veel mooiere, stabielere panning opnames op dan als je een monopod om zijn as zou draaien.

Een 10 voor veelzijdigheid

tafelstatief
Door de monopod van Sirui P224S af te schroeven van het onderstel, en de bevestiging voor de statiefkop over te zetten van de monopod op het tafelstatief, creëer je een super degelijk tafelstatief. Ideaal voor video-opnames en tabletop fotografie en qua stabiliteit onvergelijkbaar met een klein tafelstatiefje. Omdat het onderstel van de Sirui P224S berekend is op een draagvermogen van 8 kg, heb je een compact tafelstatief dat staat als een huis. Hierop kan je met een gerust hart een professionele spiegelreflex met een zware lens bevestigen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat het tafelstatief omvalt. Dit is het meest stabile tafelstatief dat ik ken.

Stabiliteit

Een monopod met drie poten levert niet dezelfde stabiliteit als een gewoon statief. Natuurlijk is het zo dat als je een professionele spiegelreflex met een zware telelens op de Sirui P2244S plaatst, dat je dan een topzware constructie hebt, die makkelijk kan omvallen. In dergelijke situaties win je aan stabiliteit door je voet op een van de drie pootjes te zetten. De gote winst aan stabiliteit heb je ten opzichte van een monopod; door de driepoot blijft het statief precies op dezelfde plaats staan, terwijl je aan het werk bent. Met name voor videografen is dat een absolute must als je verschillende opnames gemaakt op locatie zonder kwaliteitsverlies aan elkaar wil plakken.
Naamloos 15

Gebruiksgemak

Naamloos 14
Tijdens de praktijktest ben ik video opnames wezen maken met de Sirui P224S op een drassige ondergrond. Dan heb je niet voldoende steun aan de driepoot, omdat de afzonderlijke voetjes in verschillende mate wegzakken in de ondergrond. Dit was eigenlijk de enige situatie waar ik de voorkeur gaf aan het gebruik van een echte monopod, in plaats van de monopod met 3 poten. Als je de poten inklapt, is de Sirui P224S gebruiken als een gewone monopod, met een rubberen voet. Deze rubberen voet kan je verwijderen waardoor de meegeleverde spike bruikbaar wordt.
De monopod is via een balhoofd bevestigd op het onderstel, waardoor je bewegingsvrijheid kan creëren als je de Sirui P224S als monopod gebruikt. De weerstand van de monopod is eenvoudig te vergroten of te verkleinen door middel van een grote vleugelmoer, die in onderstaande afbeelding is weergegeven. Handig dat je geen gereedschap bij je hoeft te hebben voor het afstellen van de wrijvingsweerstand. Dat is een verbetering ten opzichte van eerdere versies.
Naamloos 11

Conclusie test Sirui P224S: Monopod

{youtube}YknpFZwwniI{/youtube} Specificaties

Hoogte: 71 cm  (min) & 160 cm (max)
Materiaal poten: carbon
Aantal pootsegmenten: 4

Gewicht: 1.3 kg

Maximale draagkracht: 8 kg
Adviesprijs: 269 euro

Actuele winkelprijs: Klik hier

Voordelen

Nadelen

  • Breed inzetbaar als monopod, videopod en tafelstatief
  • Gebruiksvriendelijk
  • Perfect afgewerkt
  • Inclusief mooie hoes en draagband
Eigenlijk heb ik geen echte nadelen kunnen ontdekken, behalve twee nogal voor de hand liggende verschillen ten opzichte van een kleine monopod of een groot en zwaar statief:

  • Minder compact dan een kleine monopod
  • Minder stabiel dan een regulier statief

Te lang, niet gelezen? Bij een test zoek ik naar de adder onder het gras: iets wat in de praktijk tegenvalt. Bij de Sirui P224S ben ik die niet tegengekomen.

De Sirui P224S is in mijn ogen het aantrekkelijker broertje van het goedkopere, “reguliere” Sirui P224 monopod. De aantrekkingskracht zit hem in het extra onderstel met 3 poten, die voor extra stabiliteit en functionaliteit zorgt. Overal waar je een statief zou willen gebruiken, maar daarvoor niet de tijd of de ruimte hebt, is de Sirui P224S het aangewezen alternatief. Video opnames gemaakt vanaf een monopod zijn moeilijker aan elkaar te plakken dan video opnames gemaakt op een Sirui P224S.
Dit statief heeft met een Zwitsers zakmes gemeen, dat het bijna overal inzetbaar is. Maar er is ook een belangrijk verschil. Bij Zwitserse zakmessen bekruipt me vaak het gevoel dat de degelijkheid van de constructie ondergeschikt is aan het combineren van zo veel mogelijk gebruiksmogelijkheden. Er zit dan wel een schaartje op het zakmes, maar erg makkelijk werkt het niet.
De Sirui P224S is stevig, gebruiksvriendelijk en perfect afgewerkt. Deze alleskunner voldoet zowel als hoogwaardig tafelstatief, als reguliere monopod als een panning videopod met 3 extra poten. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in