Test Sony Vario-Sonnar® T* DT 16-80 mm F3.5-4.5 ZA (APS-C)

0
Sony-16-80at16mm

Sony 16-80 mm, voluit Sony Vario-Sonnar® T* DT 16-80 mm F3.5-4.5 ZA, is een zogenaamde prosumer lens; een lens bestemd voor amateurfotografen, maar met de prestaties van een professionele lens. Deze Carl Zeiss lens heeft een groot zoombereik vergeleken met een standaard kitlens.

Sony-16-80at16mm

Sony Vario-Sonnar® T* DT 16-80 mm 3.5-4.5 @ 18 mm
Sony-16-80at80mm
Sony Vario-Sonnar® T* DT 16-80 mm 3.5-4.5 @ 80 mm

De Sony 16-80 mm heeft op een camera met een APS-C sensor een zoombereik dat overeenkomt met het zoombereik van een 24-120 mm zoomlens op een camera met een volformaat sensor. Daarmee kan je heel wat fotografische situaties te lijf zonder van objectief te moeten wisselen.

Bouw en autofocus

De lens is redelijk compact en heeft een buitenkant gemaakt van plastic. De zoomring en focusring zijn met rubber bekleed en voldoende breed.
De aandrijving van de autofocus is redelijk stil, maar niet geruisloos, en snel.
Van zoeken bij weinig licht is incidenteel sprake. Dat is niet onverwacht, omdat deze lens niet heel lichtsterk is en de Sony A77 slechts 25% van het licht gebruikt voor de AF.{insertgrid ID = 288}

In-camera correctie en beeldstabilisatie

De Sony 16-80 mm is getest in combinatie met de Sony A77. Op de camera stond tijdens de test automatische compensatie van lichtafval, chromatische aberratie en vervorming aan.

Beeldstabilisatie vindt bij Sony plaats op de sensor en niet in de lens. Beeldstabilisatie is niet getest met de Sony 16-80 mm, maar de effectiviteit van de beeldstabilisatie van Sony kan je bekijken in de testen van andere Sony lenzen, zoals de Sony 16-50 mm en de Sony 24-70 mm.

Sony-A77-incamera-correctie

Lichtafval

Als je de Sony 16-80 mm vergelijkt met de Sony 24-70 mm , dan is de Sony 16-80 compacter en is het zoombereik groter, maar heeft deze lens ook meer last van lichtafval.
De jpg bestanden vertonen, ondanks de automatische schaduwcompensatie, zichtbare lichtafval.

Vervorming

Ondanks dat in-camera correctie van vervorming aanstond op de Sony A77, vertonen de jpg bestanden van de Sony 16-80 mm, met name in de groothoek stand, zichtbare vervorming. De automatische compensatie van vervorming in de camera heeft hier geen effect. Gelukkig is vervorming achteraf eenvoudig met software te corrigeren.distortion-Sony-16-80-zeiss

Bokeh

De Sony 16-80 mm heeft een rond diafragma, toch zien onscherpe delen in de achtergrond er onrustig uit. Kortom, de bokeh is niet heel fraai.bokeh16-Sony-16-80-zeiss

Overstraling

De Sony 16-80 mm Zeiss lens heeft heel weinig last van overstraling. Zelfs als een lichtbron rechtstreeks in de lens schijnt, kom je meestal geen overstraling tegen. Hiernaast staat de worst case die we konden bereiken. Nevenbeelden (‘ghosting’) zijn we in deze test niet tegengekomen. De T*-coating op de lenzen werkt erg goed!flare-Sony-16-80-zeiss

Scherpte

De scherpte van dit Sony 16-80 mm objectief is al vanaf volle opening erg hoog over het hele zoombereik. In het algemeen is de scherpte in de hoeken bij alle diafragma’s bijna net zo hoog als in het centrum. Dat is een top prestatie. Bij 80 mm is de scherpte bij volle opening minder en blijven de hoeken meer achter op de randen. Ook bij 16 mm en volle opening blijven de randen iets achter op het centrum, qua resolutie. Maar dit verschil is alleen meetbaar en niet met het oog waarneembaar.resolutie-Sony-16-80-zeiss

Chromatische aberratie

De Imatest meetresultaten laten zien dat je in de praktijk (nog net) geen zichtbare chromatische aberratie zal tegenkomen bij het gebruik van de Sony 16-80 mm.

CA-Sony-16-80-zeiss

Conclusie Sony Vario-Sonnar® T* DT 16-80 mm 3.5-4.5 ZA

 

Voordelen

  • Zeer hoge resolutie / scherpte
  • Extreem weinig last van overstraling

Nadelen

  • Bij 80 mm is de scherpte bij volle opening minder en blijven de hoeken meer achter op de randen.
  • Zichtbare vervorming, met name bij 16 mm

 

Wie graag scherpe foto’s wil maken met een zoomobjectief met een groot zoombereik, is bij de Sony 16-80 mm aan het juiste adres. Jammer van de vervorming bij 16 mm. Hopelijk komt er nog eens een firmware voor Sony camera’s om dit al in de camera te corrigeren. Op dit moment is dat helaas nog niet het geval.
Sinds kort heeft deze lens er een geduchte concurrent bij, in de vorm van de Sony 16-50 mm. Deze laatste lens heeft weliswaar een minder groot zoombereik, maar scoort beter in het groothoek bereik en heeft een hogere lichtsterkte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in