Site pictogram Focus Review

Test Sony 35 mm 1.4 G (APS-C)

160blog-Sony35f14

De Sony 35 mm 1.4 G is een lens uit de G-serie, de “professionele” lenzen, van Sony. Het lensontwerp is afkomstig uit de inboedel van Minolta. Het unieke aan deze lens is de hoge lichtsterkte. Daarmee kan je langer zonder flitser werken, bij lagere ISO waarden werken of een zo gering mogelijke scherptediepte realiseren. Maar die hoge lichtsterkte gaat wel gepaard met een hoog prijskaartje. Voor wie is deze lens zijn hoge prijs waard?

160blog-Sony35f14

Deze Sony 35 mm lens is zowel te gebruiken op een camera met een volformaat sensor als op een camera met een APS-C sensor. In deze test is de Sony 35 mm 1.4  getest op een camera met een APS-C sensor. We testen hierdoor niet de prestaties in de hoeken en aan de randen van dit objectief. De APS-C sensor gebruikt alleen het beeld in het centrum van het objectief.
Sommige optische eigenschappen van een lens, zoals lichtafval en chromatische aberratie, scoren lager op een camera met een volformaat sensor dan op een camera met een APS-C sensor. Deze test geeft op die punten dus een rooskleuriger beeld dan een test van deze lens op een camera met een volformaat sensor zou geven.

Sony 35 mm 1.4 G @2.8

Bouw en autofocus

De bouw is uitermate degelijk; de lens heeft een metalen body. Je herkent de leeftijd van de lens aan het venster met afstandsindicatie; die kom je tegenwoordig op objectieven steeds minder vaak tegen.

De autofocus is redelijk snel en stil, maar niet geruisloos.


Lichtafval

Met name bij volle opening kan je in de praktijk lichtafval in de hoeken tegenkomen, zoals je in de afbeelding hiernaast kan zien. Dat valt eigenlijk een beetje tegen, omdat de Sony 35 mm 1.4 getest is op een camera met een APS-C sensor. De testcamera stond bovendien ingesteld op automatische correctie van lichtafval (zie onder). Vanaf diafragma 2.8 is de lichtafval van de Sony 35 mm 1.4 verwaarloosbaar klein, zo blijkt uit de Imatest metingen.

Vervorming

De kussenvormige vervorming blijft redelijk binnen de perken. Maar gezien de hoge prijs van de lens en het feit dat de testcamera (Sony A77) was ingesteld op correctie van vervorming, zou je toch een betere prestatie mogen verwachten.

Bokeh

Een belangrijke reden om eventueel voor deze lens te kiezen, is dat de scherptediepte dankzij de hoge lichtsterkte beperkt kan worden, wat een mooie achtergrondonscherpte (bokeh) kan opleveren. De bokeh van de Sony 35 mm is mooi cirkelvormig. Toch is de achtergrond lang niet altijd mooi rustig. Ook vertoont de Sony 35 mm kleur bokeh; een vorm van chromatische aberratie die veel bij lenzen met een lichtsterkte van 2.0 of hoger voorkomt.

Overstraling

De Sony 35 mm vertoont heel weinig last van overstraling. Nevenbeelden (‘ghosting’) zijn we niet tegengekomen. Zelfs als een felle lichtbron rechtstreeks in de lens schijnt, is de overstraling minimaal, zoals je in de beelduitsnede hiernaast kan zien. Een erg goede prestatie.

Scherpte

Vanaf diafragma 2.0 is de scherpte in het centrum van een jpg bestand hoog (2000 LW/PH) om nog verder toe te nemen tot zeer hoog (2500 LW/PH) vanaf diafragma 4.0. Maar de scherpte in het centrum bij diafragma 1.4 valt tegen.

Tot diafragma 2.8 blijven de hoeken qua scherpte fors achter op het centrum. Vanaf diafragma 4 is het verschil in scherpte veel minder zichtbaar in de praktijk, maar de Imatest metingen laten zien dat ook dan de hoeken nog achter blijven in scherpte.

Eerlijk is eerlijk, we hadden een kleiner verschil in scherpte tussen centrum en hoeken verwacht omdat de camera voorzien is van een APS-C sensor.

Chromatische aberratie

De Sony A77 testcamera was ingesteld op automatische correctie van chromatische aberratie, maar daar is weinig van te merken in deze test van de Sony 35 mm 1.4. De chromatische aberratie van jpg en RAW bestanden zijn gelijk.
De gemeten chromatische aberratie van de Sony 35 mm 1.4 ligt in een gebied dat je in de praktijk licht zichtbare chromatische aberratie tegen zou kunnen komen. Chromatische aberratie is met software te herstellen.

Conclusie Sony 35 mm 1.4 G Review

Voordelen

  • Degelijke bouw
  • Hoge lichtsterkte
  • Vanaf 2.0 hoge resolutie in het centrum, vanaf 4.0 zeer hoge resolutie in het centrum

Nadelen

  • Hoge prijs
  • Lage scherpte bij 1.4
  • Scherpte in de hoeken blijft achter op het centrum
  • Gevoelig voor chromatische aberratie

 

De Sony 35 mm 1.4 is een degelijk gebouwde lens met een grote lichtsterkte. De scherpte van dit objectief, getest op een camera met APS-C sensor, is het hoogst boven diafragma 4.0.  Bij volle opening is de scherpte in het centrum laag. De scherpte in de hoeken blijft in alle gevallen achter op de scherpte in het centrum. Ook de andere optische eigenschappen (vervorming, chromatische aberratie, lichtafval) zijn niet slecht, maar wel minder dan je gezien de hoge prijs zou mogen verwachten. Mogelijk is de Sony 35 mm 1.8  een aantrekkelijker alternatief, qua prijs/ kwaliteitsverhouding voor de Sony 35 mm 1.4.

Mobiele versie afsluiten