De Sony 70-400 mm G is één van de Sony lenzen uit de Gold serie; de professionele Sony alpha lenzen. De Sony 70-400 mm heeft een volle opening, afhankelijk van de brandpuntsafstand, tussen diafragma 4 en 5.6. De lens is zowel geschikt voor een camera met een APS-C sensor als een camera met een volformaat sensor. We hebben de camera getest op de Sony A77, een camera met een APS-C sensor.

Omgerekend naar een lens op een camera met een volformaat sensor, levert de combinatie van Sony 70-400 mm en de Sony A77 een 6x zoombereik van 105 tot en met 600 mm.
Bouw en autofocus
De lens is gebouwd als een tank en is uitgevoerd in een stijlvolle, zilverkleurige uitvoering. Op de lens zitten een paar knoppen, waarmee je de AF kan uitzetten of het focusbereik kan beperken, waardoor de AF tijd verkort kan worden.
Meestal zit de zoomring bij de body en de scherpstelring bij de frontlens. Bij deze lens is dat andersom. Dat is even wennen en minder logisch. Immers, de zoomlens gebruik je vaker dan de scherpstelring en je ondersteunt de camera + lens beter indien de hand vlakbij de camerabody is.
De aandrijving van de SSM autofocus (SuperSonic AF Motor) verloopt redelijk snel, maar bij weinig contrast of in het donker is er soms sprake van ‘zoeken’ De autofocus heeft dan onvoldoende contrast om snel scherp te stellen. Dit is een veelvoorkomend verschijnsel bij extreme telelenzen met een volle opening van 4 of lager.
Beeldstabilisatie
De in-camera beeldstabilisatie van de Sony A-77 in combinatie met de Sony 70-400 werkt uitstekend. We hebben de beeldstabilisatie getest bij een brandpuntsafstand van 70 mm. Zonder beeldstabilisatie kan je tot 1/50 seconde nog redelijk scherpe opnames maken. Met beeldstabilisatie tot 1/6 seconde. Dat is een winst van 3 stops.
Lichtafval
Omdat de lens is ontworpen voor gebruik op een camera met een volformaat sensor, is er vrijwel geen sprake van lichtafval. Zelfs bij volle opening bedraagt de maximale lichtafval minder dan 0,4 stops. Alleenzeer sporadisch zal vignettering in de praktijk zichtbaar zijn bij gevruik van de Sony 70-400 mm op een camera met een APS-C sensor.
Vervorming
De vervorming van de Sony 70-400 mm is bij alle brandpuntsafstanden redelijk onder controle gehouden. Bij toepassingen die horen bij dit objectief, denk daarbij aan natuur-fotografie, zal de vervorming nooit zichtbaar zijn.
Bokeh
De Sonty 70-400 mm heeft een redelijke bokeh, waarin je soms de vorm van de diafragmabladen kan herkennen.
Overstraling
De Sony 70-400 mm heeft vrijwel geen last van overstraling. Met moeite lukte het om met de Sony 70-400 mm zonder zonnekap in de studio overstraling op te wekken. Als je de meegeleverde zonnekap gebruikt, is het vrijwel onmogelijk dat je last hebt van overstraling. Een topprestatie.
Scherpte
De Sony 70-400 mm is een lens die scherpe beelden oplevert. Niet alleen over het hele zoombereik, maar ook al vanaf volle opening. Dat is een heel goede prestatie.
Veel telezoomlenzen worden minder scherp als je verder inzoomt. Maar dat geldt niet voor de Sony 70-400mm. De scherpte bij 400 mm is net zo hoog als bij 300 mm.
Chromatische aberratie
De chromatische aberratie van de Sony 70-400 mm is laag bij alle brandpuntsafstanden. In de praktijk zal je geen zichtbare chromatische aberratie tegnkomen in opnames gemaakt met de Sony 70-400 mm.
Conclusie test Sony 70-400 mm 4-5.6 G SSM
Voordelen
- Hoge beeldkwaliteit, zelfs bij de langste brandpuntsafstand
- Zoomlens met lange brandpuntsafstand
- Groot zoombereik
Nadelen
- Groot en zwaar (1,5 kg)
- Duur
- Autofocus zoekt soms bij weinig contrast
De enige nadelen die we voor deze lens kunnen bedenken, dat ie groot en zwaar is, liggen voor de hand. Als je daar minder zwaar aan tilt, dan is de Sony 70-400 mm een absolute aanrader.