
Sony A7R III bewerkte RAW nachtopname (@ 1000 ISO, f/2.8, 10 sec) Ook bij -15 graden aarzelt de Sony A7R III geen moment.
Bijna twee jaar lang heeft de Sony A7R II bovenaan gestaan in ons cameratestoverzicht, totdat de A7R II werd onttroond door de Nikon D850. Eind vorig jaar introduceerde Sony de Sony A7R III met dezelfde sensor als de mk II. Volgens Sony met een iets hogere beeldkwaliteit. En dat is niet alles; vrijwel alle minpunten van de Sony A7R II zijn aangepakt.
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.
Sony A7R III versus A7R II
Een van de meest in het oog springende tekortkomingen van de A7R II, was de geringe levensduur van de batterij. Na een paar honderd testopnames hield de camera er mee op. Voor een test met de A7R II kon ik geen hele dag op stap zonder 3 volledig opgeladen accu’s mee te nemen. En zelfs dan moest ik, met name als ik ook 4K video opnames maakte, soms nog voor het einde van de dag met 3 lege accu’s de strijd staken, terwijl ik nog niet klaar was met testen. De Sony A7R III heeft een grotere accu (gelijk aan die van de A9), die bijna twee keer zo lang meegaat. Met de A7R III kan ik op stap met twee accu’s, waarmee ik meer opnames kan maken dan met 3 accu’s en een A7R II.
Voor actie, sport en natuurfotografen was de continu-AF van de A7R II te traag, het aantal opnames per seconde te laag en de buffer te klein. Al deze punten zijn verbeterd, mede door de nieuwe AF module die gedeeld wordt met de Sony A9. Omdat de Sony A9 een modernere sensor heeft, die sneller wordt uitgelezen dan de sensor van de AR III, kan de A7r III de AF prestaties van de A9 niet evenaren. Volgens Sony komen de AF prestaties van de A7R III wel heel dicht bij die van het A9 vlaggenschip.
Een derde in het oog springende aanpassing, is het verplaatsen van de opnameknop voor video. Die zat op de A7R II verscholen in de handgreep, waardoor je de camera los moest laten en een vrijwel verborgen knopje in de handgreep moest indrukken om een video opname te kunnen maken. De A7R III heeft een videoknop rechts naast het oculair. Dat is al een aanmerkelijke verbetering, maar wie handmatig scherpstelt met liveview, gebruikt diezelfde knop om het beeld te vergroten om te kijken of een opname wel helemaal scherp is. Wie handmatig scherpstelt, zal zeker met een aantal ongwenste video opnames thuis komen.
Sony A7R III vs Nikon D850
Je zou misschien verwachten dat de full-frame sensor modellen van Nikon en Sony overeen komen wat het aantal megapixels betreft, omdat Sony sensoren maakt voor Nikon. Toch ligt dat iets gecompliceerder dan je in eerste instantie zou verwachten, want de Nikon D850 heeft zo’n 10% meer pixels dan de Sony A7R III. Dat is geen verschil dat je in de praktijk zal zien. De keuze van een goed objectief zal, zeker in de hoeken, veel meer invloed hebben. Maar het geeft wel aan dat Nikon een eigen koers vaart, met unieke eigen ontwerpen van sensoren. Ook in de beeldkwaliteit zijn er kleine verschillen, waarop we in een volgend artikel nader in zullen gaan.
De meest in het oog springende verschillen tussen de Nikon D850 en de Sony A7R III zijn de afmetingen en het gewicht van de camera. in beide gevallen krijg je meer Nikon dan Sony voor je geld; de D850 is groter en zwaarder. De optische zoeker van de Nikon D850 verschilt natuurlijk duidelijk van de elektronische zoeker van de Sony A7R III. In het donker ben je meestal in het voordeel met een elektronische zoeker, omdat die het beeld kan ophelderen. In het pikkedonker heb je weinig meer aan een optische zoeker, maar wordt ook de signaal ruisverhouding van de elektronische zoeker uiteindelijk zo slecht, dat je de elektronische zoeker niet meer wilt gebruiken. Als het zo donker is, zal geen enkele AF module (de A7R III stelt nog scherp bij -4EV) overigens nog scherp zal stellen. Wel heb je bij volle maan of het Noorderlicht in het midden van de nacht nog genoeg licht om je compositie te bepalen.
SONY A7R III: Bouwkwaliteit & Features
De voorganger van de A7R II was al afgedicht tegen stof- en spatwater. Maar bij de Sony A7R III is dat nog verder doorgevoerd. We hebben dat niet getest door de camera uit elkaar te halen, want dat heeft Kolar Vison al voor ons gedaan (zie: Sony A7R III weather sealing). We hebben de camera zonder enig probleem getest in de vrieskou (-20 graden) boven de poolcirkel. De weerbestendigheid kan dus nog verder worden verbeterd. Met name het ontbreken van een pakking rond het accuklepje is een puntje van zorg. Bedenk wel dat geen enkele concurrent van de A7R III volledig waterdicht is. Olympus, op de voet gevolgd door Panasonic, maakt camera’s die extreem goed zijn afgedicht tegen spatwater. Enig gezond verstand bij het gebruik van elektronische apparatuur in de regen is nog altijd nodig om storingen te voorkomen.
Vormgeving, bouwkwaliteit en ergonomie
De vormgeving van de camera is nauwelijks veranderd ten opzichte van de de A7R II. Wel is de grip iets aangepast (lees; groter geworden). Hierdoor is niet alleen de ergonomie verder verbeterd, maar is er ook ruimte gekomen voor de grotere accu en – ook heel belangrijk – de dubbele kaartsleuven. De onderste is geschikt voor snelle UHS-II kaarten, de bovenste enkel voor UHS-1 SD kaarten. De grote deur aan de zijkant heeft ook een eigen vergrendeling gekregen zodat je deze niet meer per ongeluk met je hand kan open duwen. Verder zijn een aantal knoppen licht aangepast en heeft de A7R III een joystick op de achterzijde gekregen voor het selecteren van het autofocuspunt.
Beeldscherm en zoeker
De zoeker van de A7R III is weer een generatie beter dan die in de A7R II. De resolutie is verhoogd van 2,36 naar 3,6 megapixel en dat verschil zie je ook echt in het gebruik. Het is weer net iets minder pixelig. Dat is zeker prettig voor mensen die overstappen van een DSLR naar een systeemcamera. Het scherm aan de achterzijde is nog altijd alleen maar kantelbaar en niet ook nog eens draaibaar. Maar het is nu wel aanraakgevoelig. Helaas werkt het touchscreen alleen voor het selecteren van de autofocuspunten. Dat werkt behoorlijk, maar het blijft raar dat Sony de touchmogelijkheid niet heeft benut voor het bedienen van de toch wel erg uitgebreide menu’s.
Menu en special features
De menustructuur is ten opzichte van de A7R II weer een stuk verbeterd. De twee eerste tabs in de bovenbalk bevatten bij de A7R II zowel keuzes voor het fotograferen als het filmen. Bij de A7R III bevat de eerste tab nu fotografie-instellingen en de tweede is voornamelijk voor video. Verder heeft de A7R III een ‘mijn menu’ tab gekregen die je kan vullen met de instellingen die je zelf het meest gebruikt.
Hoge resolutie en beeldkwaliteit
Sony A7R III nachtopname (2000 ISO, f/2.8, 10 sec) Het dynamisch bereik is zo groot, dat je de donkere partijen zo veel lichter kan maken, dat het lijkt alsof de opname overdag is gemaakt, terwijl je geen last hebt van ruis. Samen met de Nikon D850 biedt de Sony A7R III het hoogste dynamische bereik van alle camera’s die we hebben getest.
De A7R III heeft hetzelfde aantal pixels als de a7R II, namelijk 42 megapixel. Maar de nieuwe A7R III beschikt wel over een hoge resolutie pixel-shift stand, waarbij de camera vier opnames maakt, waarbij de sensor steeds iets wordt verplaatst. Deze opnames kunnen naderhand in speciale software van Sony worden samengevoegd tot een enkel beeld. Hierdoor krijgt iedere pixel de volledige kleurinformatie en is er geen interpolatie van het Bayer patroon van de sensor meer nodig. In de praktijk geeft dit iets meer scherpte en een volledige afwezigheid van de kans op moiré. De gebruikelijke manier om moiré te bestrijden is om het beeld in de camera te verzachten met een antialias filter of het beeld naderhand lokaal iets waziger te maken. Met de A7R III is dit in high res mode niet meer nodig en haal je altijd het beste uit de camera. Voor architectuurfotografen die last hebben van patronen in bakstenen of metalen gevelprofielen of studiofotografen die kampen met moiré in stoffen is dit een uitkomst.
Ruis en Dynamisch bereik
Sony A7R III nachtopname (12.800 ISO, f/2.0 0,5sec)
Ruis is altijd een combinatie van de signaal-ruis verhouding van de sensor en de verwerking door de processor van de camera. Bij de A7R III lijken beide iets verbeterd ten opzichte van de A7R II, maar verwacht geen schokkende verschillen en het is zelfs heel lastig om er iets van te zien.
Snelheid
De Sony A7R III is een flink stuk sneller geworden dan zijn voorganger. Hij haalt nu tien beelden per seconde, zowel met de gewone sluiter als met de elektronische sluiter. Hij is met de elektronische, stille sluiter maar half zo snel als de A9, maar met zijn gewone sluiter twee keer zo snel. De A9 haalt dan namelijk maar vijf beelden per seconde. Wil je onderwerpen volgen, dan moet je wel zorgen dat je zoekerbeeld steeds wordt ververst. Dan zakt de snelheid naar een nog altijd respectabele 8 beelden per seconde. Actiefotografie is nu dus zeker mogelijk met de A7R III.
Video
Net als de A7R II kan de III filmen in zowel full-HD als 4K. Voor 4K gebruikt de camera een iets groter 5K dat hij downsampled naar een 4K bestand. Hierdoor is de scherpte en detaillering optimaal. Als codecs zijn AVCHD en XAVC-S beschikbaar. De beste kwaliteit haal je in XAVC-S. De bitrate kan dan wel 100 Mbps bedragen. Slowmotion is mogelijk in full-HD (1920×1080 pixels) bij 120 beelden per seconde. In tegenstelling tot de A9 beschikt de A7R III wel over alle video opties waaronder de mogelijkheid om log-profielen te gebruiken. Intern kan de camera wegschrijven in 8 bit 4:2:0 en externe 8 bit output via HDMI is mogelijk in 4:2:2.
autofocus
Een belangrijke verbetering van de A7R III ten opzichte van de A7R II is de autofocus. De III beschikt over 399 AF-punten met fasedetectie en 425 punten met contrastdetectie. Samen zorgen die ervoor dat de zowel de C-AF als de ooggestuurde autofocus zijn verbeterd. Tracking van snel bewegende onderwerpen gaat nu iets beter dan met het vorige model. De grootste verandering merk je bij portretfotografie. Dat is een stuk eenvoudiger geworden met de A7R III. Waar de oude model nog weleens moeite had om goed scherp te stellen op het oog of de scherpstelling ook een hele serie vast te houden, vindt de A7R III een oog van het model met het grootste gemak en houdt hij de scherpstelling er bijzonder goed op vast. Zelfs als je de camera beweegt of als het model beweegt.
Conclusie SONY A7R III test
Voordelen
- Hoge beeldkwaliteit
- Goede accuduur
- Dubbele kaartsleuven
- Verbeterde autofocus
- AF-joystick
- In-body beeldstabilisatie (IBIS)
- Touchscreen
Nadelen
- Weerbestendigheid kan beter
- Geen automatisch stof filter
- Touchscreen niet voor menukeuze
De Sony A7R III is – samen met de Nikon D850 – een van de beste camera’s die er op dit moment te koop is. De sensor biedt een hoge resolutie bij een hoog dynamisch bereik en weinig ruis. Deze camera is ook nog eens snel en de autofocus is goed genoeg om ook voor sport te gebruiken. De nieuwe accu en de dubbele kaartsleuven zorgen ervoor dat je veel zorgelozer kan fotograferen en dankzij het aanraakgevoelige scherm en de joystick kan je veel makkelijker optimaal gebruik maken van alle autofocusmogelijkheden. En dat alles in een nog steeds lekker handzame en compacte camera. Dit is een absolute aanrader.