Vandaag het testrapport van de nieuwe Sony FE 24 – 70 mm f/2,8G, gebruikt op de Sony A7R Mark 2 body.Voor Full-Frame reportagefotograaf is de 24-70 mm f/2,8 zo ongeveer het standaardgereedschap. Elk merk heeft er wel een, zowel de cameraproducenten, als de onafhankelijke lensfabrikanten. Al lopen de prijs en de specs nogal uiteen. Het Sony FE 24-70mm f/2.8 G Master objectief maakt deel uit van een serie van 3 nieuwe lenzen in het kwalitatieve topsegment onder de naam Sony G Master: de hier geteste 24-70, een 85 mm f/1,4 en een 70-200 f/2,8 zoom. Volgens Sony zijn in deze serie de allernieuwste optische technieken gecombineerd, wat resulteert in uitzonderlijk goede optische prestaties. Goedkoop is de 24-70 G Master niet: de adviesprijs is € 2400 en de eisen mogen dus heel hoog gesteld worden. Sony maakt de claims daadwerkelijk waar, zo blijkt uit onze testresultaten.
Sony FE 24-70mm f/2.8 G Master, adviesprijs: € 2.400
Bouw en autofocus
De bouwkwaliteit is onberispelijk, met een prachtig sobere en strakke matzwarte metalen behuizing, zoals je van een high-end professioneel objectief mag verwachten. Onlangs testten wij de nieuwste Nikon 24-70 mm f/2,8E, waarvan we de enorme bouwlengte toch wel als een nadeel omschreven. Bij deze Sony heeft men de afmetingen en het gewicht binnen de perken weten te houden. Voor een (semi)professioneel fotograaf lijkt ons dat een groot voordeel. De Sony 24-70 G Master is 136 mm lang en weegt 890 gram. Een A7R body met deze zoom kun je rustig de hele dag om je nek meenemen, al zal de goedkopere Sony FE 24-70mm f/4 Sony A7 fotografen bekoren die de voorkeur geven aan een nog compactere en lichtere zoomlens. De filtermaat is 82 mm. De instelringen voor afstand en zoom zijn breed en stroef en voldoende gedempt om niet vanzelf te verdraaien. Je kunt de zoomstand ook nog met een schuifje vastzetten. Het diafragma kent 9 lamellen. Het objectief is extra afgedicht tegen stof en spatwater. Scherpstellen en diafragmeren vindt plaats met een fly-by wire mechanisme, er is dus geen mechanische koppeling. Er zit een AF/MF schakelaar en een AF-lock drukknopje op de lenstubus. De lens heeft geen beeldstabilisatie. Bij de door ons gebruikte A7R Mark 2 zit die in de camerabody, maar niet alle Sony systeemcamera’s hebben zoiets. Er zit ook geen scherptediepte- of afstandsschaal op. Omdat deze body scherpstelt op het sensor signaal, heb je geen last van front- of backfocus. Voor de scherpstelling gebruikt men een SSM direct-drive motor. Die AF is snel, uiterst nauwkeurig en zo goed als onhoorbaar.{insertgrid ID = 288}Dit objectief bestaat uit 18 lenslementen in 13 groepen. Volgens Sony maakt men deze lens helemaal zelf, in tegenstelling tot veel andere high end Sony objectieven (waaronder ook de consumentenversie van de FE 24-70 mm f/4) die van Zeiss komen.
Lichtafval en chromatische aberratie
In de jpg bestanden – en RAW bestanden die je in Lightroom of Photoshop opent – wordt lichtafval automatisch gecorrigeerd. Dat maakt dat je over hele bereik minder dan 1 stop lichtafval hebt. Alleen bij 24 mm is de lichtafval niet volledig gecorrigeerd en is het iets meer dan 1 stop. Op zich is 1 stop lichtafval voor een zoomlens op een camera met een volformaat sensor niet zo hoog. Toch komt de gecorrigeerde lichtafval pas vanaf f/8 onder een halve stop. Die correctie zou wel wat meer mogen, wat mij betreft.
Ook chromatische aberratie wordt automatisch gecorrigeerd. Werk je met RAW bestanden in Lightroom / Photoshop of gebruik je de jpg bestanden uit de camera, dan zal je er geen last van hebben. Hoe goed het lensontwerp is, blijkt uit de meetresultaten voor lichtafval en chromatische aberraties waarbij geen lenscorrecties worden toegepast: die zijn uitstekend.
Vervorming
Sony heeft bewust gekozen voor een lensontwerp waar (met uizondering van de ‘middenstanden’ 28 en 34 mm) wel degelijk vervorming aanwezig is. Beweeg je muis over de afbeelding voor de vervorming in ongecorrigeerde RAW bestanden. Ook de vervorming wordt in de JPEG’s en bij het openen van RAW bestanden in Lightroom of Photoshop automatisch gecorrigeerd en bij geen enkele zoomstand heb je er last van.
Scherpte
Hieronder zie je de MTF resultaten van onze Imatest metingen aan RAW bestanden zonder lenscorrecties, zonder verscherping of ruisonderdrukking. Je ziet daarin het contrast verticaal uitgezet tegen de afstand ten opzichte van het centrum. Hoe hoger de lijnen, des te beter. De blauwe lijn laat de scherpte in het centrum zien, terwijl de rode lijn de scherptre in de uiterste hoeken laat zien.Wat scherpte betreft staat , net als de Canon 24-70mm f/2.8 L II, deze lens zijn mannetje. In onze metingen scoorde de Canon op een Canon 5DsR (met 50 megapixel sensor) marginaal hoger dan de Sony (op een 42 megapixel A7R mk2). In de praktijk zal je als je uit de hand fotografeert dankzij zijn perfecte beeldstabilisatie met de Sony 24-70mm (waarover zo meteen meer) scherpere opnames maken dan met de Canon 5DsR/Canon 24-70mm f/2.8 LII combinatie zodra je een sluitertijd van 1/100 seconde of langer kiest.
Sony FE 24-70mm f/2.8 G Master: bokeh kampioen
Het objectief beschikt over een diafragma met 9 bladen bedekt met Nano AR coating. Dit onderdrukt reflecties en zorgt voor een hoogwaardig contrast en optimale helderheid. Sony heeft bij de produktie van de apochromatische lens elementen veel aandacht besteedt aan het voorkomen van uienring bokeh. Met succes. De Bokeh is dan ook zeer fraai met een prachtig vervagende achtergrond zonder ringen of andere artefacten.
Kers op de taart? Beeldstabilisatie met de Sony A7R mk2
De 24-70 mm G Master heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie, maar de A7R mark 2 body heeft dat wel. De beeldstabilisatie van deze camerabody deed zijn werk goed. Dat is heel bijzonder voor een camera met een volformaat sensor, want de fysieke uitslagen die de sensor moet maken om ongewenste trillingen tegen te gaan worden groter, naarmate de sensor groter wordt. We hebben de beeldstabilisatie (Optical Steady Shot: OSS) getest bij de langste brandpuntsafstand, omdat die voor een sensor beeldstabilisatie het moeilijkst te corrigeren is. We hebben meerdere testopnames gemaakt met en zonder beeldstabilisatie en vervolgens met Imatest de scherpte gemeten. Een opname met beeldstabilisatie en een sluitertijd van 1/3 seconde (bij 70mm!) is net zo scherp als een opname gemaakt met een sluitertijd van 1/100 sec zonder beeldstabilisatie. Dat is een daadwerkelijk winst van 4 stops. Uizonderlijk knappe prestatie van Sony.
Conclusie Sony FE 24-70mm f/2.8 G Master test met Sony A7 R Mark 2
Voordelen
- Hoge beeldkwaliteit
- Fantastische bokeh
- Fraai en strak gebouwd
- Snelle en nauwkeurige AF
- Goede afdichting tegen stof- en spatwater
- Prima beeldstabilisatie in combinatie met Sony A7R mk2
Nadelen
- Geen beeldstabilisatie in de lens (alleen relevant voor bezitters van oudere Sony camera’s)
- Flinke prijs
De Sony 24-70 mm f/2,8 G Master is een fraaie en welkome aanvulling op het assortiment lenzen met de Sony FE-vatting (de vatting van de full frame systeemcamera’s; de spiegelreflexen hebben een andere bajonet). De optische prestaties zijn zeer goed waarbij vooral het superieure Bokeh opvalt. Wij waren onder de indruk van de strakke en functionele bouw zonder onnodige opsmuk. Mede daardoor is de lens – voor een lichtsterke full frame professionele standaardzoom – compact en hanteerbaar gebleven. In combinatie met de spiegelloze A7R Mark 2 met ingebouwde beeldstabilisatie was het een genoegen ermee te werken. Net als bij de modernste 24-70mm f/2.8 objectieven van Nikon en Canon is de Sony FE 24-70mm f/2.8 G Master voorzien van een indrukwekkend prijskaartje. Maar daar krijg je veel, heel veel voor terug.