
De Sony FE 28mm f/2 is een lichtsterk groothoekobjectief dat ook nog eens licht, compact en heel betaalbaar is. Het objectief is zowel bruikbaar op de APS-C als full frame modellen van Sony. De 28mm is precies het soort objectief dat je verwacht bij een spiegelloos systeem. Het past bij de Sony camera’s als slagroom bij een appelpunt.
Goed en betaalbaar: Sony FE 28mm f/2.0
Een 28mm is een heel mooi maar vaak vergeten brandpunt. Veel fotografen neigen eerder naar de aanschaf van een 35mm omdat dat zo’n klassiek reportage brandpunt is, of anders kiezen ze voor een 24mm omdat je dan een echte wijde groothoek hebt. Niet voor niets heeft Sony van de 35 en 24mm inmiddels GMaster uitvoeringen met een lichtsterkte van f/1.4. Maar een 28mm zit daar zo mooi tussen in en combineert een beetje de voordelen van beide. Je kan er net als met de 35mm van korte afstand portretten mee schieten waarbij je veel omgeving in beeld krijgt zonder dat je model heel erg vervormd wordt.
Een 24mm leent zich daar bijvoorbeeld niet meer voor. Tegelijk kan je met de 28mm ook prima redelijk wijdse landschappen schieten, net als met bijvoorbeeld de 24mm. Een 28mm is dus een ideaal objectief als je maar een groothoek objectief mee wilt nemen. En het is ook een mooie tussenstap tussen een 50mm standaardobjectief en een echte wijde 20 of 18 mm groothoek. En dat geldt allemaal dubbel voor de Sony FE 28mm f/2.0 omdat het objectief ook nog eens lekker licht, compact en betaalbaar is. Combineer je deze 28mm met bijvoorbeeld de FE 50mm f/1.8 of f/2.8 macro en de FE 85mm f/1.8 dan heb je een heel mooi setje lichtsterke, betaalbare en lichte objectieven die met zijn drieën samen met een Sony A7 of A9 camera in een heel klein tasje passen en waar je heel veel onderwerpen mee kan fotograferen. Wie overigens toch meer groothoek wil, kan dit objectief nog combineren met twee adapters om er een 21mm groothoek of een 16mm fisheye van te maken. De adapters hebben we nog niet kunnen testen. Hou er wel rekening mee dat ze het objectief in ieder geval een stuk groter en zwaarder maken en dat je ze in de (kunststof) filterdraad van de 28mm moet schroeven.
Bouw en autofocus
De Sony FE 28mm f/2 voelt aan als een kwaliteitsobjectief. Dat komt vooral door de metalen behuizing. De scherpstelring is lekker breed en biedt enige weerstand bij handmatig scherpstellen, ook al is de ring niet direct gekoppeld aan de autofocusmotor. De bajonet is ook metaal, maar is niet voorzien van een pakking om de aansluiting op de camera af te sluiten. Het objectief wordt geleverd met een kunststof zonnekap die omgekeerd kan worden bevestigd. Het kunststof voelt wat licht aan, maar de zonnekap is wel lang genoeg en behoorlijk effectief. Het objectief heeft verder geen instelringen of programmeerbare knoppen. De filtermaat is 49mm en het diafragma heeft 9 bladen. De autofocus werkt stil en snel en doet wat je ervan vraagt. De handmatige scherpstelling is niet alleen fly-by-wire, maar is ook volstrekt niet lineair. Dat wil zeggen dat de scherpstelling in steeds kleinere stapjes naarmate je langzamer aan de scherpstelring draait. Voor fotografie kan dat handig zijn om heel exact scherp te stellen, maar voor videowerk is het een ramp, omdat je eigenlijk niet goed handmatig de scherpstelling kan verleggen tijdens een opname. Nieuwere Sony objectieven zijn veel meer lineair dan deze 28mm. Een optie die je inmiddels bij sommige concurrenten vindt is de mogelijkheid om te kiezen voor lineaire of niet-lineaire handmatige scherpstelling. Het is tenslotte een kwestie van een algoritme in de camera en dat zou met een software update toch te regelen moeten zijn, denken we. Het is jammer dat Sony die mogelijkheid niet benut.
Lichtafval, overstraling en vervorming
De Sony FE 28mm f/2.0 is een compact en licht objectief dat voor optimale prestaties zwaar leunt op correcties in de camera. Helemaal zonder correcties heeft het objectief flink last van lichtafval op volle opening en een stevige tonvormige vertekening. Sony corrigeert de rawbestanden al in de camera en corrigeert nog de jpeg-bestanden nog extra. Die correcties zorgen voor wat verlies van scherpte, met name in de hoeken, omdat daar het nodige rekenwerk moet worden verricht. Dat verlies zie je terug in de grafieken voor de resolutie. Al met al presteert de 28mm met alle correcties heel behoorlijk. De lichtafval in raw is 1,2 stops op volle opening. In jpeg wordt het iets meer, waarschijnlijk omdat de jpeg opnames iets meer contrast krijgen. De lichtafval wordt iets lager met een stop diafragmeren, maar blijft daarna op ongeveer hetzelfde niveau. In raw is de vertekening met correcties anderhalf procent en in jpeg – en dat is ook het beeld dat je in de zoeker te zien krijgt – vrijwel 0. Van overstraling bij het fotograferen met tegenlicht heeft dit objectief verrassend weinig last. En dankzij het negenbladig diafragma kan je heel mooie zonnesterren met 18 punten krijgen als je op kleine diafragmaopeneningen als f/11 of f/16 tegen de zon in schiet.
beeldkwaliteit
De FE 28mm f/2.0 is op volle opening nog niet optimaal. De scherpte in het centrum is redelijk, maar er is een behoorlijk verloop naar de hoeken. Een stop extra diafragmeren zorgt voor een flinke toename aan scherpte over het hele beeldveld en de beeldkwaliteit neemt toe tot f/5.6. Zowel het centrum als de hoeken zijn dan optimaal en de scherpte is over het hele beeldveld hoog. In de jpegs zijn de resultaten dankzij de (extra) lenscorrecties net een fractie beter, al kan je dat met de raws en wat nabewerking natuurlijk ook bereiken. Het bokeh van de 28mm is voor een groothoek helemaal niet slecht. Dankzij het negenbladig diafragma is het bokeh mooi zacht, zeker als de afstand tot je onderwerp niet zo groot is. Staat je onderwerp wat verder weg, dan krijg je minder onscherpte in de achtergrond en wordt het bokeh iets onrustiger. Maar nogmaals, voor een groothoek is het best een goed resultaat. Chromatische aberraties zijn redelijk goed onderdrukt en worden in de camera grotendeels gecorrigeerd. Dat geldt niet voor de chromatische aberratie die je bij volle opening in de onscherpe partijen in de voor- en achtergrond ziet. Glimmende onscherpe objecten krijgen op volle opening een magenta kleurrandje als ze in de voorgrond staan en een groen kleurrandje als ze in de achtergrond staan. In veel rawconverters kan je dit voor een deel elimineren, maar in jpegs is dit effect wel zichtbaar.
Conclusie Test Sony FE 28mm f/2 @ A7R iii
VOORDELEN
- Beeldkwaliteit – na correcties – is prima
- Lekker compact en licht
- Lichtsterkt
- Goede autofocus
- Lekker betaalbaar
Nadelen
- Vertekening en lichtafval zonder correcties behoorlijk groot
- beeldkwaliteit op volle opening nog niet optimaal
Klik op het productplaatje voor specificaties, prijzen en testresultaten.
De Sony FE 28mm f/2.0 is lekker licht, compact en betaalbaar.
De Sony FE 28mm f/2.0 is een heel mooi objectief voor de Sony A7 en A9 camera’s. Het objectief is licht en compact en laat wellicht als beste zien wat de voordelen zijn van een spiegelloos systeem. Het is lekker lichtsterk en toch heel betaalbaar. En het is optisch gewoon prima, anders heb je maar weinig aan al die andere pluspunten. Tegen Sony zouden we willen zeggen: maak alsjeblieft een hele serie met deze kwaliteiten. Een lichte, betaalbare 20, 24 of 100mm voor de A7 en A9 camera’s zou heel mooi zijn. Tot die tijd hebben we in ieder geval deze fijne 28mm.