Test Sony FE 50mm F2.8 Macro

0

Voor de Sony A7-serie bestond al een hele goede 90 mm macro. Nu is er ook een 50 mm macro. Dit objectief is kleiner en lichter en kost ongeveer de helft van wat de 90 mm kost. De opnameafstand bij 1:1 is veel kleiner, maar als dat geen probleem is, dan is de 50mm een heel goed alternatief voor de 90mm. En het is ook nog eens uitstekend bruikbaar als gewoon standaardobjectief.

p1xju1dke3ni7cqf0ofq

Klein maar veelzijdig: Sony FE 50mm F2.8 Macro

Een 50mm macro is een soort Zwitsers zakmes. Het is klein maar veelzijdig. De Sony 50mm macro is compact genoeg om altijd bij je te hebben. Het kan gebruikt worden als standaardlens voor portretten en straatfotografie, maar voelt zich net zo thuis in de studio voor reproducties en productopnames. En als het onderwerp niet al te schrikachtig is, dan kan je het in de natuur ook gebruiken voor geweldige macrofoto’s. Macro-objectieven zijn over het algemeen heel goed gecorrigeerd. Dat moet wel, omdat ze veel gebruikt worden voor het maken van reproducties. Voor reproducties zijn scherpte van hoek tot hoek en een scherptevlak dat ook echt vlak is en niet rondloopt uiterst belangrijk.

DSC08964 kopie

Bouw en autofocus

izdxnhbnegxd5tnuldew

De Sony FE 50mm F2.8 Macro is veel kleiner dan de FE 90mm F2.8 Macro G OSS en weegt minder dan de helft. De adviesprijs is ook precies de helft. Daarvoor krijg je een objectief dat degelijk gebouwd is, maar dat niet beschikt over beeldstabilisatie. Dat is geen probleem als je het op een A7 van de tweede generatie gebruikt. Die beschikt immers over stabilisatie in de camera. Voor macrofotografie is beeldstabilisatie sowieso minder effectief en heb je meer aan een goed statief. Hetzelfde geldt voor reproductie en productfotografie. Bij de 90mm kan je snel van autofocus naar handmatig scherpstellen wisselen door de scherpstelring naar achter te trekken. De 50mm heeft deze mogelijkheid niet, maar heeft wel een keuzeschakelaar voor AF en MF op het objectief. Snel wisselen kan dus wel. Op het objectief zit ook een schakelaar om het scherpstelbereik te beperken. Er zijn drie standen: Full, Full-0,3m en 0,3-0,16m. Zo kan je voorkomen dat het objectief het hele scherpstelbereik door moet als dat niet nodig is. Het objectief wordt bij scherpstellen op de kortste afstanden een stuk langer. Op de tubus die dan naar buiten komt staat de vergrotingsmaatstaf vermeld. Als je een macro hebt, dan nodigt dat natuurlijk uit tot buitenspelen. Daar zijn immers de kleine beestjes en plantjes te vinden die zulke mooie onderwerpen vormen voor een macrofoto. De FE 50mm F2.8 Macro is water- en stofbestendig en kan dus gerust met lichte regen of harde wind gebruikt worden.

Beeldkwaliteit

DSC08980 kopie

De prestaties van de Sony FE 50mm F2.8 Macro zijn uitstekend. Bij volle opening is de scherpte al heel hoog met weinig verloop van het centrum naar de hoeken. Tot f/8 neemt de scherpte over het hele beeldveld nog toe. Daarna neemt de scherpte op een A7R II weer iets af door diffractie. Vertekening, vignettering en chromatische aberratie zijn minimaal. Dit soort lensfouten worden tegenwoordig veelal in de camera al gecorrigeerd. Bij objectieven met veel vertekening en vignettering leidt dat tot een verschil in scherpte tussen de ongecorrigeerde raw-bestanden en gecorrigeeerde jpegs, waar tenslotte veel meer aan gerekend moet worden. Bij de 50mm macro zijn de verschillen tussen de raw-bestanden en de jpegs minimaal, omdat het objectief zo goed is dat er nauwelijks correcties nodig zijn. Het objectief is uitstekend als ‘standaardobjectief’. Het enige dat gebruikers misschien zullen missen is een groter diafragma voor meer achtergrondonscherpte. Maar het bokeh van de 50mm macro bij f/2.8 is best heel mooi. In het dichtbij bereik komen de kwaliteiten van de 50mm pas echt tot hun recht, met een mooie hoge scherpte over het hele beeldveld.

Sony50mmmacro

Imatest resultaten: MTF50 voor onverscherpte RAW bestanden

Dichtbij

De Sony FE 50mm F2.8 Macro is een mooi alternatief voor de veel grotere en duurdere 90mm macro. Die 90mm biedt wel iets meer afstand tot het onderwerp in het macrogebied. De kortste opnameafstand van de 50mm ligt op 0,16m. Die van de 90mm op 0,28m. Dat zijn wel de afstanden vanaf de sensor. In gebruik wordt de 50mm bij 1:1 ongeveer 2,5 cm langer en heb je 4,5 cm tussen de voorzijde van het objectief en het onderwerp. Met de 90 mm macro is de afstand tussen het onderwerp en de voorzijde van de lens ongeveer 13,5 cm. Dat maakt uitlichten makkelijker en jaagt beweeglijke insecten minder snel weg. Op een APS-C body zoals de A6500 krijg je vanwege de kleinere sensor een onderwerp er even groot op bij een minder grote vergrotingsmaatstaf. Dan heb je iets meer ruimte tot je onderwerp. Of meer vergroting, als je dat wilt. Op de compacte A6500 komt de 50mm macro misschien wel nog meer tot zijn recht.

DSC09006 kopie

Conclusie Sony FE 50mm F2.8 Macro @ Sony A7R mk2

VOORDELEN

  • Licht
  • Compact
  • Echte 1:1 macro
  • Hoge scherpte van hoek tot hoek
  • Stof- en spatwaterdicht
  • AF-MF schakelaar

Nadelen

  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie
  • Niet heel lichtsterk voor een 50mm.

Sony FE 50mm Macro is een optisch uitstekende macro die ook goed dienst kan doen als standaardobjectief.

De Sony FE 50mm Macro is een optisch uitstekende macro die ook nog eens goed dienst kan doen als standaardobjectief. De 50mm macro biedt dezelfde beeldkwaliteit als de Sony Sonnar T* FE 55 mm F1.8. Die 55mm biedt meer dan een stop extra lichtsterkte en daardoor ook een mooier bokeh bij volle opening. Maar de 50mm is compacter en lichter dan de 55mm en kan ook nog eens tot 1:1 scherpstellen. Tel je daar de adviesprijs van de macro bij, die zo’n 60% is van de prijs van de 55mm, dan wordt deze 50mm macro wel een heel aantrekkelijk objectief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in