Test Sony FE 85mm f/1.4 GM

0

GM staat voor G Master. Sony lenzen met deze toevoeging zijn ontworpen voor professioneel gebruik en moeten de meest veeleisende fotograaf tevreden stellen. De nieuwe Sony FE 85 mm F1.4 GM heeft alles in huis om dat waar te maken: een complex optisch ontwerp met veel bijzonder glas, hoge lichtsterkte en een oerdegelijke constructie. Is deze lens zijn prijs waard?SEL85F14GM B

Sony 85mm f/1.4 GM (SEL85F14GM):  Excellent voor portretten en meer:

MF 001

Voor hoofd-en-schouder portretten zijn objectieven met een brandpunt tussen de 70 en de 105 mm populair. Als fotograaf sta je dan niet te ver van je model en ook niet te dichtbij. Het perspectief van zo’n korte telelens zorgt ervoor dat uitstekende delen van het gezicht (neus en oren) niet teveel aandacht krijgen. Voor de Sony A7-serie waren er al twee mogelijke portretobjectieven in FE-vatting beschikbaar: de Sony FE 90mm f/2.8 macro en de Zeiss Batis 85mm f/1.8. Beide objectieven bieden een hoge scherpte. Maar liefhebbers van een boterzachte achtergrondonscherpte willen vaak nog iets meer lichtsterkte. De nieuwe Sony 85mm f/1.4 GM biedt dat. De GM-serie moet volgens Sony ook op het gebied van resolutie tot de absolute top horen. Volgens de fabrikant is bij het ontwerpen van objectieven in de GM-serie al rekening is gehouden met toekomstige sensoren van 100 megapixel en meer.

MF 005

Bouw en autofocus

De Sony FE 85mm f/1.4 is behoorlijk groot en zwaar. Het verschil met de 85mm f/1.8 Zeiss Batis is groot. Als een laag gewicht en compacte afmetingen belangrijk zijn, dan is de Zeiss Batis een logische keus. De Sony 85mm f/1.4 is er voor de fotografen die op zoek zijn naar de hoogste beeldkwaliteit en het mooiste bokeh. Het objectief beschikt in tegenstelling tot de Zeiss Batis 85mm niet over beeldstabilisatie. Dat maakt de Sony 85mm minder geschikt als reportagelens in combinatie met een Sony A7 van de eerste generatie. Werk je vooral met flitslicht in de studio, dan is het ontbreken van beeldstabilisatie geen probleem. Natuurlijk werkt de 85mm GM het beste op de nieuwe Sony A7R II, al was het alleen maar omdat het objectief optisch zo goed is, dat je het tekort doet door er iets anders dan de allerbeste sensoren achter te hangen. De autofocus doet zijn werk stil, nauwkeurig en redelijk snel voor een f/1.4 telelens. Voor sport- en actiefotografie is het misschien niet snel genoeg, maar voor portret werkt het goed, zelfs bij weinig licht. En die hoge lichtsterkte nodigt natuurlijk uit om dit objectief te gebruiken bij weinig licht. Een groot voordeel van de spiegelloze Sony A7-modellen is dat je de autofocus ook echt op het oog kan laten scherpstellen. De scherptediepte bij f/1.4 is zo gering dat dat ook echt moet. Het objectief is heel degelijk gebouwd en voelt echt aan alsof het jaren van professioneel gebruik kan doorstaan. Het diafragma kan op het objectief worden ingesteld. Wanneer het op f/16 staat, kan het diafragma ook worden ingesteld met het instelwiel op de camera.

Beeldkwaliteit

 

MF 007De Sony FE 85mm F1.4 GM levert hele hoge prestaties. De vervorming is met 0,27% heel laag. De lichtafval valt ook reuze mee, wat zich ook uitbetaald in een mooie bokeh in de hoeken. Lichtsterke objectieven hebben over het algemeen bij volle opening behoorlijk wat last van lichtafval, maar ongeveer tweederde stop bij volle opening is heel goed. De scherpte is bij volle opening ook al heel goed. Opmerkelijk is dat de scherpte bij f/1.4 redelijk egaal is. Er is weinig verloop van het centrum naar de hoeken. De scherpte neemt nog toe bij diafragmeren en bereikt een piek bij f/5.6. Ook bij deze opening blijft het verloop van de scherpte naar de hoeken gering. Chromatische aberratie is ook vrijwel afwezig. Dat geeft een extra gevoel van scherpte en zorgt voor een mooi rustig beeld. Wel zie je dat bij volle opening alles wat voor het scherptevlak ligt iets meer naar magenta neigt en dat alles wat daarachter ligt een beetje groenig wordt (kleurbokeh / laterale chromatische aberratie). Dit verdwijnt als je een paar stops diafragmeert en is gebruikelijk voor lichtsterke objectieven. Alleen perfect achromatische objectieven hebben hier geen last van.

Bokeh 

MF 009

Alle foto’s in deze test zijn gemaakt op f/1.4 behalve het plaatje hierboven, die is op f/2.8 gemaakt om het verschil in bokeh van een lichtsterke lens te laten zien

Sony beweert dat ze voor de GM-serie asferische lenselementen vervaardigen die vele malen gladder zijn voorheen. Ze noemen dit XA-elementen. Het voordeel van dit productieproces zou je vooral in het bokeh van de objectieven moeten zien. Lichtpunten die onscherp zijn, worden in opnames als lichtballen weergegeven. Bij veel moderne objectieven met asferische lenselementen zie je in die lichtballen ringen. Die ringen worden ook wel uienringen genoemd, omdat ze daar op lijken. Echte mooie lichtballen zijn egaal en hebben een zachte rand. De Sony FE 85mm F1.4 GM heeft een behoorlijk mooi bokeh. Onscherpe lichtpunten in de achtergrond worden dankzij het 11-bladig diafragma mooi rond weergegeven en er is maar weinig te zien van de gevreesde uienringen. Voeg daarbij een hoge scherpte al direct bij volle opening en je kan je eigenlijk geen perfecter portretobjectief voorstellen.

MF 008

Conclusie Sony FE 85mm f/1.4 GM op Sony A7R mk2

VOORDELEN

  • Hoge beeldkwaliteit tot in de hoeken
  • Prachtige achtergrondonscherpte
  • Hoge lichtsterkte
  • Autofocus heel nauwkeurig
  • Degelijk en goed afgedicht

NADELEN

  • Groot en zwaar
  • Hoge prijs
  • Autofocus niet heel snel
  • Geen in-lens beeldstabilisatie

“Sony 85 mm f/1.4G heeft een hoge prijs, maar een nog hogere bouw- en beeldkwaliteit “.

De Sony FE 85mm F1.4 GM is een objectief dat met de beste objectieven in deze klasse kan wedijveren. De prijs die Sony ervoor vraagt is stevig, maar het is aan de andere kant weer een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld een Zeiss Otus 85mm. De Sony 85 mm f/1.4 doet optisch maar weinig onder voor de Zeiss Otus en biedt ook nog eens autofocus. Als je er zo naar kijkt, zou je kunnen zeggen dat de FE 85mm F1.4 een koopje is. Het is geen objectief dat je lekker meeneemt op een lange reis. Maar als je niets liever doet dan de mooiste portretfoto’s maken en je hebt een Sony A7R II, dan is er geen beter objectief dan dit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in