
De Sony FE 85mm f/1.8 is een mooi compact teleobjectiefje voor de Sony camera’s met E-vatting. Het gewicht en de prijs zijn heel gunstig en ook de lichtsterkte is mooi. Overweeg je de aanschaf van een korte tele voor bijvoorbeeld portretten met mooie, onscherpe achtergronden, dan is dit een objectief dat bovenaan je lijst zou moeten staan.
Klein juweeltje: Sony FE 85mm f/1.8
De Sony FE 85mm f/1.8 is een korte telelens voor de Sony A7 en A9 camera’s. Het brandpunt is perfect voor portretfotografie. En dankzij de redelijk hoge lichtsterkte van f/1.8 kan je er ook prachtig onscherpe achtergronden met een mooi bokeh mee creëren. Het brandpunt is net iets te kort voor het echte telewerk waarbij je een afgevlakt perspectief krijgt. Daarvoor zouden we eerder iets als een 100 of 105mm kiezen. Maar dat is nog niet beschikbaar in autofocus voor Sony. De 85mm is wel weer heel mooi voor het isoleren van details. De FE 85mm f/1.8 is een licht en klein objectief, zeker voor dit brandpunt. Sony maakt naast deze f/1.8 versie ook een 85mm in de GMaster serie met een lichtsterkte van f/1.4. Die is beduidend groter en zwaarder en veel duurder. Verder maakt Zeiss een 85mm f/1.8 Batis. Deze heeft beeldstabilisatie, maar is ook iets groter, zwaarder en bijna twee keer zo duur. Dankzij het lage gewicht en de compacte afmetingen van de FE 85mm f/1.8 is dit de eerste keus als je een portretobjectief zoekt voor op reis of gewoon om altijd bij je te hebben.
Bouw en autofocus
De Sony FE 85mm f/1.8 is een compact en licht objectief, met toch een relatief indrukwekkende hoeveelheid glas er in . Dat moet ook wel, om die hoge lichtsterkte te halen. Ondanks dat lage gewicht voelt het objectief solide aan en is het behoorlijk weerbestendig. Aan de achterzijde is het voorzien van een pakking om de aansluiting op de camera af te dichten. Het heeft een lekker brede scherpstelring die licht draait, maar toch nog wel wat gevoel geeft. Draai je aan de scherpstelring, dan neem je direct de autofocus over. Het objectief heeft daarnaast ook een schakelaar om te wisselen tussen autofocus en handmatig scherpstellen en een functieknop die je kan programmeren. De handmatige scherptelling is niet lineair. Dat wil zeggen dat de scherpstelling in kleinere stapjes gaat als je de ring langzaam draait. Dat is heel nauwkeurig, maar lastig voor filmers om de scherpte tijdens een opname mee te verleggen. De filtermaat is een hele gangbare 67mm en het diafragma heeft 9 lamellen. Het objectief wordt geleverd met een zonnekap die je omgekeerd kan bevestigen voor transport. Het is niet voorzien van beeldstabilisatie of een diafragmaring, omdat dat zaken zijn die je op de Sony camera’s aantreft.
Lichtafval, overstraling en vervorming
Lichtsterke objectieven hebben sneller last van lichtafval dan minder lichtsterke objectieven. Maar over het algemeen geldt ook dat de lichtafval minder een probleem is bij objectieven met een wat langer brandpunt. De Sony FE 85mm f/1.8 zit daar net een beetje tussenin. Op volle opening zie je in RAW wel wat lichtafval. Het is minder dan een stop en dat valt mee. Het neemt met diafragmeren echter niet snel af en ook op bijvoorbeeld f/4 is er nog wat lichtafval te zien. In jpeg krijgen de opnames een extra portie contrast en zie je de lichtafval zelfs nog wat toenemen. Voor portretfotografie is dat echter eigenlijk wel mooi.
In raw is er een klein beetje kussenvormige vertekening aanwezig in deze 85mm, al is het niet veel. In jpeg wordt dat volledig gecorrigeerd en is het beeld volkomen strak. Datzelfde zie je natuurlijk ook als je de RAW bestanden bewerkt in programma’s die automatisch de lenscorrecties toepassen, zoals bijvoorbeeld Adobe Lightroom.
Chromatische aberraties kan je in extreme situaties nog wel tegenkomen, maar ze zijn goed onderdrukt. Wat je nog wel kan zien, is een lichte roze gloed in onscherpe partijen in de voorgrond en bijbehorende groene randjes in onscherpe partijen in de achtergrond bij opnames op volle opening. Dat is iets waar vrijwel alle lichtsterke objectieven in meer of mindere mate last van hebben en telelenzen in het bijzonder, omdat die meer onscherpte creeren bij volle opening dan groothoeken. De 85mm heeft er echter niet heel veel last van. Als het al storend is, vanwege sterk glimmende onscherpe partijen in de voor of achtergrond, dan kan je het in RAW verminderen of wegwerken door gewoon iets te diafragmeren. Het bokeh op volle opening is prachtig, zonder uienringen in het centrum van de bokehballen. Ook zijn er weinig tot geen harde randen langs onscherpe partijen te zien. Alleen kunnen lichtbronnen vrij kort achter je onderwerp snel ellipsvormig worden, ze krijgen dan de vorm van zogenaamde kattenogen. Hoe meer ze naar de rand staan, hoe sterker dit effect wordt.
beeldkwaliteit
De scherpte van de Sony FE 85mm f/1.8 is erg goed. Al direct bij volle opening scoort het objectief goed, zowel in het centrum als aan de randen en in de hoeken. Die scherpte neemt toe als je diafragmeert en bij f/5.6 zit je op de maximale waardes. In jpeg bereik je de beste score zelfs al op f/4, dankzij de lenscorrecties. Daarna neemt de scherpte weer langzaaam af, maar ook f/11 is nog prima bruikbaar. In de praktijk zit er weinig tot geen verschil tussen de opnames die je met deze 85mm kan maken en die van de Zeiss Batis 85mm f/1.8.
Conclusie Test Sony FE 85mm f/1.8 @ A7Riii
VOORDELEN
- UItstekende beeldkwaliteit
- Compact
- Laag gewicht
- Goede autofocus
- Mooi bokeh
- Custom knop
- Lage prijs
Nadelen
- Geen beeldstabilisatie op oudere modellen
Sony 85mm f/1.8 evenaart vrijwel de beeldkwaliteit van de Zeiss Batis 85mm f/1.8
De Sony FE 85mm f/1,8 is een heel mooi objectief. Het is een van de goedkopere objectieven van Sony die je voor de A7 en A9 camera’s kan kopen, maar dat zegt helemaal niks over de beeldkwaliteit. Die is namelijk bijzonder goed. Dankzij de mooie lichtsterkte van f/1.8 kan je er ook prachtig onscherpe achtergronden mee creëren en het objectief is ook nog eens zo licht en compact dat je hem gemakkelijk mee kan nemen. Het objectief is een directe concurrent van de Zeiss Batis 85mm f/1.8. De Zeiss is groter, zwaarder en flink duurder en biedt een vrijwel vergelijkbare beeldkwaliteit. Daarmee zeggen we niks ten nadele van de Zeiss. Die is namelijk ook ontzettend goed.
Het zegt meer hoe bijzonder deze Sony is, dat hij voor dit bedrag de Zeiss bijna evenaart. Het enige echte voordeel dat de Zeiss biedt, is de beeldstabilisatie in het objectief. Maar daar betaal je dan wel flink voor. Wie een camera van Sony heeft met beeldstabilisatie in de body, adviseren we voor de kleinere, lichtere en goedkopere Sony FE 85mm f/1.8 te gaan.