
De keuze aan FE lenzen voor de full-frame Sony A7 serie is in de afgelopen maanden fors toegenomen. Tot voor kort was de Sony 90mm FE f/2.8G de eerste keus van zowel portret als macro fotograaf met een camera uit de Sony A7 serie. Wat macro betreft, is dat nog steeds het geval. Wat portretten betreft, heeft dit objectief gezelschap gekregen van de lichtsterkere Zeiss Batis 85mm f/1.8 en de nog lichtsterkere Sony 85 mm f/1.4G Master. Op een camera met een volformaat sensor is f/2.8 meer dan genoeg om het onderwerp van de achtergrond te isoleren. Dat maakt de Sony FE 90mm macro extra aantrekkelijk, vanwege de portret / macro dubbelfunctie. We testten deze macrolens op de camera met de hoogst mogelijke resolutie: Sony A7R II.
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.
Praktijkopname, gemaakt met de Sony FE 90mm macro f/2.8, gemaakt door J.P. Mioulet
Ook voor reproductie fotografie zijn macrolenzen de meest voor de hand liggende keuze, omdat macro lenzen heel weinig vertekening hebben. Macro lenzen, zo blijkt telkens weer uit onze testen, blinken niet alleen uit op extreem korte afstand, maar zijn ook heel scherp op grotere afstand.
Bouw en autofocus
Met een gewicht van 6 ons, een filter diameter van 62mm en een lengte van 13 cm is dit – voor een camera met een full-frame sensor – een redelijk bescheiden lens, die je moeiteloos langdurig kan gebruiken. De bouwkwaliteit van dit objectief is onberispelijk, met een mooie matzwarte, metalen behuizing. Zowel de zoomring als de scherpstelring lopen soepel en zijn tegelijkertijd voldoende gedempt om niet vanzelf te verdraaien. Dit objectief is extra afgedicht tegen stof en spatwater. Er zijn maar weinig macro objectieven waar dat het geval is. Ingebouwde beeldstabilisatie (OSS) maakt dit objectief ook aantrekkelijk voor eigenaren van een Sony A7 camera uit de eerste serie, waar nog geen beeldstabilisatie in de camera is ingebouwd. Je zet de OSS aan of uit met een schakelaar op de lens.
Een korte telelens is prettig bij macro-opnames van insecten, omdat je wat meer afstand houdt tot je onderwerp en het licht op het onderwerp niet overschaduwd.De kortste scherpstelafstand is 28 cm. Handmatig scherpstellen is heel prettig en de AF is stil en trefzeker. Een schakelaar op de lens maakt het mogelijk om het scherpstelbereik te begrenzen (full, van 28 tot 50 cm of 50 cm en verder), waardoor AF nog sneller zijn werk kan doen.
Omdat de camera scherp stelt op het sensor signaal, heb je geen last van front- of backfocus. Bij camera/lens combinaties met een resolutie boven de 36 megapixels en een geringe scherptediepte (telelens, lichtsterke lenzen en macrolenzen) vallen opnames waar niet helemaal nauwkeurig is scherpgesteld, genadeloos door de mand. Maar niet bij gebruik van deze Sony FE 90mm macro, want de AF is zeer nauwkeurig.
Portretfotografen weten hoe klein de scherptediepte is bij f/2.8 en je hebt bij een macrolens nog de mogelijkheid om de ogen groter in beeld te brengen. De eye-AF mogelijkheid in combinatie met continu-AF maakt dat je een grotere kans op een scherpe opname hebt dan met een spiegelreflex camera.Dit objectief bestaat uit 15 lenselementen, waaronder 1 asferische lens, 1 lens van ED glas en 1 lens van extra ED glas, in 11 groepen.
Lichtafval, vervorming en chromatische aberratie
In onze Imatest meting zette de Sony 90mm macro -0.01% (jpg) en -0.59% (ongecorrigeerde RAW) neer. Lichtafval is mooi beperkt gehouden en bedraagt maximaal 0,7 stops (bij volle opening), zowel in jpg als RAW bestanden. Bij de Imatest metingen zagen we geen verschil tussen de ongecorrigeerde RAW en jpg opnames wat de hoeveelheid lichtafval betreft. Ook chromatische aberratie is mooi beperkt gehouden. In ongecorrigeerde RAW bestanden is laterale chromatische aberratie niet hoger dan 0,8 pixels. In de jpg bestanden is chromatische aberratie afwezig.
De ZEISS® T*-coating onderdrukt interne reflecties effectief, waardoor bij tegenlicht overstraling wordt geminimaliseerd en een hoog contrast behouden blijft. In onze praktijkopnames hadden we dan ook geen zichtbare nevenbeelden.
Beeldstabilisatie
De beeldstabilisatie van de Sony A7R mk2 deed zijn werk goed. Dat is heel bijzonder voor een camera met een volformaat sensor, want de fysieke uitslagen die de sensor moet maken om ongewenste trillingen tegen te gaan worden groter, naarmate de sensor groter wordt. We hebben de beeldstabilisatie (Optical Steady Shot: OSS) getest door meerdere testopnames te maken met en zonder beeldstabilisatie en vervolgens met Imatest de scherpte gemeten. Een opname met beeldstabilisatie en een sluitertijd van 1/25 seconde is net zo scherp als een opname gemaakt met een sluitertijd van 1/200 sec zonder beeldstabilisatie. Dat is een daadwerkelijk winst van 3 stops. De grafieken die we tonen zijn het gemiddelde van 2* 10 opnames per sluitertijd. Als je per sluitertijd uitgaat van het beste resultaat, of je tevreden bent met ene iets lagere resolutie dan van een opname vanaf statief, dan is het beeld nog rooskleuriger. Maak je een paar opnames achter elkaar, dan zit er vrijwel zeker nog een heel scherpe opname tussen die gemaakt is met een sluitertijd van 1/6. Zelfs bij langere sluitertijden kan je nog een bruikbaar scherpe opname maken.
Scherpte
De Sony FE 90mm f/2.8G Macro levert scherpe opnames vanaf volle opening, van hoek tot hoek
De hoge resolutie van dit objectief levert een belangrijke bijdrage aan de hoge score die deze lens bereikt. De recordhouder tot nu toe, de Canon 100mm f/.8 L IS op een Canon 5DsR wordt door de Sony FE 90 mm macro f./28 van de eerste plaats verdrongen in ons overzicht van geteste macrolenzen. De centrumscherpte is, mede dankzij de hoge resolutie van de Sony A7R II testcamera, onverminderd hoog in het centrum. Van volle opening tot en met f/11. Daarboven neemt de scherpte af als gevolg van diffractie (een natuurkundig verschijnsel waar ook de ontwerpers van Zeiss en Sony niets kunnen veranderen. Hoewel de hoekscherpte in de Imatest metingen toeneemt door diafragmeren, is de hoekscherpte ook bij volle opening al zo hoog, dat je eigenlijk kan stellen dat de gewenste achtergrondonscherpte of de gewenste scherptediepte de bepalende criteria zijn voor het diafragma dat je bij een opname kiest.
Ideaal: Hoge resolutie en een prachtige bokeh
De Macro lens van Sony heeft een diafragma met 9 afgeronde lamellen die een mooie, rustige bokeh oplevert. Het is niet zichtbaar in bovenstaande opname die net voor het onderwerp werd scherpgesteld, maar door de hoge scherpte bij volle opening wordt het effect van een mooie boterzachte, “bokehlicious” achtergrond in de praktijk nog eens versterkt.
Conclusie Sony FE 90mm f/2.8G Macro test met Sony A7 R II
Voordelen
- Nauwkeurige AF
- Hoge beeldkwaliteit
- Hoge bouwkwaliteit, incl. afdichting tegen stof- en spatwater
- Mooie bokeh
- Effectieve beeldstabilisatie
Nadelen
- Eerlijk gezegd: geen idee
Sony FE 90 mm macro f/2.8 is de nieuwe recordhouder in ons overzicht van geteste macrolenzen.
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.
De Sony FE 90mm f/2.8 met de Sony A7R II is een fantastische combinatie, zowel voor macro als voor portretten. Wat beeldkwaliteit betreft scoorde deze combinatie in onze test hoger dan de Canon 100mm f/2.8 L IS Macro op een Canon 5DsR (met een 50 megapixel sensor). Dat zegt veel over de hoge kwaliteit van deze Sony macrolens en daarmee hebben we meteen een nieuwe nummer 1 in ons testoverzicht van macrolenzen. Dat zegt veel over de beeldkwaliteit van dit objectief, want de Sony A7R II testcamera heeft zelfs iets minder megapixels dan de Canon 5DsR. Met andere woorden: mocht Sony in de toekomst een camera uitbrengen die nog meer megapixels heeft, dan zit je met de Sony 90mm f/2.8 macro hoogstwaarschijnlijk nog steeds gebeiteld.