

EISA VLOGGING CAMERA 2020-2021
Sony Vlog camera ZV-1
Deze innovatieve compactcamera is gericht op videomakers en vloggers en biedt geweldige videomogelijkheden zoals 4K-opname en S-Log-gamma. De hoogwaardige ingebouwde microfoon wordt geleverd met een windscherm voor buitenopnamen; als alternatief kan een externe microfoon worden gebruikt via de audio-ingang of de multi-interfaceschoen. De Sony ZV-1 is ook een zeer goede fotocamera met een snel AF-systeem en een veelzijdig vari-angle scherm. Samen met de optionele grip die een ingebouwde draadloze afstandsbediening heeft en ook dienst doet als statief, is de ZV-1 een uitstekend werkinstrument waarmee vloggers gemakkelijk materiaal kunnen creëren en delen.
Dit product werd bekroond met een EISA Award 2020-2021.
Kijk op eisa.eu voor het overzicht van alle winnende producten uit alle categorieën.

De beste camera voor vloggers?
Zelfbewust kondigde Sony de ZV-1 aan als ‘de ideale vlogcamera in zakformaat’. We gingen met deze camera aan de slag, waarbij we uiteraard vooral op de videomogelijkheden letten. Is de ZV-1 zo goed als Sony beweert?
TESTRESULTATEN Sony ZV-1: | |
VOORDELEN | Nadelen |
|
|
het objectief komt vertrouwd over: een 24-70 mm F1.8-2.8 Zeiss Vario-Sonnar T-lens met groot maximaal diafragma.
De ZV-1 komt erg vertrouwd over. Hoewel de naam doet denken dat het een volledig nieuwe camera is, is hij gebaseerd op de succesvolle Cyber-Shot RX100 compactcamera’s. Net als de RX100 VII bevat de ZV-1 een beeldsensor op 1 inch formaat (13,2 x 8,8 mm) met 20,1 effectieve megapixels. De sensor heeft een ‘stacked’ ontwerp, wat betekent dat snel DRAM-geheugen op de sensor geïntegreerd is. Daardoor kan de sensor heel snel uitgelezen worden. Ook het objectief komt vertrouwd over: een 24-70 mm F1.8-2.8 Zeiss Vario-Sonnar T-lens met groot maximaal diafragma.
Scherm opzij
Maar niet alles is vertrouwd terrein. De ZV-1 is namelijk Sony’s eerste compactcamera met een ‘vari-angle’ lcd-touchscreen dat naar de zijkant van de camera uitklapt en roteert. Bij de RX100 camera’s klapt het scherm uit naar boven. Als je jezelf in beeld wil nemen – en dat is wat vloggers doen – is een zijwaarts uitklappend scherm handiger, omdat je dan nog accessoires zoals een richtmicrofoon of een led-lampje op de flitsschoen van de camera kan plaatsen. Bij een verticaal opklappend scherm gaat dat niet. Ook als je niet jezelf filmt, geeft een vari-angle scherm meer mogelijkheden qua camerapositie.
De positie van het scherm naast de camera heeft wel een onverwacht nadeel. Als je jezelf filmt, zal je de neiging hebben om naar jezelf het scherm te kijken. Omdat het scherm naast de camera staat, kijk je dus weg van de lens. Dat is normaal bij een gefilmd interview, maar komt voor een vlog heel onnatuurlijk over. Bij een verticaal opklappend scherm had je dat probleem niet, omdat het scherm dan net boven de optische as van de lens zit. Gebruik het scherm dus om de instellingen en belichting te controleren, en probeer er dan zo weinig mogelijk naar het schermpje te staren.
Bediening
Het is erg comfortabel om de ZV-1 op jezelf te richten en met één hand vast te houden. Aan de bovenkant zit een grote REC-knop om de opname te starten, en aan de voorzijde zit een rood lampje dat aangeeft of de camera opneemt.
De ZV-1 gebruikt Sony’s SteadyShot beeldstabilisatie, zodat je ook al wandelend kan filmen. In de Standaard instelling gebruikt de camera alleen de optische beeldstabilisatie in het objectief. Voor een nog stabieler beeld gebruik je de Active instelling, waarbij ook elektronische stabilisatie toegepast wordt. Maar daarbij wordt een lichte crop toegepast. Wanneer je de camera op armlengte houdt, zal je hoofd het beeld vullen als je de beeldstabilisatie op Active zet.
Ik gebruikte de ZV-1 samen met de GP-VPT2BT Shooting Grip met Wireless Remote Commander. Eenmaal camera en grip verbonden zijn, is het erg makkelijk om een opname te starten en de lens in- of uit te zoomen.
Beeldkwaliteit
De categorie ‘vloggers’ is heel breed, en er zitten alle niveaus van technische kennis in. De ZV-1 biedt voor elk wat wils. Wie zich niet wil verdiepen in video-instellingen, kan meteen aan de slag met de ‘Slim automatisch’ opnamemodus. Deze regelt de belichting en zorgt voor een eindresultaat met goed contrast en levendige kleuren dat meteen bruikbaar is. Bij grote helderheidsverschillen (bijvoorbeeld bij fel zonlicht) geeft dat wel problemen met het eerder beperkte dynamisch bereik van de sensor.
Wie meer technisch onderlegd is, kan filmen met een ‘vlak’ beeldprofiel zoals Sony S-Log 2, S-Log 3 of Hybrid Log-Gamma (HDR). Daarbij wordt de belichting anders geregeld om een groter dynamisch bereik te behalen. Recht uit de camera zijn de opnames dan vaal en contrastloos: om ze te gebruiken is nabewerking nodig (color grading). Het vergt meer tijd en moeite, maar het resultaat is veel beter.
De ZV-1 filmt in 4K resolutie met een XAVC S-codec met hoge bitsnelheid. Voor nabewerking biedt hij Hybride Log-Gamma (HDR), S-Gamut3.Cine/S-Log3, en S-Gamut3/S-Log. Door hem via USB op een pc aan te sluiten wordt de ZV-1 bruikbaar als webcam.
Ook de High Frame Rate opnamemodus van de RX100-serie is aanwezig, voor super slow-motion-opnames aan 250, 500 of 1000 fps. Deze zijn wel beperkt tot enkele seconden opnametijd en vreten batterij.
Goede audio
Niemand kijkt naar je video als het geluid niet deugt. Daarom bevat de ZV-1 een directionele microfoon die is ontworpen voor het opnemen van audio in voorwaartse richting, waardoor in selfie-modus de stem van de vlogger duidelijk wordt vastgelegd en achtergrondgeluiden worden geminimaliseerd.
De audiokwaliteit is goed; maar doordat de ZV-1 geen aansluiting voor een hoofdtelefoon bevat, is het moeilijk na te gaan of het volume goed geregeld is. Een standaard 3,5 mm microfoonaansluiting en Multi Interface Shoe laten toe om externe microfoons aan te sluiten. De ZV-1 wordt ook geleverd met een accessoire dat op de MI-schoen past om windruis te minimaliseren.
Slimme functies
De Sony ZV-1 laat je tijdens het opnemen eenvoudig schakelen tussen twee niveaus van achtergrondonscherpte (bokeh). Dankzij een aparte Bokeh-knop bovenop de camera kan je dat doen zonder in het cameramenu te gaan. De Product Showcase-instelling zorgt voor snelle en soepele focusovergangen tussen het gezicht van de presentator en een voorwerp dat hij toont.
De Face Priority AE-functie detecteert gezichten en past de belichting aan om ervoor te zorgen dat het gezicht steeds helder wordt weergegeven. Deze AE-technologie onderdrukt ook een abrupte verandering in belichting als het onderwerp zich snel van het beeld afkeert.
De Sony ZV-1 zelf komt in juni op de markt voor €799,-.
CONCLUSIE TEST Sony ZV-1
Voor deze prijs (800 euro, plus 199 als je ook de draadloze GP-VPT2BT Shooting Grip erbij wil) biedt hij veel waar voor zijn geld.
De ZV-1 is inderdaad een ideale camera voor vloggers: makkelijk te bedienen, met een trefzekere autofocus, een goede beeldkwaliteit recht uit de camera en log-profielen voor nabewerking. Perfect is de ZV-1 niet: met de Active (elektronische) beeldstabilisatie verlies je groothoek, en een hoofdtelefoonaansluiting zou praktisch zijn. Maar voor deze prijs (800 euro, plus 199 als je ook de draadloze GP-VPT2BT Shooting Grip erbij wil) biedt hij veel waar voor zijn geld.