
De nieuwe Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD is een groothoekzoom voor APS-C en DX-camera’s. Het bereik komt ongeveer overeen met een 16-35 mm voor kleinbeeld. Deze Tamron 10-24 is geen update van de oude 10-24mm, maar een volledig nieuw objectief. Dat merk je aan alles.
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.
Grootse groothoekzoom: Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD
De nieuwe Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD is een ultragroothoekzoom voor APS-C en DX-sensoren. Met een bereik van 10-24mm biedt de Tamron meer dan veel andere merken. Canon levert voor het eigen systeem bijvoorbeeld een 10-22mm en een goedkopere 10-18mm. Nikon heeft een 12-24mm. Die 10-24 mm komt voor Nikon overeen met een 15-36mm op kleinbeeld en voor Canon, vanwege de net iets andere sensormaat op 16-38mm. Het prijskaartje van deze nieuwe zoom is bescheiden, maar de specificaties zijn dat niet. Het objectief is op heel veel punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Dat zie je terug in de optische prestaties, die beduidend beter zijn. Je merkt het ook in het gebruik doordat dit objectief bijvoorbeeld beschikt over beeldstabilisatie. Voor een groothoekobjectief is dat bijzonder, maar tegenwoordig niet onlogisch. De Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD is een hele goede ultragroothoek die veel waar biedt voor zijn geld.
Bouw en autofocus
De Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD is een compleet nieuw ontwerp, ook al verschilt de naam maar een klein beetje van het vorige model, de 10-24mm f/3.5-4.5 Di II LD Asph. Aan de afmetingen zie je dat nauwelijks. Beide zijn bijna even lang met net geen 8,5 cm en het gewicht verschilt ook niet veel. Het nieuwe objectief is met 440g maar 24 gram zwaarder. De vormgeving is wel heel anders. Het objectief oogt heel modern met een gladde afwerking van de niet bewegende delen en de lichte ring vlak voor de bajonet. Inwendig is het ook een heel ander verhaal. De nieuwe lens bevat 16 lenselementen in 11 groepen, waar de oude ‘maar’ 12 elementen in 9 groepen had. Het objectief is afgedicht tegen stof en water en is voorzien van een rubber pakking aan de achterzijde. Het voorste lenselement is voorzien van een fluorine coating zodat vet en vuil niet hechten aan het glas en makkelijk te verwijderen zijn. En alsof dat nog niet genoeg is, is de Tamron ook nog voorzien van Vibration Compensation, zoals Tamron de beeldstabilisatie noemt. Het objectief is voorzien van twee schakelaars voor de autofocus en de beeldstabilisatie en voelt heel degelijk aan. Alles draait mooi soepel, maar niet te licht en er zit geen enkele speling in het objectief. Dit is een lens om lang plezier van te hebben.
Voor de autofocus maakt Tamron gebruik van een nieuw systeem: HLD. Dat staat voor High/Low torque modulated Drive. De autofocus is behoorlijk snel en stil. De Tamron beschikt ook over Full-time Manual Focus Override. Hiermee kan je op ieder gewenst moment handmatig de scherpstelling aanpassen. Op het objectief zit een schakelaar waarmee je de autofocus uit kan zetten, maar dankzij deze functie zal je dat niet vaak hoeven doen.
TAP-in
In navolging van Sigma levert Tamron nu ook een dock voor zijn objectieven. Het heet de TAMRON TAP-in Console. Wanneer je de Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD hier op bevestigd kan je het objectief via USB aansluiten op een computer voor firmware-updates. Ook kan je met de TAP-in Console kleine aanpassingne aan de beeldstabilisatie en de autofocus maken als dat nodig is.
Beeldstabilisatie
Gestabiliseerde groothoekobjectieven kom je niet veel tegen. De Canon EF-S 10-18mm IS STM is een van de uitzonderingen. Veel fabrikanten redeneren dat je bij objectieven met zulke korte brandpunten het niet nodig hebt omdat je bij relatief lange sluitertijden toch nog scherpe opnames krijgt. Maar dat gaat natuurlijk niet op voor video. Daar is beeldstabilisatie, ook bij groothoeken, heel welkom wanneer je uit de hand filmt. De Tamron is verkrijgbaar in Canon en Nikon vatting, en geen van beide merken heeft ingebouwde beeldstabilisatie in de camera’s. Dan is het fijn dat dit objectief dat wel heeft. Ook in situaties waar je veel inspanning moet verrichten als fotograaf, denk aan bijvoorbeeld bergwandeltochten, is beeldstabilisatie prettig. Zware lichamelijke inspanning zorgt er voor dat je handen gaan trillen. En met Tamrons VC krijg je dan toch scherpe foto’s. Het systeem werkt goed. Het zorgt voor een rustiger beeld bij het filmen en levert paar stops winst wanneer je fotografeert.
Lichtafval, overstraling en vervorming
De Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD heeft ook weinig last van overstraling. Schiet je tegen de zon in, dan kunnen er wel af en toe wat kleine reflecties optreden. De Tamron 10-24 is een groothoekzoom met degelijke prestaties.De vertekening is behoorlijk laag. In raw is het niet meer dan anderhalf procent tonvormig op 10mm en ongeveer driekwart procent kussenvormig op 24 mm. Rond de 15mm is het objectief vrijwel neutraal. Corrigeer je de bestanden automatisch in Lightroom, dan is de vertekening een verwaarloosbare 0,3 procent over het hele bereik.
beeldkwaliteit
Op het gebied van optische prestaties heeft Tamron met dit objectief ook een grote stap voorwaarts gemaakt. Bij het oude objectief werden de hoeken nooit echt goed. Het nieuwe objectief heeft daar geen last van. Al bij volle opening is de centrumscherpte goed, maar zijn ook de hoeken al heel behoorlijk. De kwaliteit neemt nog iets toe bij diafragmeren. Een deel van de testopnames hebben we gemaakt met de Canon M5. Deze heeft geen profiel voor het automatisch corrigeren van de Tamron. Toch zagen de opnames er goed uit. Je ziet wat vignettering en een klein beetje chromatische aberratie, maar veel is het niet. Schiet je in raw, dan is het allemaal probleemloos weg te werken.
Conclusie Test Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD
VOORDELEN
- Goede beeldkwaliteit
- Groot zoombereik
- Goede autofocus
- Degelijk gebouwd
- Weinig vertekening
- Stof- en vochtbestendig
- Met beeldstabilisatie
Nadelen
- Geen, eigenlijk
De Tamron 10-24mm VC biedt meer dan je in deze prijsklasse mag verwachten
De Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD is een hele goede groothoekzoom voor APS-C en DX-camera’s. We hebben de camera zowel op een Canon spiegelreflex als met een adapter op de Canon M5 getest en de camera deed het op beide heel goed. Vergelijk je de Tamron met bijvoorbeeld de groothoekzooms van Canon dan is de beeldkwaliteit redelijk vergelijkbaar. Bij Canon moet je echter kiezen tussen de EF-S 10-22mm met (bijna) hetzelfde bereik zonder beeldstabilisatie of de EF-S 10-18mm IS STM met een kleiner bereik met beeldstabilisatie. Die keus hoef je bij Tamron niet te maken. De Tamron 10-24mm biedt het grootste zoombereik en beeldstabilisatie. Voeg daarbij extra’s zoals een laag gewicht, de weerbestendigheid en bijzondere coatings en je hebt een objectief dat eigenlijk meer biedt dan je mag verwachten van een compacte groothoekzoom in deze prijsklasse.