TEST: Tamron 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USD op full frame

0

Met de Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD heeft Tamron ‘s werelds lichtste 100-400mm voor full frame en APS-C spiegelreflexcamera’s. Het is verkrijgbaar in Canon en Nikonvatting en uiteraard kan het ook in combinatie met een adapter op de spiegelloze camera’s van Sony gebruikt worden. De Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD weegt dankzij het gebruik van magnesiumlegeringen maar 1115 gram. Voor een fullframe objectief is dat inderdaad weinig. Dankzij dit lage gewicht kan je langer met dit objectief uit de hand werken zonder moe te worden.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

 24A4970

 Licht en lang: Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD

De nieuwe 100-400mm is voorzien van Tamrons Eband (Extended Bandwidth & Angular-Dependency) coating. Het objectief beschikt over 3 LD glaselementen en VC, wat staat voor Vibration Compensation. Het is dus gestabiliseerd. De 100-400mm kan worden gebruikt met de 1.4x convertor van Tamron en is – uiteraard – compatibel met de Tap-In Console. Hiermee kunnen firmwareupdates op het objectief worden geïnstalleerd en kan de scherpstelling worden aangepast. Als accessoire is een statiefgondel verkrijgbaar met een Arca-Swiss model statiefvoet. Je hoeft er dus geen aparte snelkoppeling onder te schroeven. De Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD is dus niet alleen licht, maar ook  heel compleet.

1200Tamron 100 400mm VC USD A035 style nikon web

Bouw

De behuizing van de Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD is grotendeels gemaakt van een magnesiumlegering. Hij is hierdoor degelijk en zo voelt hij ook. In combinatie met de moderne vormgeving heb je het gevoel een kwaliteitsobjectief in handen te hebben. Het objectief is ook stof- en vochtbestendig. Datzelfde geldt voor de 1.4x convertor die ook voorzien is van extra afdichtingen op de bajonet. Het voorste lenselement van de Tamron 100-400mm heeft verder een extra fluorine coating waardoor vocht en vuil zich minder makkelijk aan het glas hechten en het objectief eenvoudig kan worden schoongemaakt. De zoomring van de Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD bevindt zich aan de voorzijde. Het is de breedste ring van de twee en je kan hem eigenlijk niet missen. Hij is voorzien van een zoomlock waarmee je hem vast kan zetten. De scherpstelring zit wat meer richting de body en is iets smaller. Heel fijn is dat het objectief een venster heeft waarop je de ingestelde afstand kan aflezen. De kortste instelafstand van de Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD is 1.5 meter. Voor een lange tele als dit is dat best redelijk, maar verwacht geen macroprestaties van de Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD. Het objectief is voorzien van een schakelaar om te wisselen tussen autofocus en handmatige scherpstelling. Deze schakelaar heeft ook een middenstand waarmee je het scherpstelbereik kan beperken. Die stand kan je naar wens programmeren met de optionele Tap-In Console van Tamron. Hetzelfde geldt ook voor de schakelaar voor de beeldstabilisatie, de VC. Die heeft twee keuzestanden en de mogelijkheid om de beeldstabilisatie uit te schakele.

lensopbouw

Scherpte

De beeldkwaliteit van de Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD is uitstekend. Zonder de lenscorrecties zie je in raw wel dat hij in de twee uiterste standen iets minder presteert dan in het middenbereik, van 200 tot 300mm. Met de correcties aan trekt dat mooi bij en zijn de prestaties heel goed en heel gelijkmatig. Eigenlijk is het niet nodig om met dit objectief nog te diafragmeren, het verschil tussen volle opening en een stop kleiner is te verwaarlozen. Vanaf f/11 zie je dat de scherpte weer een heel klein beetje terugloopt door difrractie, maar ook dat is minimaal. Als we heel kritisch zijn, zien we ook nog wel een iets groter verloop naar de hoeken in de uiterste zoomstand, op 400mm. dus. Maar De centrumscherpte blijft ook op 400mm onverminderd goed, en dat hebben we weleens anders gezien bij dit soort lange zooms.

De Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD heeft wel een zichtbare hoeveelheid vignettering. De maximale waarde bereikt hij op 100mm op volle opening, en dan haalt hij twee stops. Dat is best stevig voor een telelens. Voor portretten en natuuropnames kan zo’n vignetje best mooi werken, maar als je het helemaal weg wilt hebben in de nabewerking, dan moet je de hoeken twee stops ophalen, met het risico dat je sneller ruis gaat zien. Wil je dat niet, dan kan je inzoomen of diafragmeren. In beide gevallen neemt de lichtafval dan snel af.

Vertekening is ook iets dat zichtbaar kan zijn in de opnames met de Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD. Waar de lichtafval vooral aanwezig is op de kortere brandpuntsafstanden, neemt de vertekening juist toe als je uitzoomt. Een maximale waarde van bijna 1,5% kussenvormige vertekening op 400mm is iets dat zeker zichtbaar zal zijn als je bijvoorbeeld architectuur fotografeert of andere onderwerpen met rechte lijnen langs de rand van je opname. Je kan dit naderhand corrigeren, maar kader dan wel wat ruimer uit zodat er geen belangrijke onderdelen van je opname van het beeld afvallen in de nabewerking. De vertekening is een optisch gegeven en verminderd niet met diafragmeren. Omdat het eigenlijk al zichtbaar is vanaf 200mm. is eigenlijk alleen de kortste zoomstand bijna vertekeningsvrij.

Chromatische aberratie is in de praktijk verwaarloosbaar laag en ook de gevoeligheid voor tegenlicht is behoorlijk goed. De Tamron had ook met de zon vol in beeld weinig last van schittering, overstraling of verlies van contrast. 

 24A4892

Bokeh

De Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD is niet de meest lichtsterke 100-400mm. Er zijn er die beginnen bij f/4 op 100mm en die op 400mm f/5.6 halen. Directe concurrentie is dat niet helemaal, omdat de objectieven met die specificaties allemaal in een andere prijsklasse zitten. Voor het bokeh maakt het wel uit, al is het ook weer niet heel veel. Natuurlijk zou een half stopje extra lichtsterkte mooi zijn, maar op 400mm maakt het niet veel uit of je op f/5.6 of f/6.3 zit. Zeker als je onderwerp dichtbij is, krijg je ook op f/6.3 een prachtige achtergrondonscherpte. Op wat langere afstanden waarbij het relatieve verschil tussen je onderwerp en de achtergrond kleiner is, wordt dat lastiger. Een halve stop meer lichtsterkte lost dat echter ook niet op. Als je ook in dat soort opnames veel achtergrondonscherpte wil, moet je na gaan denken over een 400mm f/4 met vastbrandpunt. Maar dan hebben we het over veel meer gewicht en vooral een veel hogere prijs. Ten opzichte van de directe concurrentie doet de Tamron 100-400mm het helemaal niet gek.

 24A5242

Beeldstabilisatie

De beeldstabilisatie van de Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD doet het prima. Tamron claimt dat je door een aantal aanpassing aan de VC, Vibration Compensation, ongeveer vier stops zou moeten kunnen opvangen. In de praktijk bleek dit  behoorlijk correct te zijn en konden we inderdaad uit de hand nog scherpe foto’s maken met tijden die tot ongeveer vier stops langzamer waren dan zonder beeldstabilisatie mogelijk zou zijn.

 24A5155

Ten opzichte van zijn concurrenten

Een directe concurrent van de Tamron is de Sigma 100-400mm f5-6.3 DG OS HSM Contemporary. Deze is nog een tikje minder lichtsterk en ook iets zwaarder dan de Tamron. De Sigma is een iets ouder objectief en dat heeft een gunstige invloed op de prijs, die nog een stuk onder die van de Tamron ligt. Net als bij Tamron is er ook voor de Sigma een Dock verkrijgbaar. Qua beeldkwaliteit ontlopen ze elkaar niet heel veel in de praktijk, maar als we moeten kiezen, gaat de winst nipt naar de Tamron. De Sigma heeft ongeveer eenzelfde hoeveelheid vertekening en iets minder lichtafval. Als er al iets van een verschil in de praktijk zichtbaar is, dan is dat op 100 en 400mm, dus de uiterste zoomstanden, waar de Sigma bij volle opening net iets minder scherp is in het centrum en ook een wat groter verloop heeft naar de hoeken. 

Viewfoto3840Tamron100400

Tap-In Console en teleconverters

De Tamron 100-400mm  kan je helemaal aan je wensen aan passen met de Tap-In Console van Tamron. Met dit handige accessoire is het updaten van de firmware heel eenvoudig, kan je de scherpte op drie afstanden en meerdere zoomstanden perfect afstemmen op de camera en kan je aanpassingen maken aan de verschillende scherpstelbereiken. Lees hier  meer over de Tap-In Console. Ook kan je de Tamron 150-600mm f/5.6-6.3 VC USD G2 combineren met de nieuwe TC-X14 1.4x en TC-X20 2.0x teleconverters van Tamron. Hiermee ka je het bereik van de Tamron 150-600mm f/5.6-6.3 VC USD G2 uitbreiden tot maar liefst 1200mm. Hou er wel rekening mee dat de autofocus van de meeste camera’s het dan laat afweten doordat de lichtsterkte zelfs op volle opening niet meer voldoende is voor het AF-systeem.

 24A5031

Probeerservice

De importeur van Tamron in de Benelux, Transcontinenta, biedt de mogelijkheid om het objectief te ervaren via de Transcontinenta Probeerservice. Via deze service is het mogelijk om het huurbedrag 100% vergoedt te krijgen als het objectief binnen 14 dagen na het afloop van de probeerperiode bij een van de geselecteerde dealers wordt aangeschaft. Kijk voor meer informatie op www.probeerservice.nl

 

Conclusie TEST Tamron 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USD op Canon 5DsR

VOORDELEN

  • Goede scherpte 
  • Weerbestendig
  • Licht van gewicht
  • Goede afwerking
  • Scherp geprijsd

Nadelen

  • Lichtsterkte half stopje lager dan bij aantal concurrenten
  • Statiefgondel niet meegeleverd.
  • Ietsje vertekening van 200 tot 400mm.

 24A5004

De beeldkwaliteit is eigenlijk over het hele bereik prima en doet niet of nauwelijks onder voor duurdere objectieven met dit bereik.

De Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD is een uitstekende telezoom. Hij is licht van gewicht, redelijk compact, aantrekkelijk geprijsd en scherp. Wat wil je nog meer? De beeldkwaliteit is eigenlijk over het hele bereik prima en doet niet of nauwelijks onder voor duurdere objectieven met dit bereik. De mogelijkheid om het objectief met de Tap-In Console te finetunen en de optie om het met Tamron’s 1,4 converter te kunnen gebruiken maken hem extra aantrekkelijk. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in