Test Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 DI OSD

0

Voor de spiegelreflexcamera’s van Nikon en Canon komt Tamron met een nieuwe groothoekzoom met variabel diafragma: de Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 DI OSD. Het objectief is compact en licht van gewicht. Het is hierdoor een ideale lens voor bijvoorbeeld reis- en landschapsfotografie.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Weids, licht en lichtsterk: Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 DI OSD

Tamron heeft al een prachtige groothoekzoom in de vorm van de 15-30mm f/2.8. Dit objectief heeft een grotere beeldhoek en een hoge lichtsterkte over het hele bereik. Maar de 15-30mm kan niet makkelijk met filters worden gebruikt en is ook een flink stuk groter dan de nieuwe Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 DI OSD. Met een lengte van 9 centimeter in Nikonvatting en een gewicht van maar 460 gram is de 17-35mm f/2.8-4 compact en licht. En toch is de lichtsterkte in de 17mm een hele mooie f/2.8. Het is knap dat Tamron dit objectief lichter heeft weten te maken dan andere groothoekzooms die over het hele bereik slechts f/4 halen.

Bouw 

004 Tamron17 35 037 1200

De Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 DI OSD is een rijk uitgerust objectief. De moderne vormgeving van de nieuwe Tamron objectieven is strak en smaakvol, met de zilveren ring rond de bajonetvatting. De beide brede ringen, voor het zoomen en scherpstellen zijn gemakkelijk van elkaar te onderscheiden en voorzien van een ribbelpatroon dat goed grip geeft. Op het objectief zit een schakelaar voor het wisselen tussen autofocus en handmatig scherpstellen. De filtermaat is een heel gangbare 77mm, zodat je de Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 DI OSD gemakkelijk met polarisatie en ND-filters kan gebruiken. Het optisch ontwerp bestaat uit 15 elementen in 10 groepen. Twee elementen zijn asferisch en vier zijn gemaakt van Low Dispersion glas. De frontlens is voorzien van een fluorine coating die water- en olieafstotend is. Hierdoor hechten vocht, vuil en vet nauwelijks op de lens en is hij makkelijk schoon te houden. De Tamron BBAR (Broad-Band Anti Reflection) coating moet in combinatie met het optisch ontwerp ervoor zorgen dat reflecties en contrastverlies bij tegenlichtopnames tot een minimum beperkt blijven. De OSD (Optimized Silent Drive) autofocus zorgt niet alleen voor een stille, maar ook snelle autofocus. Het diafragma bestaat uit slechts 7 bladen, maar deze zijn wel speciaal gevormd zodat de diafragma opening toch rond blijft, zelfs als er twee stops gediafragmeerd wordt. De Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 DI OSD is ook weerbestendig dankzij afdichtingen rond de bajonet en binnen in het objectief.

001 Tamron17 35 037 1200

En uiteraard is de Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 DI OSD compatibel met de Tamron Tap-In Console. Hiermee kan je gemakkelijk firmware updates uitvoeren en de werking van het objectief aanpassen aan je persoonlijke wensen.

beeldkwaliteit

De Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 DI OSD heeft een volledig nieuw optisch ontwerp en dat zie je terug in de prestaties. Die zijn namelijk behoorlijk hoog. De scherpte in het centrum is bij alle zoomstanden al prima. Op de wijdste zoomstand, 17mm, blijven de hoeken bij volle opening nog wat achter. Diafragmeren tot f/5.6 zorgt ervoor dat ook op 17mm de hoeken goed worden. Op de wat langere zoomstanden is de kwaliteit egaler en is het verloop naar de hoeken zichtbaar minder groot, zelfs op hele korte afstanden. Dat is een heel goed resultaat. Op volle opening zie je ook duidelijk wat vignettering, maar die is gemakkelijk te corrigeren in de nabewerking. Op de wijdste zoomstand, op 17mm, is de vertekening ook behoorlijk stevig. Die vertekening kan je in de nabewerking wel corrigeren. Het contrast van de Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 DI OSD is mooi en het objectief is behoorlijk ongevoelig voor zon in beeld. Alleen als je de zon net buiten beeld hebt en het licht over je frontlens strijkt, kan je last krijgen van flinke overstraling en verlies van contrast. Gebruik dus zoveel mogelijk de zonnekap en scherm desnoods even af met je hand of pas de compositie iets aan als dat gebeurt. Het objectief heeft verrassend weinig last van kleurfouten en longitudinale chromatische aberratie.

Bokeh

003 Tamron17 35 037 1200
De Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 DI OSD heeft maar zeven diafragmabladen, maar slaagt er toch in om ronde bokehballen te produceren. De binnenkant daarvan is wel wat onrustig, maar voor een groothoekzoom is dit een heel mooi resultaat.

Probeerservice

De importeur van Tamron in de Benelux, Transcontinenta, biedt de mogelijkheid om het objectief te ervaren via de Transcontinenta Probeerservice. Via deze service is het mogelijk om het huurbedrag 100% vergoedt te krijgen als het objectief binnen 14 dagen na het afloop van de probeerperiode bij een van de geselecteerde dealers wordt aangeschaft. Kijk voor meer informatie op www.probeerservice.nl

.

Conclusie

VOORDELEN

  • Licht van gewicht
  • Compacte afmetingen
  • Lichtsterk op kortste brandpuntsafstand
  • Goede beeldkwaliteit
  • Snelle autofocus
  • Ongevoelig voor tegenlicht

Nadelen

  • Hoekscherpte op volle opening op 17mm iets minder
  • Vertekening op 17mm ongecorrigeerd vrij stevig
 

Het is knap dat Tamron dit objectief lichter heeft weten te maken dan andere groothoekzooms die over het hele bereik slechts f/4 halen.

De Tamron 17-35mm f/2.8-4.0 DI OSD is een prima groothoekzoom met veel kwaliteiten. Je kan hem probleemloos in weer en wind gebruiken. Hij is lichtsterk, licht en compact en de beeldkwaliteit is hoog. De autofocus is snel en betrouwbaar en het objectief kan worden gebruikt met filters. De prijs is ook nog eens aantrekkelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in