Test Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2

0

De Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 is een van de drie groothoekobjectieven die Tamron recent heeft uitgebracht voor Sony camera’s met E-bajonet. Ze zijn heerlijk licht, betaalbaar, goed en kunnen ook nog eens bijzonder dichtbij scherpstellen.

TESTRESULTATEN Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2:

VOORDELEN

Nadelen

  • Goede beeldkwaliteit
  • Heel dichtbij scherpstellen
  • Weerbestendig
  • 67mm filtermaat (standaard)
  • Lekker licht en kort
  • Vrij groot
  • 67mm filtermaat (groot)
  • Niet erg lichtsterk

De Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 is een heerlijk lensje om altijd op je camera te laten zitten.

Tamron verrastte vriend en vijand met drie nieuwe groothoekobjectieven voor Sony: een Tamron 20mm f/2.8 Di III OSD M1:2, een Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 en een Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2. De objectieven hebben een vast brandpunt en zijn niet heel lichtsterk. Je zou dan verwachten dat ze lekker klein zouden zijn, maar dat is niet echt het geval. Tamron heeft ervoor gekozen om ze allemaal dezelfde 67mm filtermaat te geven die ook de standaard is bij de f/2.8 zooms voor Sony, de Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXD en de Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD. Hierdoor hebben ze dezelfde diameter als de zooms. Kijk je naar de hoeveelheid glas die er in deze objectieven zit, dan zie je dat de objectieven best een stuk slanker hadden kunnen zijn. Wel zijn ze uiteraard een heel stuk korter en ook beduidend lichter. Naast de standaardfiltermaat zorgt zo’n uniforme manier van bouwen waarschijnlijk ook voor lagere kosten. De drie Tamrons zijn heel betaalbaar, zeker als je kijkt naar de goede optische prestaties.

Met een lichtsterkte van f/2.8 is de 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 niet lichtsterker dan de al eerder uitgebrachte Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD groothoekzoom. Wel weegt hij maar de helft van de zoom en is hij een stuk korter. Dit objectief is daarom bijvoorbeeld een mooie aanvulling op bijvoorbeeld de Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXD. Het kan ook een goed alternatief voor de groothoekzoom zijn voor fotografen die graag licht op reis gaan. En het is een heerlijk lensje om altijd op je camera te laten zitten. Doordat het kort is, zit het niet snel in de weg. De drie nieuwe groothoekobjectieven hebben wel een bijzondere eigenschap die je niet op de zooms aantreft en dat is de mogelijkheid om tot een vergrotingsmaatstaf van 1:2 scherp te stellen. Hierdoor kan je bijna macrofoto’s maken met veel achtergrond in beeld. Dat zorgt voor andere beelden dan je met een langere macrolens kan maken.

Bouw en autofocus

 

De Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 heeft dezelfde kunststof behuizing als de 20mm en 35mm. Door het gebruik van kunststof voelt het minder hoogwaardig aan dan bijvoorbeeld een Zeiss Batis objectief. Maar dat is een gevoelsmatig argument. Hoogwaardige kunststof hoeft niet minder goed te zijn dan metaal. Het voordeel ervan is dat de behuizing bij koud weer prettiger aanvoelt en dat het hele objectief wat lichter is. Het is afgedicht tegen stof en vocht en beschikt over een pakking aan de achterzijde. Het objectief is verder vrij eenvoudig. Het enige bedieningselement is de scherpstelring. Het objectief heeft geen AF/MF schakelaar of Focus Lock knop. Dat maakt het goed afdichten van deze lens natuurlijk wel gemakkelijker.

De 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 stelt redelijk snel en vrij stil scherp. Hij maakt gebruik van de OSD (Optimised Silent Drive), niet over de RXD motor die we in de zoomlenzen vinden. Een verschil tussen de 24mm en bijvoorbeeld de 17-28mm f/2.8 zoom is dat bij de 24mm geen interne autofocus heeft, maar de hele lensgroep beweegt voor de scherpstelling. Mede hierdoor is de autofocus een fractie minder snel. Ook zie je hierdoor de afbeeldingsmaatstaf tijdens het scherpstellen flink veranderen. Voor video is dat minder prettig, omdat het zorgt voor veel focusbreathing. De scherpstelling is wel goed nauwkeurig. De handmatige scherpstelling is niet linair. Dat is voor video, alweer, wel een probleem en voor fotografie niet of nauwelijks. 

Beeldkwaliteit

De Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 presteert buitengewoon goed. Van een niet al te lichtsterk vastbrandpunt objectief  verwachten we eigenlijk niet anders, maar zo goed als bij deze Tamron is het toch niet altijd. De scherpte is al bij volle opening uitstekend, met maar een heel klein verloop van het centrum naar de hoeken. Een stop diafragmeren zorgt nog voor een kleine toename van de scherpte, maar dan is de Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 al op zijn top. In de ongecorrigeerde rawbestanden is wel iets van chromatische aberraties te zien, maar in met de lenscorrecties aan verdwijnen die vrijwel volledig en ogen de bestanden mooi schoon.

De lichtafval is niet heel groot, zowel in raw als in de jpegs. In raw is het met 1,1 stop op f/2.8 maar een fractie meer dan in de gecorrigeerde jpegs. Dat wil zeggen dat de correcties nauwelijks zorgen voor een afname van het dynamisch bereik en dat is goed. Met een stop diafragmeren halveert de lichtafval, maar daarna wordt het niet meer echt minder. Al met al wel een heel mooi resultaat.

De Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 heeft een zevenbladig diafragma dat zorgt voor mooi ronde bokehballen op volle opening. Het bokeh is heel fraai, met nauwelijks harde randjes en weinig onrust in de zachte partijen. Als we het diafragma dichtdraaien naar f/16 of f/22 dan kan je met de 24mm zonnesterren krijgen, al maakt de BBAR coating van Tamron dat niet heel makkelijk. De punten blijven ook altijd wat wollig en worden niet helemaal scherp. Van overstraling heeft de 24mm door die goede coatings nauwelijks last. Het contrast en de kleuren zijn fraai.

De waardes voor de vervorming zien er heel anders uit dan de lichtafval. In raw vliegt de vervorming met meer dan 5.5% flink uit de bocht. Maar we constateren tegenwoordig steeds vaker dat veel moderne objectieven ontworpen worden op de correcties. Normaal gesproken zou het corrigeren van zoveel vertekening zorgen voor minder goede scherpte in de hoeken, maar dat zien we bij deze Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 helemaal niet. Kortom, de correcties zorgen voor redelijk weinig vertekening van 0,8% tonvormig en de scherpte blijft hoog, ook in de hoeken. Niks aan de hand dus. Die 0,8% is wellicht net iets teveel voor kritische architectuuropnames, maar voor reportagefotografie of landschappen is het verwaarloosbaar.

Close Up

Heel bijzonder aan de Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2, en dat geldt ook voor de 20mm en de 35mm, is dat hij heel dichtbij kan scherpstellen. In het geval van de 24mm is dat tot 12cm. Dat levert een vergrotingsmaatstaf op van 1:2. Een onderwerp van zo’n 6 centimeter groot krijg je hiermee dus bijna beeldvullend in beeld. Omdat de Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 een groothoekobjectief is, kan je meer achtergrond in beeld krijgen dan met macro-objectieven met een langer brandpunt. Dat kan je prachtig gebruiken door  bloemen of insecten te fotograferen in hun omgeving. Natuurlijk is je scherptediepte bij zulke korte opnameafstanden heel gering. En dan is de kwaliteit van de bokeh heel belangrijk. En dat zit helemaal goed bij de Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2. Die is namelijk erg fraai, zonder harde randen of onrustige artefacten in de zachte partijen.

Meer keus

Met deze Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 is er weer meer keus gekomen voor liefhebbers van groothoekobjectieven. Een logische concurrent is de Samyang 24mm f/2.8 FE. Die is nog lichter en veel kleiner en wint dus als je je set echt compact wilt houden. Maar hij kan qua scherpte en contrast niet helemaal wedijveren met de Tamron en ook de hoekscherpte is lager. Voor iets meer dan het dubbele bedrag en gewicht van deze Tamron 24mm heb je de prima Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD. Dus als je overweegt om zowel de 20 als de 24mm aan te schaffen, dan is dat wellicht een logischer keus. Dan is er ook de Zeiss Batis 25mm f/2.0. Die is optisch nog beter en ook nog lichtsterker, maar je kan er zo ongeveer wel alledrie de vast brandpunt Tamron’s voor aanschaffen. En voor nog een beetje extra heb je de Sony 24mm f/1.4 GM. Een grote, zware dure, maar ook heel lichtsterke ubergroothoek. Zowel de Zeiss als de Sony zitten echter in een heel ander segment. Zoek je een betaalbare en goede groothoek, dan is de Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 een goede keus.

Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 IN DE PRAKTIJK

Benieuwd naar de prestaties van de Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

Conclusie test Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 op Sony A7R IV

De Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 is een goed objectief voor eigenlijk alles waarvoor je een groothoek wilt gebruiken.

De Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 is een erg fijne groothoek voor de Sony camera’s. Hij is lekker licht, mooi kort en bovenal presteert hij erg goed. Dit is een goed objectief voor eigenlijk alles waarvoor je een groothoek wilt gebruiken: discreet en onopvallend voor straatfotografie en scherp van hoek tot hoek voor landschappen. Het is een mooie aanvulling op de 28-75mm of een fijn objectief in combinatie met een standaardlens en een lichte tele om een lichte en kwalitatief goede set vaste brandpunten samen te stellen. De lage prijs maakt hem extra aantrekkelijk. Met deze Tamron is er weer meer keus gekomen voor groothoekliefhebbers. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in