Test Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2

0

De Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2 is een gematigde groothoek en een van de drie groothoekobjectieven die Tamron in 2019 heeft uitgebracht voor Sony camera’s met E-bajonet. Ze zijn niet lichtsterk, maar wel licht, betaalbaar en goed. En ze hebben nog een bijzondere eigenschap: ze kunnen ook nog eens bijzonder dichtbij scherpstellen.

TESTRESULTATEN Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2:

VOORDELEN

Nadelen

  • Goede beeldkwaliteit

  • Heel dichtbij scherpstellen

  • Weerbestendig

  • 67mm filtermaat (standaard)

  • Lekker licht

  • Vrij groot voor een 35mm

  • 67mm filtermaat (groot)

  • Niet erg lichtsterk

De Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2 is een lekker lichte groothoek voor de Sony camera’s.

Tamron kondigde in 2019 drie nieuwe groothoekobjectieven aan voor Sony: een Tamron 20mm f/2.8 Di III OSD M1:2, een Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2 en een Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2. De 24mm en 35mm zijn inmiddels leverbaar en de 20mm wordt dat binnenkort. De objectieven hebben een vast brandpunt en zijn niet heel lichtsterk. Je zou dan verwachten dat ze lekker klein zouden zijn, maar dat is niet echt het geval. Tamron heeft ervoor gekozen om ze allemaal dezelfde 67mm filtermaat te geven die ook de standaard is bij de f/2.8 zooms voor Sony, de Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXD en de Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD. Hierdoor hebben ze dezelfde diameter als de zooms en dat maakt ze wat dikker dan nodig. Kijk je naar de hoeveelheid glas die er in deze objectieven zit, dan zie je dat de objectieven best een stuk slanker hadden kunnen zijn. Wel zijn ze uiteraard een heel stuk korter dan de zooms en ook beduidend lichter. Naast de standaardfiltermaat zorgt zo’n uniforme manier van bouwen waarschijnlijk ook voor lagere kosten. De drie Tamrons zijn heel betaalbaar, zeker als je kijkt naar de goede optische prestaties.

De 35mm f/2.8 is niet lichtsterker dan de al eerder uitgebrachte Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXD standaardzoom. Wel weegt hij minder dan de helft van de zoom en is hij een stuk korter. Voor groothoekliefhebbers kan het een mooie aanvulling zijn op de eerder uitgebrachte Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD, die maar tot 28mm gaat. Het is ook een fijn objectief om gewoon op je camera te laten zitten. 35mm is een brandpunt dat goed bruikbaar is voor straatfotografie en reportage. Maar het kan ook gebruikt worden voor portret of landschap. De drie nieuwe groothoekobjectieven hebben een bijzondere eigenschap die je niet op de zooms aantreft en dat is de mogelijkheid om tot een vergrotingsmaatstaf van 1:2 scherp te stellen. Hierdoor kan je bijna macrofoto’s maken met veel achtergrond in beeld. Dat zorgt voor andere beelden dan je met een langere macrolens kan maken.

Bouw en autofocus

 

De 35mm f/2.8 heeft dezelfde kunststof behuizing als de 20mm en 35mm. Het voelt hierdoor minder hoogwaardig dan een metalen behuizing. Maar dat is een puur gevoelsmatig argument. Hoogwaardige kunststof hoeft niet minder goed te zijn dan metaal. Het voordeel ervan is dat de behuizing bij koud weer prettiger aanvoelt en dat het hele objectief duidelijk lichter is. De Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2  is afgedicht tegen stof en vocht en beschikt over een pakking aan de achterzijde. Het objectief is verder vrij eenvoudig. Het enige bedieningselement is de scherpstelring. Het objectief heeft geen AF/MF schakelaar of Focus Lock knop. Dat maakt het goed afdichten van deze lens natuurlijk wel gemakkelijker. De Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2 bevat negen lenselementen en dat is er een minder dan de 24mm. Met 210 gram is hij ook vijf gram lichter dan de 24mm.

De Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2 stelt redelijk stil scherp. De snelheid is goed, maar wel afhankelijk van de hoeveelheid licht en of je in de hoeken scherpstelt. Soms moet hij dan wat meer zoeken dan bijvoorbeeld de Sony FE 35mm f/2.8 ZA Carl Zeiss Sonnar T*. De Tamron maakt gebruik van de OSD (Optimised Silent Drive), niet over de RXD motor die we in de zoomlenzen vinden. Net als bij de 24mm Tamron zie we dat de hele lensgroep beweegt voor de scherpstelling. Mede hierdoor is de autofocus een fractie minder snel dan bij objectieven met interne scherpstelling, waarbij maar een of twee lenselementen bewegen. Ook zie je hierdoor de afbeeldingsmaatstaf tijdens het scherpstellen flink veranderen. Voor video is dat minder prettig, omdat het zorgt voor veel focusbreathing. De scherpstelling is wel goed nauwkeurig.

Beeldkwaliteit

De Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2 is scherp. Hij scoort nog net iets hoger dan de 24mm maar het verschil is heel klein. Beide lenzen lijken dus niet alleen uiterlijk op elkaar. Zo goed als de onlangs geteste Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD is hij niet in het centrum, maar dat is dan ook een duurder, groter en zwaarder objectief uit de SP-serie. In de hoeken scoort hij wel een fractie hoger. Hij is dus iets gelijkmatiger. De scherpte is net als bij de 24mm al bij volle opening uitstekend en het verschil tussen het centrum en de hoeken is dus niet groot. Een stop diafragmeren zorgt nog voor een kleine toename van de scherpte, maar dan is de Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2 al op zijn top. In de ongecorrigeerde raw bestanden is wel iets van chromatische aberraties te zien, maar in met de lenscorrecties aan verdwijnen die vrijwel volledig en ogen de bestanden mooi schoon.

De waardes voor de vervorming zijn zowel in raw als in jpeg goed. Dat is anders dan bij de 24mm, die wat meer correctie nodig heeft. In raw is het minder dan 1 procent tonvormig en in de jpegs wordt dat nog verder terug gebracht tot net iets meer dan 0. Dat is gewoon erg netjes.

De lichtafval is heel gering, zowel in raw als in de jpegs. In raw is het met 1,3 stop op f/2.8 net iets meer dan in de gecorrigeerde jpegs. De correcties zorgen dus maar voor een kleine afname van de lichtafval. Je verliest hierdoor dus ook nauwelijks dynamisch bereik en dat is weer goed. Met een stop diafragmeren halveert de lichtafval, maar daarna wordt het niet meer echt minder. Al met al wel een heel mooi resultaat dat alweer sterk lijkt op dat van de Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD M1:2.

De Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2 heeft een zevenbladig diafragma dat zorgt voor mooi ronde bokehballen op volle opening. Het bokeh is heel fraai, met nauwelijks harde randjes en weinig onrust in de zachte partijen. Als we het diafragma dichtdraaien naar f/16 of f/22 dan kan je met de 35mm zonnesterren krijgen. Heel eenvoudig gaat dat echter niet. De BBAR coating van Tamron maakt dat kennelijk niet heel makkelijk. De punten blijven ook altijd wat wollig en worden niet helemaal scherp. Van overstraling heeft de 35mm door die goede coatings nauwelijks last.

Close Up

Een bijzondere eigenschap van de Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2, en dat geldt ook voor de 20mm en de 24mm, is dat je er heel dichtbij mee kan scherpstellen. De Tamrons hebben een vergrotingsmaatstaf van 1:2. Een onderwerp van zo’n 6 centimeter groot krijg je  daarmee bijna beeldvullend in beeld. Omdat de Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2 een groothoekobjectief is, kan je meer achtergrond in beeld krijgen dan met macro-objectieven met een langer brandpunt. Dat kan je gebruiken door bloemen of insecten te fotograferen in hun omgeving. Natuurlijk is je scherptediepte bij zulke korte opnameafstanden heel gering. En dan is de kwaliteit van de bokeh belangrijk. En dat zit goed bij de Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2. Die is namelijk, net als bij de 24mm, best fraai, zonder harde randen of onrustige artefacten in de zachte partijen.

Meer keus

De Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2 presteert goed, zowel in ons testlab als in de praktijk. Het lage gewicht maakt het een fijn objectief om mee te nemen. Anders dan bij de 24mm en zeker de 20mm, heeft de 35mm van Tamron wel te maken met stevige concurrentie. Zo heeft Sony een eigen Sony FE 35mm f/2.8 ZA Carl Zeiss Sonnar T*. Deze is een stuk compacter en zelfs lichter, alleen vraagt Sony er wel een hele stevige prijs voor. Wie daar geen zin in heeft, kan kiezen voor de Samyang FE 35mm f/2.8. Deze weegt de helft van de Tamron en is ook veel kleiner. En optisch doet hij maar weinig onder voor de Tamron. Deze Samyang presteert namelijk ook heel behoorlijk en hij is zelfs nog iets goedkoper. De Samyang is echter niet weerbestendig en beschikt over een alumium bajonet in plaats van een stalen. De bouwkwaliteit is dus een stuk minder. En zowel de Sony als de Samyang missen natuurlijk de unieke close-focus mogelijkheid van de Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2

Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2 IN DE PRAKTIJK

Benieuwd naar de prestaties van de Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2 in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

Conclusie test Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2 op Sony A7R IV

De Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2 is een fijne 35mm: licht en goed en bruikbaar als (bijna) macro

De Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD M1:2 is een goede groothoek voor Sony. De beeldkwaliteit is goed en hij is lekker licht en betaalbaar. Er zijn andere opties die kleiner en lichter zijn en zelfs goedkoper, maar die bieden niet de combinatie van  weerbestendigheid, laag gewicht, close-focus mogelijkheid en goede beeldkwaliteit voor deze prijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in