Test Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD

0

De Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD is niet zomaar de zoveelste lichtsterke 35mm. Dit objectief is uitgebracht ter ere van het 40 jarig jubileum van Tamron. Vanzelfsprekend is het een SP (Superior Performance) objectief dat laat zien waar Tamron toe in staat is.

TESTRESULTATEN Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD:

VOORDELEN

Nadelen

  • Geweldig hoge scherpte
  • Vrijwel geen lensfouten
  • Mooi bokeh
  • Prachtige kleurweergave
  • Goede prestaties in de hoeken
  • Heel degelijk gebouwd
  • Weerbestendig
  • Gewicht en afmetingen

De hoge verwachtingen maakt de Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD zeker waar en dat is een indrukwekkende prestatie.

De Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD is een lichtsterke, gematigde groothoek voor full frame spiegelreflexcamera’s. De lens is verkrijgbaar in Nikon F en Canon EF vatting. Met zijn hoge lichtsterkte van f/1.4 concurreert hij met de professionele Canon EF 35mm f/1.4 L II USM en de Nikon AF-S 35mm f/1.4G. Dat zijn formidabele tegenstanders. De aankondiging van Tamron dat de Tamron SP 35mm f/1.4 een jubileumobjectief was, verhoogde de druk nog verder. De hoge verwachtingen maakt de Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD zeker waar en dat is een indrukwekkende prestatie.

35mm objectieven zijn heel geliefd als breed inzetbare lenzen voor straat- en reportagefotografie. De iets groothoekige beeldhoek zorgt ervoor dat je er bijvoorbeeld portretten mee kan maken met weinig vervorming en behoorlijk wat achtergrond. Hierdoor kan je ze heel goed gebruiken om context te laten zien in je beeld. De meest lichtsterke versies bieden ook nog de mogelijkheid om die achtergrond helemaal zacht te maken, zodat je je onderwerp juist weer heel goed kan isoleren. Geen wonder dus dat een snelle 35mm tot het vaste gereedschap hoort van veel gevorderde fotografen. En die fotografen stellen hoge eisen aan hun objectieven. De Tamron SP 35mm is ontworpen om daaraan te voldoen. Het is minstens gelijkwaardig en op sommige punten zelfs beter dan vergelijkbare objectieven van Canon en Nikon. Het enige dat niet gelijkwaardig is, is de prijs. De Tamron kost de helft van de Nikon en de Canon. Dat maakt dit objectief nog eens extra aantrekkelijk.

Bouw en autofocus

De bouwkwaliteit van de Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD ligt op een hoog niveau en doet, voor zover we kunnen vaststellen, niet onder voor vergelijkbare objectieven van Canon en Nikon. Het objectief is weerbestendig en uiteraard voorzien van een pakking op de achterzijde. Het Het objectief is met 815 gram in de Canon vatting en 805 gram in de Nikon uitvoering zelfs een half ons zwaarder dan de Canon EF 35mm f/1.4 L II USM en twee ons zwaarder dan de Nikon AF-S 35mm f/1.4G. Dat gewicht komt niet alleen van de metalen behuizing, maar ook van de grote hoeveelheid glas in het objectief. De Tamron SP 35mm heeft 14 lenselementen en zit vol van voor tot achter.

Drie elementen zijn asferisch en vier elementen zijn gemaakt van glas met een extra lage brekingsindex. De lenselementen zijn voorzien van BBAR-G2 coating en het voorste element heeft een extra fluorine coating om het schoon te houden. Het diafragma bestaat uit 9 afgeronde lamellen en de royale zonnekap heeft een extra vergrendeling om te voorkomen dat het onbedoeld kan los raken. De Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD heeft een venster waarop de ingestelde afstand kan worden afgelezen, maar geen schaal voor de scherptediepte. Aan de zijkant zit een schakelaar voor autofocus en handmatige scherpstelling. De scherpstelling is stil en behoorlijk nauwkeurig. De scherpstelsnelheid is vrijwel vergelijkbaar met die van originele objectieven van Nikon en Canon.

Beeldkwaliteit

We hadden hoge verwachtingen van de Tamron SP 35mm, waar het ging om scherpte. Toch hebben we dit objectief twee keer moeten testen. Onze eerste testcamera, de Nikon D800, beschikte weliswaar over een 36 megapixel sensor, maar ook over een antialias filter. En dat zorgde voor iets lagere scores dan waar we deze lens toe in staat achten. Daarom hebben we ook van dit objectief ook nog een versie getest met een Canon vatting met een adapter op een 60 megapixel Sony A7R IV. En dat maakte een enorm verschil. De grafieken zeggen eigenlijk alles. De centrumscherpte is hoger dan vrijwel alle andere objectieven die we ooit hebben getest. De hoeken lijken iets achter te blijven, maar dat lijkt alleen maar zo door de enorm hoge centrumscherpte. De scherpte in de hoeken is duidelijk hoger dan de scherpte die we bij bijvoorbeeld de Canon 35mm f/1.4L II USM hebben getest. Op volle opening zij de waardes zowel in het centrum als de hoeken al erg goed, maar voor het optimale resultaat kan het geen kwaad om te diafragmeren naar f/4.

Het objectief heeft vrijwel geen last van chromatische aberraties of overstraling bij tegenlicht. Tegelijk was het niet eenvoudig om met gesloten diafragma goede zonnesterren met de Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD te maken. Als het lukt, zien ze er mooi uit, maar heel vaak krijg gewoon simpelweg de zon in beeld. Dankzij de goede coatings en het goede ontwerp krijg je prachtige, volle kleuren en een mooi kleurweergave.

Wat geen verrassing is, is dat de Tamron SP 35mm iets van vignettering laat zien. In raw is dat op volle opening bijna twee stops en met de lenscorrecties aan is het ruim anderhalve stop op f/1.4 Met een stop diafragmeren zakt het al onder een volle stop en vanaf f/2.8 zie je er eigenlijk niet meer zoveel van. Die vignettering op volle opening vinden we niet zo’n probleem, omdat je het enerzijds kan gebruiken als onderdeel van je beeldtaal en anderzijds ervan uitgaan dat je die volle opening juist wilt gebruiken om je onderwerp (dat zich meestal ergens in de buurt van het centrum bevindt) los te maken van de achtergrond. Wil je een perfect beeld van hoek tot hoek, dan zal je meestal toch wel iets meer diafragmeren voor voldoende scherptediepte en dan is de lichtafval ook verdwenen.

In ons testlab bleef de vertekening met 1% tonvormig in de jpegs een tikkeltje hoger dan we zouden willen. Voor reportage is dit meestal geen probleem, maar in kritische toepassingen als architectuurfotografie zou je dit wel kunnen zien. In de praktijkopnames vonden we echter niet zoveel vertekening terug. Dit heeft er vermoedelijk mee te maken dat onze testkaarten (vanzelfsprekend) kleiner zijn dan gebouwen in de buitenwereld. Op kleinere afstand zie je dus iets van vertekening, maar op grotere opnameafstanden niet of nauwelijks.

Bokeh

Een ander belangrijk aspect bij een lichtsterk objectief als de Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD, is de kwaliteit van de bokeh. Dat heeft niet alleen met de lichtsterkte, maar ook met het lensontwerp en de nauwkeurigheid van de assemblage te maken. Hoe zuiverder het objectief tekent, hoe fraaier vaak de onscherpte is. En dat zien we terug bij de Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD. Onscherpe partijen in de achtergrond vertonen nauwelijks scherpe randjes of onzuiverheden in de zachte gedeeltes die het beeld onrustig zouden kunnen maken. Dit objectief is een aanrader voor liefhebbers van bokeh.

Tap-In Console

De Tamron SP 35mm f/1.4 kan je helemaal aan je wensen aan passen met de Tap-In Console van Tamron. Met dit handige accessoire is het updaten van de firmware heel eenvoudig. De scherpte kan je op drie afstanden aanpassen en bij zoomobjectieven kan je de scherpte ook op meerdere zoomstanden perfect afstemmen op de camera. Lees hier meer over de Tap-In Console.

Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD IN DE PRAKTIJK

Benieuwd naar de prestaties van de Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

Conclusie test Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD
op Nikon D800 & Sony A7R IV (& Canon EF Adapter)

De Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD biedt een fantastische kwaliteit voor een verrassend scherpe prijs.

De Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD  is een objectief dat de hoge verwachtingen die Tamron zelf schiep, volledig heeft waargemaakt. De Tamron SP 35mm f/1.4 Di USD biedt een fantastische kwaliteit voor een verrassend scherpe prijs. Het is gebouwd als de spreekwoordelijke tank en de optische prestaties zijn bijzonder hoog.  Tamron zegt dat de Nikon F en Canon EF versies ook geschikt zijn voor het Nikon Z en Canon R systeem, in combinatie met de juiste adapters natuurlijk. Maar datzelfde geldt voor de Sony systeemcamera’s. Voor dit bedrag hoef je niet verder te zoeken als je een lichtsterke 35mm wil.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in