Test: Tamron Tap In Console

0
TamronTapin

Voor alle nieuwe objectieven van Tamron met Canon EF, Nikon F of Sony A-vatting is er de Tamron Tap In Console. De Tap In Console is een handig hulpmiddel om gemakkelijk lenscorrecties of firmware updates uit te voeren. Met de Tap In Console haal je het maximale uit je objectieven. Het is daarom eigenlijk een onmisbaar accessoire voor bezitters van Tamron objectieven.

Onmisbaar accessoire: Tamron Tap In Console

Wat is de Tap In Console? Het is een USB dock in de vorm van een fraai afgeronde schijf die je achter op een Tamron objectief kan bevestigen. De Tap In Console heeft contacten die communiceren met het objectief en een USB-aansluiting om de Console verbinding te laten maken met een computer. Via de TAP-in Utility software die je opent op de computer kan je vervolgens diverse aanpassingen aan je Tamron objectieven doen. Met de Tap In Console kan je drie verschillende dingen doen. Je kan nieuwe firmware uploaden naar je objectief, je kan correcties aanbrengen aan de autofocus als dat nodig is en je ken een aantal instellingen aanpassen aan je persoonlijke wensen. Voor je begint is het handig om eerst de Tamron TAP-in Utility te downloaden en te installeren. Je vindt deze hier: http://www.tamron.co.jp/software/en/tapin/help/index.html

Firmware update

Objectieven van hetzelfde merk als de camera kan je over het algemeen eenvoudig updaten via de camera. Maar zodra je een niet merkeigen objectief gebruikt, moet dat op een andere manier. Lensfabrikanten brengen objectieven (nog) niet uit met een eigen USB-aansluiting. Tamron lost dit probleem op via de Tap In Console. Een simpel apparaat dat met vrijwel alle moderne Tamron objectieven werkt. Firmware updates voor objectieven zijn belangrijk omdat camerafabrikanten in de updates van hun camera’s soms aanpassingen aanbrengen aan de algoritmes waardoor bijvoorbeeld de autofocus van merkvreemde objectieven niet meer optimaal werkt. Fabrikanten als Tamron reageren vaak snel door nieuwe updates uit te brengen waardoor hun objectieven weer perfect samenwerken met de camera’s. Een firmware update uitvoeren met de Tap In Console kan nauwelijks eenvoudiger. Plaats het objectief op de Console, koppel de Console via USB aan de computer en start de TAP-in Utility op. De software herkent het objectief en de firmware versie en adviseert je als dat nodig is om een firmware update uit te voeren. Klik op bevestigen en de rest gaat vanzelf.
Let er wel op dat je tijdens het uitvoeren van updates of andere aanpassingen niet de computer afsluit, andere software gebruikt of het objectief of de Console afkoppelt.

 Tapinbackside

AF-correcties

Een tweede functie van de Tap In Console is het aanpassen van de autofocus. Vooral spiegelreflex camera’s hebben nog weleens de neiging om net voor of achter het onderwerp scherp te stellen. In het Engels heet dat ‘frontfocus’ of ‘backfocus’. Het komt doordat de camera’s de scherpstelling niet meten op de sensor, maar met een aparte autofocus sensor die meestal onder in de camera zit. Een afwijking van een fractie van een millimeter kan een piepklein verschil in de gemeten scherpstelafstand en de werkelijke scherpstelafstand veroorzaken. Met moderne sensoren van 20 tot 50 megapixel kan je dat verschil op 100% zien. Je opnames zijn dan net niet scherp. Daarom beschikken de meeste high end spiegelreflexcamera’s over de mogelijkheid om de autofocus een heel klein beetje te corrigeren. Dat doe je meestal voor ieder objectief apart, omdat het ene objectief het misschien wel goed doet en het andere net niet. Een beperking van de correcties in de camera is dat je per objectief vaak maar één correctie voor één branpunt kan uitvoeren. Dat is veel te weinig wanneer je met zoomobjectieven werkt. Het is ook te beperkt voor objectieven met een vast brandpunt. De scherpstelling op dichtbij hoeft namelijk niet dezelfde afwijking te hebben als de scherpstelling voor veraf. Met de Tap In Console kan je bij zoomlenzen meerdere brandpuntsafstanden corrigeren en per brandpuntsafstand de autofocus zowel op dichtbij, gemiddeld als veraf aanpassen. Hierdoor ben je verzekerd van een objectief dat maximaal presteert.
De AF-correcties kan je invoeren in de TAP-in Utility Software in stappen van -20 tot +20.

Customize

TamronTapinDe Tap In Console biedt nog meer opties. Afhankelijk van het gebruikte objectief kan je zaken als scherpstelbereiken aanpassen en de snelheid waarmee het objectief bij handmatig verdraaien van de scherpstelring reageert. Niet ieder objectief heeft een instelbaar scherpstelbereik. Je vindt dit bijvoorbeeld op de lange telezooms. De Tamron 150-600mm f/.. heeft drie bereiken. Naar keus kan je kiezen voor alles van oneindig tot dichtbij, van oneindig tot 10 meter en van dichtbij tot 10 meter. Kies je voor een van de laatste twee omdat je ongeveer weet hoever je onderwerp van je verwijdert is, dan hoeft het objectief niet zijn hele scherpstelbereik te doorzoeken als hij er een keertje naast zit. Dat scheelt tijd. Maar wat als je opnames maakt van onderwerpen die niet dichterbij komen dan een meter of dertig, omdat je op de tribune zit bij een motorsportwedstrijd bijvoorbeeld? Dan kan je met de Tap In Console het bereik van oneindig tot 10 meter veranderen in oneindig tot 20 meter. Je kan ook het bereik van dichtbij tot 10 meter naar wens vergroten of verkleinen. Een andere optie die de Tap In Console biedt is het optimaliseren van de VC (Vibration Control) voor de zoeker of voor de opname. De normale waarde is ‘standaard’.

De Tamron Tap In Console is een stukje gereedschap dat je waarschijnlijk niet vaak nodig zult hebben, maar dat je functies biedt die je op geen enkele andere manier kunt krijgen. Van Transcontinenta, de importeur voor de Benelux, begrepen we dat de nieuwste Tamron 28-75mm f/2.8 FE voor Sony camera’s met E-vatting in de toekomst updates moet kunnen ophalen via de camera. Voor Tamron objectieven voor Canon, Nikon en Sony camera’s met A-vatting bestaat die mogelijkheid echter niet. En de uitgebreide correcties op de autofocus die met de Tamron Tap In Console mogelijk zijn, vindt je evenmin ergens anders. De Tamron Tap In Console kost ook minder dan een servicebeurt en is alleen al vanuit dat oogpunt een goede investering om je Tamron lenzen zo goed mogelijk te laten werken.

Ga naar onze Tamron Tap-In Console How To en leer stap voor stap hoe je de verschillende instellingen kan gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in