Test Tokina 24-70mm f/2.8 AT-X PRO FX SD @ D7200

0
290Tokina2470

Wat velen zich niet realiseren: Ook op DX / APS-C profiteer je van objectieven voor 50 megapixel full frame camera’s. Het aantal pixels per mm op een DX / APS-C sensor is net zo groot als op een 50 megapixel volformaat sensor.

Tokina AT-X 24-70mm F2.8 PRO FX is een betaalbaar werkpaard voor de professionele fotograaf of prosumer, ontworpen om zelfs aan de eisen van fotografen met een full frame 50 megapixel sensor te voldoen. Deze universele zoomlens, verkrijgbaar voor Canon en Nikon camera’s, is vanwege zijn constante hoge lichtsterkte en 24-70mm zoombereik breed inzetbaar. Op een camera met een APS-C / DX verlies je wat de beeldhoek betreft iets aan groothoek, wat je aan tele erbij wint. Een beeldhoek die overeenkomt met 105mm lens op een volformaat sensor is geschikter voor een beeldvullend portret dan 70mm. Daarmee is deze lens op een DX of APS-C camera perfect voor landschap, portret, reportage, indoor, sport of theater fotografie. Je kan je flitser thuislaten en krijgt meer sfeer in je opnames. Ben je van plan om ooit over te stappen op een camera met een volformaat sensor, dan hoef je geen nieuw objectief te kopen. Als voorproefje van onze test van de Tokina 24-70 mm f/2.8 op een volformaat camera, beginnen we met een test op een Nikon D7200.

Tokina 24-70mm f/2.8 AT-X PRO FX SD: winkelprijs net boven duizend euro

Tokina2470
Maar liefst 3 gegoten asferische elementen zijn gecombineerd met 3 super low dispersion (SD) lens elementen voor een zo hoog mogelijke resolutie en contrast. Dit soort complexe lensontwerpen maakt het mogelijk om scherpe contrastrijke opnames te maken, waarbij lichtafval, chromatische aberraties en vervorming tot een minimum worden beperkt.De opvallend vlakke frontlens vermindert het risico op beschadiging en zorgt samen met de innovatieve optische constructie voor een minimum aan reflecties.

Bouw en autofocus

Vergelijk je de Tokina 24-70mm f/2.8 met de nieuwe Nikon 24-70mm f/2.8E, dan valt het op dat beide ontwerp teams voor een heel andere oplossing hebben gekozen. De Nikon 24-70mm lens is veel langer dan de Tokina. Wat bouwkwaliteit betreft, is de overeenkomst dat ook de Tokina lens is gebouwd als een tank. Hierbij is, volgens mij, bij de Tokina geen metaal aan de binnenzijde vervangen door kunststof, zoals bijvoorbeeld in de meest recente Canon 24-70mm f/2.8L mk2. Gebruik van kunststof of niet, ik verwacht niet dat ze elkaar veel toegeven wat robuustheid betreft. De 82mm frontlens is groot. Zeker als je deze lens op een DX camera gebruikt.

Aan het patroon van de rubber ring kan je voelen of je te maken hebt met de scherpstelring (horizontale en verticale groeven) of met de zoomring (alleen verticale groeven). De frontlens draait niet mee bij scherpstellen, dankzij het interne focus mechanisme, wat prettig is bij het gebruik van filters. De AF motor is minder stil en gemiddeld genomen ook iets langzamer dan de AF motoren van de modernste Canon en Nikon 24-70 mm f/2.8 objectieven. De overschakeling van AF naar handmatig scherpstellen verloopt eenvoudig met het van Tokina (en Olympus) bekende clutch mechanisme. Deze zoomlens is beschikbaar in Canon en Nikon vatting.

{insertgrid ID = 288}

Zeer bescheiden vervorming en lichtafval

Tokina 24-70mm f/2.8 test praktijkopname Tokina 24-70mm f/2.8 AT-X PRO FX SD @ 70mm f/2.8, 1/250 sec, 64 ISO
Veel ontwerpers kiezen er voor om een lens te ontwerpen met zichtbare lichtafval bij volle opening. Dat is goedkoper en biedt de mogelijkheid om een kleinere lensdiameter toe te passen. De donkere hoeken worden dan softwarematig, in de camera bij het opslaan van de jpg bestanden of bij het openen van RAW bestanden op je computer, automatisch lichter gemaakt. Het nadeel van deze methode is dat de signaal/ruisverhouding van je opnames slechter wordt in de hoeken. Tokina heeft de kninklijke weg gekozen door bij het ontwerp lichtafval beperkt te houden. Op een camera met een DX sensor kan je lichtafval in alle gevallen verwaarlozen. Erg goed.
Vervorming loopt van zichtbaar tonvormig naar zichtbaar kussenvormig op eenzelfde wijze als bij de andere high-end 24-70mm objectieven die we recent hebben getest.
DistortVignet

Opmerkelijk weinig overstraling

De opvallend vlakke frontlens vermindert het risico op beschadiging en zorgt samen met de innovatieve optische constructie voor een minimum aan reflecties. Om overstraling te voorkomen is multi-coating toegpast op de twee front lens elementen en in de achterste lens elementen. Het werkt. Daardoor zijn daadwerkelijk flare en ghosting geminimaliseerd. Maak je opnames bij f/16 dan kan een scherpe lichtbron voor mooie 18-punt zonnesterren zorgen. flare

Sublieme scherpte

Rezz

Tokina 24-70mm f/2.8 AT-X PRO FX SD @ 24mm f/8,64 ISO

Resolutie Tokina 24-70mm f/2.8 PRO: perfecte match voor een 50-megapixel camera.

De Tokina 24-70mm f/2.8 Pro levert vanaf volle opening hele scherpe beelden, waarbij na twee stops diafragmeren de optimale centrumscherpte wordt bereikt. Net zoals bij veel 24-70mm zooms, is de centrumscherpte het hoogst bij de kortste brandpuntsafstand. Maar zelfs bij 50mm gooit deze zoomlens nog hoge ogen als het gaat om centrumscherpte. De Tokina 24-70mm f/2.8 doet het in ons testoverzicht beter dan menige lens met een vast brandpunt. Vergelijk je de Tokina 24-70mm met de Tamron 24-70mm of Nikon 24-70mm f/2.8E, dan wint de Tokina het bij centrumscherpte. In de hoeken presteren de – veel duurdere – Canon en Nikon iets beter. De Nikon 24-70mm f/2.8E is de winnaar van deze drie zooms als het om hoekscherpte gaat.

Q DSC3772

Chromatische aberratie

Over het grootste deel van het zoombereik is de chromatische aberratie goed in toom gehouden. Alleen bij 24mm zijn er in de hoeken bij scherpe contrastovergangen gekleurde randen zichtbaar. Dit is heel eenvoudig softwarematig te corrigeren. De lenscorrectieprofielen in Lightroom, Photoshop en DxOMark maken het mogelijk om dat voor al je opnames tegelijk te doen met 1 druk op de knop. Ten tijde van de test was er nog geen lenscorrectieprofiel voor de Tokina 24-70mm f/2.8 beschikbaar, maar dat zal bij de eerstvolgende software update verholpen zijn.

Bokeh Tokina 24-70mm f/2.8 AT-X PRO FX SD

Echt700sampleimage DSC3761
Tokina 24-70mm f/2.8 AT-X PRO FX SD @ 70mm f/2.8,100 ISO

De Tokina 24-70mm f/2.8 is een lens voor bokeh lefhebbers

De 9 afgeronde diafragmabladen en de hoge lichtsterkte van deze zoomlens zorgen voor een mooie achtergrondonscherpte, zodat je je onderwerp op een plastische wijze isoleert van de achtergrond. De hoge scherpte bij volle opening versterkt dat effect. Als er asferische lens-elementen worden toegepast in een objectief – en dat gebeurt tegenwoordig bij alle high-end zoomlenzen – dan is er kans op uienring bokeh, waarbij er ringen ontstaan in de bokeh van lichtbronnen in de achtergrondonscherpte. Dat komen we veel tegen, maar niet bij de Tokina 24-70mm f/2.8 PRO. Dat is waarschijnlijk te danken aan de gegoten asferische elementen. Uienring bokeh wordt veroorzaakt door het slijpproces van asferische lenzen. Door de lenselementen te gieten, wat technologisch gezien niet eenvoudig is, voorkomt Tokina de lelijke uienringen in de bokeh.
Een andere oorzaak die de bokeh kan ontsieren, is lichtafval. Als gevolg van lichtafval verandert de bokeh van rond in het centrum naar kattenoog vormig aan de randen en in de hoeken. Dit verschijnsel komt in extreme mate voor bij lichtsterke zoomlenzen. Ook op dit punt gooit, dankzij de opvallend lage lichtafval, de Tokina 24-70mm f/2.8 hoge ogen.

{insertgrid=359} {insertgrid=360}

Conclusie Tokina 24-70mm f/2.8 AT-X PRO FX SD test met Nikon D810

290Tokina2470 Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.
WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}
Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. Maak je gebruik van lenscorrectieprofielen in DxO Optics, Photoshop of Lightroom voor het converteren van RAW bestanden, dan worden de scores voor lichtafval, chromatische aberratie en lichtafval (nog) hoger. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Hoge beeldkwaliteit
  • Mooie bokeh, mede dankzij unieke asferische lenselementen
  • Hoge bouwkwaliteit
  • Lichtsterk
  • Compacte bouw
  • Aantrekkelijk geprijsd

Nadelen

  • AF is hoorbaar
  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie
{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=346}

Tokina 24-70mm f/2.8 PRO = compact, maximale resolutie, minimale lichtafval / vervorming.

Tussen het moment dat we voor het eerst hoorden van een nieuwe Tokina 24-70mm f/2.8 en het daadwerkelijk verschijnen van de Tokina 24-70mm f/2.8 AT-X PRO FX SD is er heel wat tijd verstreken. Begrijpelijk, want het ontwerpen van een objectief voor camera’s met een volformaat 50 megapixel sensor is niet eenvoudig.En omdat een Nikon D7200 even veel pixels per mm heeft als een 50 megapixel camera met een volformaat sensor, geldt dat even zeer voor de Nikon D7200 test camera. Die stelt hoge eisen aan de centrumresolutie van een lens. Tokina is er goed in geslaagd om aan deze uitdaging te voldoen. Dit is een potentieel werkpaard voor een zeer kritische doelgroep, terwijl er al een aantal optisch zeer goede objectieven (Canon 24-70 f/2.8L mk2, Tamron 24-70mm f/2.8 en de recent verschenen Nikon 24-70mm f/2.8E) op de markt zijn.
De Tokina 24-70mm f/2.8 PRO overtuigt met ongekend hoge centrumscherpte en is een welkome aanvulling op deze groep. Het ontbreken van ingebouwde beeldstabilisatie is voor sommigen een nadeel in vergelijking met de concurrentie. Maar niet alle fotografen tillen zwaar aan ingebouwde beeldstabilisatie. De uiterst solide bouw en het handige Focus Clutch mechanisme om eenvoudig op handmatig scherpstellen over te schakelen, zijn twee belangrijke pluspunten voor de Tokina. Kijk nog eens goed naar de advies- en de winkelprijs van deze lichtsterke, professionele all-round zoom. Het zal duidelijk zijn dat erg hoge beeldkwaliteit bereikbaar is geworden voor een grote groep fotografen, die daar tot voor kort alleen maar van konden dromen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in