
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.
Mini ultra groothoek: Venus Loawa 7.5mm f/2
Het merk Venus is tot nu toe bij maar een klein groepje liefhebbers bekend, maar als deze 7.5mm een teken is van wat er nog meer gaat komen, dan zal dat snel veranderen. Het merk heeft eerder bijzondere objectieven op de markt gebracht zoals een 15mm macrolens met shiftmogelijkheden en een 105mm met apodisatiefilter voor bijzonder bokeh. Deze Loawa 7.5mm is een gangbaarder objectief dat we een grote toekomst voorspellen. Waarom? Omdat er weinig alternatieven zijn voor deze lens. De Laowa 7.5mm is alleen verkrijgbaar voor het Micro Four Thirds systeem. De beeldhoek van de 7.5mm komt overeen met die van een 15mm op kleinbeeld. Zowel van Panasonic als Olympus zijn er voor dit systeem 7-14mm zooms. Die van Panasonic heeft een lichtsterkte van f/4, de 7-14mm zoom van Olympus is een f/2.8. Beide zijn groter, zwaarder en duurder dan de Laowa en geen van beide kan je met filters gebruiken. Bij de Laowa kan dat wel, wat een groot voordeel is in de landschapsfotografie. Een andere bijzondere eigenschap van de Venus Laowa 7.5mm f/2 is dat het objectief in twee versie verkrijgbaar is. Een gewone die ongeveer 170 gram weegt en een light versie die zelfs nog 20 gram lichter is. Die laatste is er vooral voor gebruik onder drones en aan gimbals. DJI heeft Micro Four Thirds camera’s die met een beperkt aantal lichte en compacte objectieven van Olympus en Panasonic gebruikt kunnen worden. Denk dan bijvoorbeeld aan de 12mm f/2.0 van Olympus of de 15mm f/1.7 van Panasonic. De Venus Laowa 7.5mm f/2 is ongeveer even groot en zwaar als deze lensjes en werkt dus ook goed. Met grotere objectieven zoals de 7-14mm zooms kan de gimbal de camera niet goed meer stabiliseren. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de Light versie uitsluitend onder een drone gebruikt mag worden. Hij werkt natuurlijk net zo goed als voor landschap- of interieurfotografie als zijn iets zwaardere broer.
Bouw
Naast de gewone versie van 170 gram, is er een light versie die 10% lichter is. Handig voor dronegebruik.
De Venus Laowa 7.5mm f/2 is een volledig mechanisch objectief. De scherpstelling en de bediening van het diafragma zijn volledig handmatig en er is geen enkele koppeling tussen de camera en het objectief. Dat betekent dat er ook geen automatische lenscorrecties plaatsvinden en dat je geen Exif-informatie over het objectief hebt. Aan de voorzijde van het objectief vallen twee dingen op: de 46mm filterdraad waardoor je dunne 46mm schroeffilters of een filtersysteem kan gebruiken en de verrassend bolle frontlens. De Laowa 7.5mm f/2 wordt overigens geleverd met een kleine zonnekap en wanneer je geen filters gebruikt, verdiend het aanbeveling om die te laten zitten. Het voorkomt flare en mogelijk beschadigen van je frontlens. De frontlens is overigens voorzien van een coating die door Laowa FEC, Frog Eye Coating, wordt genoemd. Deze coating zou water- en vet afstoten en daardoor voorkomen dat vuil zicht hecht. Verder vind je op de Laowa een brede scherpstelring, in ieder geval zo breed als mogelijk was op zo’n klein objectief, een scherptdiepteschaal en een diafragmaring. De indicaties op de scherpstelring gaan in meters direct van oneindig naar 0,5m en 0,2 meter. Dat geeft al aan dat je zelfs bij f/2.8 al heel veel scherptediepte zult hebben. De achterzijde bestaat uit een metalen bajonet, ook bij de lichtgewicht versie. Het objectief is niet extra weerbestendig. Het objectief zelf bevat geen elektronische contacten, dus die kan wel tegen een druppeltje. Je moet wel een beetje uitkijken dat er geen water via de bajonet in je camera loopt als het regent.
beeldkwaliteit
Hoe klein dit objectief ook is, het bestaat toch uit 13 elementen in 9 groepen en het bevat nog een aantal bijzondere lenselementen ook. De optische kwaliteit is dan ook behoorlijk goed. Het heeft een behoorlijke tonvormige vertekening van iets meer dan 1%, maar dat hebben de 7-14mm zooms voor Micro Four Thirds ook. Alleen wordt het bij de zooms al direct in de camera gecorrigeerd en bij deze Laowa niet. Gelukkig is het een vrij simpele vertekening zonder golfpatroon en kan je dit in nabewerking gemakkelijk corrigeren, als je wilt. Hetzelfde geldt voor de lichtafval. Die is met bijna 3 stops op volle opening heel duidelijk aanwezig en wordt eigenlijk pas acceptabel bij f/4, al blijft het op ieder diafragma meer dan een volle stop. Ook hiervoor geldt: als je volledig van lichtafval af wil, dan moet je het corrigeren in de nabewerking. De scherpte is in het centrum al bij volle opening goed. De hoeken blijven dan nog behoorlijk achter. f/2.8 laat al een duidelijke verbetering zien in de hoeken en bij f/4 en f/5.6 presteert het objectief op zijn best en is het beeld van hoek tot hoek scherp. Chromatische aberraties zijn redelijk onderdrukt. In de hoeken kan je er bij opnames met hoog contrast wel iets van zien, maar ook hier kan een beetje correctie in de nabewerking wonderen doen. Al met al presteert deze kleine Laowa uitstekend.
BokeH
Met een brandpuntsafstand van 7.5mm lijkt het heel raar om nog over bokeh te praten. Maar met een lichtsterkte van f/2.0 is het toch mogelijk om nog iets van onscherpe achtergronden te krijgen. Je onderwerp moet dan wel heel dichtbij zijn en de achtergrond moet een flink eind van je af liggen. Dat de hoeken op volle opening toch al wat zacht zijn, draagt dan nog bij aan het idee van een verloop van scherp naar onscherp.
Ideaal voor drones
De Venus Laowa 7.5mm f/2 is zowel een prima ultragroothoekobjectief voor op reis of voor gewoon voor iedereen die graag zo’n lensje in zijn tas wil hebben zonder dat het veel ruimte of gewicht kost. Maar waar dit objectief echt onmisbaar is, is op de Zenmuse camera’s, de Micro Four Thirds camera’s van DJI. Die zijn speciaal ontwikkeld om te werken met de eigen gimbal van DJI. Een gimbal is een soort beeldstabilisatiesysteem dat bestaat uit motortjes die de bewegingen van de camera corrigeren. Je kan ze zowel onder een drone gebruiken als los uit de hand om video’s te maken zonder schokken. Om goed te kunnen werken moet de camera mooi in balans in de gimbal hangen. Je kan daarom niet ieder objectief op de camera zetten. Sterker nog, voor de DJI camera zijn maar een beperkt aantal objectieven klein en licht genoeg. En tot de komst van deze Laowa had geen ervan zo’n grote beeldhoek. Met de Laowa 7.5mm f/2 kan je nu wel supergroothoekopnames maken met een professionele DJI drone en de Zenmuse camera’s. Dat is niet alleen handig in kleine ruimtes, maar zorgt er ook voor dat je dichter op je onderwerp kan vliegen en een wijder perspectief kan maken.
Nachtfotografie
Lichtsterkte supergroothoeken zijn het favoriete gereedschap van astrofotografen. Je kan met een supergroothoek in een enkel beeld de hele Melkweg fotograferen. Als de lichtsterkte hoog is kan je dat ook nog doen met redelijk korte sluitertijden en een isowaarde die laag genoeg is om niet teveel ruis te krijgen. Door de wat zachte hoeken en de flinke lichtafval op volle opening zal je met de Laowa toch wel moeten diafragmeren naar f/2.8 om een echt acceptabel beeld te krijgen.
Conclusie Test Venus Laowa 7.5 mm f/2 @ Panasonic GX80
VOORDELEN
- Superklein en licht
- Hoge lichtsterkte
- Goede beeldkwaliteit
- Mooi gebouwd
- Soepele scherpstelling
Nadelen
- Geen autofocus
- Geen koppeling met camera; geen EXIF info
- Geen automatische lenscorrecties
- Hoeken wat zacht op volle opening
Al met al presteert deze kleine Laowa 7.5mm f/2 uitstekend.
De Venus Laowa 7.5mm f/2 is een bijzonder aantrekkelijk lensje. Het is de kleinste ultragroothoek die je voor Micro Four Thirds kan kopen. Het is ook nog eens de meest lichtsterke en goedkope ultragroothoek voor dit systeem. De beeldkwaliteit is uitstekend en je kan er filters op gebruiken. Dat deze lens geen autofocus heeft is eigenlijk geen enkel probleem. Met zo’n kort brandpunt hoef je voor landschapsfotografie eigenlijk niet eens scherp te stellen. Stel hem in op f/8 en iets voor oneindig en alles is van voor tot achter scherp. De Laowa 7.5mm f/2 is eigenlijk de perfecte ultragroothoek voor de compacte Micro Four Thirds camera’s.