Test Yongnuo EF YN 50mm f/1.8

0
290Yongnuo50mm1p8
De Yongnuo EF 50mm f/1.8 is te koop voor ongeveer 55 euro. Dit is een 50mm f/1.8 vast brandpunt lens mèt AF, die ook te gebruiken is op een camera met een volformaat sensor. Op een camera met een APS-C sensor is dit een ideale portretlens. De hoge lichtsterkte maakt deze lens geschikt om ook in het donker te fotograferen zonder flits of om te spelen met achtergrondonscherpte / bokeh.
Wil je als starter of amateurfotograaf met een Canon spiegelreflex camera je eerste lens met een vast brandpunt kopen, dan kan je je geen buil vallen aan de Yongnuo 50mm f/1.8. Voor de helft van de prijs van een vergelijkbare Canon lens met een vast brandpunt, kom je in het bezit van een onsje camera-apparatuur met een verrassende beeldkwaliteit.

Yongnuwie?

Voor velen is Yongnuo een onbekende naam. Yong Nuo Photographic Equipment Co. Ltd. maakt deel uit van de ShenZhen YongNuo Photographic Equipment Co. Ltd. Het is een Chinees bedrijf, waarvan je bijvoorbeeld ook flitsers of een 35mm f/2.0 lens kan kopen voor een aantrekkelijke prijs.
 MG 6298Yongnuo EF YN 50mm f/1.8 + Canon 760D @ f/5.6, 100 ISO, 1/100 sec (zonder statief). Klik op de afbeelding voor een versie op 100%

Bouw en autofocus

Yongnuo50mm
Het uiterlijk van de lens doet sterk denken aan een oude Canon lens. Op de lens zit 1 schakelaar waarmee je kiest tussen AF en handmatig scherpstellen. Bij het uitpakken van de lens werd ik verrast: op de frontlens en het achterste lenselement zat ter bescherming tegen eventuele krassen een plastic folie. Dat ben ik nog niet eerder tegen gekomen. Zou je meteen gaan fotograferen zonder die folie te verwijderen, dan valt de beeldkwaliteit waarschijnlijk tegen.
Dit is een licht, maar niet heel compact objectief. Het objectief bestaat uit 6 lenselementen in 5 groepen, net als de Canon 50mm f/1.8 (II en STM).De frontlens zit diep in het objectief verborgen, waardoor je niet echt een zonnekap nodig hebt. Die wordt ook niet meegeleverd. De Canon 50mm f/1.8 II had een plastic bajonetaansluiting. Vandaar de bijnaam “Plastic Fantastic”. De Canon 50mm f/1.8 STM heeft weer een metalen vatting, maar de Yongnuo heeft nog een zwarte plastic lensvatting.
Handmatig scherpstellen is geen pretje met de Canon 50mm f/1.8 of f/1.8 STM. Hetzelfde geldt voor de Yongnuo: voor aan de lens zit een hele smalle ring, waarmee je handmatig kan scherpstellen. Het werkt, maar van mij had de scherpstelring wel breder gemogen. Zet je de AF aan, dan draait de scherpstelring mee. Dat voelt raar aan, als je de lens aan de scherpstelring vasthoudt tijdens het scherpstellen. Maar het went snel.
{insertgrid ID = 288}

Vervorming, lichtafval, overstraling en chromatische aberratie

vignetdistort
Vervorming is vrijwel afwezig, zoals je mag verwachten van een 50mm vast brandpunt. De lenselementen zijn voorzien van een coating met meerdere lagen waardoor reflecties en schitteringen worden verminderd en de lichttransmissie wordt verhoogd. Dit zorgt voor contrastrijke opnames met natuurgetrouwe kleuren, maar bij fel tegenlicht kan er nog altijd overstraling optreden. Fotografeer je recht tegen de zon in, dan kan je ook als de zon net buiten beeld is, groene nevenbeelden aantreffen. De Yongnuo is op dit punt net zo goed als de Canon 50mm objectieven.
Laterale chromatische aberratie, groene en rode randen bij scherpe contrastovergangen in de hoeken van het beeld zal je weinig tegenkomen. Al deed de Yongnuo het in onze test iets slechter dan de Canon 50mm f/1.8 STM.
Over lichtafval hoef je je geen zorgen te aken, als je dit objectief op een camera met een APS-C sensor gebruikt. Bij volle opening kan je de lichtafval nog herkennen in kritische situaties, maar dat is met een beetje diafragmeren verholpen. Softwarematig (Photoshop, Lightroom of een ander fotobewerkingsprogramma). is dit natuurlijk ook makkelijk op te lossen
Vignet

Scherpte

Yongnuo760Drezz
Wat scherpte betreft, is er geen verschil met de Canon 50mm f/1.8 STM die we pas nog hebben getest. Bij volle opening is de scherpte verre van optimaal. Je krijgt een dromerig beeld, dat voor portretten en low light opnames juist een heel eigen sfeer op kan leveren. Na twee stops diafragmeren wordt de hoogste scherpte bereikt en doet de Yongnuo (net als de Canon trouwens) niet onder voor veel duurdere objectieven met dezelfde brandpuntsafstand.

 MG 6289Yongnuo EF YN 50mm f/1.8 + Canon 760D @ f/1.8, 100 ISO, 1/320 sec.

Bokeh

 MG 6282

Wil je als starter  / amateur fotograaf met een Canon spiegelreflex camera leren spelen met achtergrondonscherpte / bokeh, dan is de Yongnuo 50mm f/1.8 een aanrader.

Een felle lichtbron op de achtergrond levert bij volle opening een mooie ronde bokeh, zoals in bovenstaande praktijkopname, met een klein, gekleurd condoomrandje. Dankzij een groter aantal, bovendien afgeronde, diafragmabladen is de bokeh zichtbaar mooier dan van de eerste Canon 50mm f/1.8 versie, die soms nog tegen een lage prijs te koop wordt aangeboden.
De bokeh is beter dan van de meeste zoomlenzen voor APS-C, die veel minder lichtsterk zijn en soms ook last hebben van een onrustige uienring structuur.

Bij lichtsterke objectieven (< f/2.8) kan longitudinale chromatische aberratie of “kleurbokeh” zichtbaar worden. Bij volle opening zie je bij de Yongnuo 50mm f/1.8 in sommige gevallen paarse randen bij scherp contrastovergangen die voor het scherpstelpunt liggen en groene randen bij scherpe contrastovergangen (zoals hiernaast) die achter het scherpstelpunt liggen. Dit ziet er misschien dramatisch uit, maar dit verschijnsel meestal is het veel minder duidelijk zichtbaar en het ismakkelijk te verhelpen door een stop te diafragmeren. Ook op dit onderdeel doet de Yongnuo niet onder voor de Canon 50mm f/1.8 STM die we eerder hebben getest.

Kleurbokeh

Conclusie Yongnuo EF YN 50mm f/1.8 test met Canon 760D

 Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

WYSIWYG score: Steeds vaker worden bij het ontwerpen van een lens vervorming, kleurscheiding en lichtafval  bewust niet optimaal gecorrigeerd. Daardoor hoeven er minder dure lenselementen of exotische glassoorten toegepast te worden, wat uiteindelijk een aantrekkelijker verkoopprijs oplevert. De lensfabrikant vertrouwt op automatische correctie van deze eigenschappen in de camera of in fotobewerkings software. De “jpg-score” geeft je voor een objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get” als alle beschikbare lenscorrecties in de camera zijn toegepast.

{loadmodule mod_custom, LensConclusie} {insertgrid ID = 301}

Puur RAW score: Bij duurdere objectieven gaat een fabrikant vaak tot het uiterste om lensfouten al bij het lensontwerp te voorkomen. Kosten nog moeite worden gespaard, wat te herkennen is aan de toepassing van exotische glassoorten en veel lenselementen. De “RAW score” benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera, waarbij CameraStuffReview probeert om eventuele automatische lenscorrecties van RAW bestanden te omzeilen. Maak jij gebruik van lenscorrectieprofielen in Photoshop of Lightroom voor het converteren van RAW bestanden, dan worden de RAW scores voor vervorming, lichtafval en chromatische aberratie hoger of gelijk aan de corresponderende jpg scores.

{loadmodule mod_custom, LensConclusie} {insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Groot diafragma van f/1.8 met bijbehorende dromerige looks
  • Verrassend goede beeldkwaliteit na een paar stop diafragmeren
  • Weegt slechts 120 gram
  • Is 50% of meer goedkoper dan de Canon 50mm f/1.8 (II / STM)

Nadelen

  • Minder scherp bij volle opening
  • Lawaai bij AF
{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=346}

Te lang / Niet gelezen? Een 50mm f/1.8 voor een Canon spiegelreflex camera, die de helft kost van een Canon 50mm f/1.8 (II of STM), klinkt als te mooi om waar te zijn.
Dat is het niet. Het is waar.

De Canon 50mm f/1.8 lenzen (versie II en STM) zijn met winkelprijzen van rond de honderd euro zeker niet door. En de Yongnuo is dan nog eens 50% goedkoper. Wat beeldkwaliteit betreft, zijn er misschien kleine verschillen te ontdekken tussen de Canon en de Yongnuo, maar die verschillen zal je ook zien als je verschillende exemplaren van de Canon of de Yongnuo test. Het zijn verschillen waar e je als amateur of beginnende fotograaf met een Canon spiegelreflex camera niet druk over hoeft te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in