
In online teasers liet Zeiss doorschemeren dat ze met een nieuwe Batis zouden komen. De Zeiss Batis 135mm f/2.8 is het vierde objectief in de Batis reeks. En het is de eerste 135mm telelens voor het Sony A7-systeem. Het lange brandpunt van 135mm zorgt ervoor dat je met dit objectief gemakkelijk opnames kan maken waarbij het onderwerp heel fraai afsteekt tegen een onscherpe achtergrond. De keuze voor de f/2.8 lichtsterkte zorgt ervoor dat het een relatief lichte en compacte tele is.
Klik op het productplaatje voor specificaties, prijzen en testresultaten.
Zeiss Batis 135mm f/2.8 & Sony A7R II @ f/2.8, 1/1000 sec, 800 ISO
Bouw en autofocus
Net als de Batis 1.8/85 is de 135mm voorzien van optische beeldstabilisatie. Zeiss vermeld dit niet in de type-aanduiding, maar het is wel degelijk aanwezig.
Dit objectief is uitsluitend leverbaar in Sony E-mount en beschikt, net als alle Batis lenzen, over autofocus. De nieuwe Batis 2.8/135 is net als de overige objectieven in deze serie extra afgedicht (zie de lichtblauwe rubber ring in bovenstaande foto) om binnendringen van stof en vocht tegen te gaan. De Zeiss Batis 135mm f/2.8 is een bijzonder objectief, alleen al omdat het zo’n klassiek brandpunt en klassieke lichtsterkte heeft. Andere merken die tegenwoordig nog een 135mm vast brandpunt bouwen, maken er meestal meteen een lichtsterkere versie van om er een bokehmonster van te maken. Dat heeft natuurlijk direct gevolgen voor de afmetingen. Niet dat deze Zeiss nu meteen zo’n lichtgewicht is, met een diameter (max.) van 98 mm /Lengte (zonder zonnekap) 120 mm / (met zonnekap) 133 mm), 67mm filtermaat en een gewicht (zonder zonnekap en lensdop: 614 g), maar de balans in combinatie met een Sony A7 of A9 is toch nog heel mooi. Het objectief is heel degelijk gebouwd en afgedicht tegen stof en vocht. Zoals bij alle Batis objectieven heeft dit objectief geen diafragmaring.
Apo-Sonnar
De Batis 2.8/135 beschikt over een Apo-Sonnar ontwerp. Kenmerkend voor Sonnar ontwerpen is het mooie bokeh. Het objectief heeft 14 lenselementen in 11 groepen. Een van de lenselementen is apochromatisch, vandaar dat het geen gewone Sonnar is, maar een Apo-Sonnar. Chromatische aberraties zijn hierdoor vrijwel afwezig zijn. De Batis 2.8/135 beschikt verder over floating elements, die ervoor zorgen dat de beeldkwaliteit ook op de kortste instelafstanden onveranderd hoog blijft.
De vormgeving van de ZEISS Batis objectieven is strak en modern en doet denken aan de optisch sublieme ZEISS Otus objectieven. De Batis lenzen zijn wel een stuk lichter en slanker en mede dankzij de uitstekende weerbestendigheid van de objectieven zijn het ideale reisgenoten. De Batis 2.8/135 heeft dezelfde filtermaat als de 25mm f/2.0 en 85mm f/1.8 Batis objectieven.
OLED afstand en scherptediepte
Net als de andere drie Batis objectieven beschikt de 2.8/135 ook over het fraaie oled display dat de ingestelde afstand en de scherptediepte laat zien. De heldere weergave van de scherptediepte, in voeten of meters, geeft je als fotograaf veel controle over de ligging van de scherpte in de opname. Het voordeel van een oled display is dat het zowel overdag als in het donker goed is af te lezen en dat de informatie zich aanpast aan de gebruikte sensor. Zo krijg je bij gebruik van een Batis objectief op een APS-C camera zoals de Sony A6500 of A6300 andere waardes te zien voor de scherptediepte dan wanneer je datzelfde objectief op een fullframe A7 gebruikt. Het scherm is ook in het donker afleesbaar en kan worden uitgezet wanneer daar behoefte aan is. Wat er kan worden ingesteld en hoe het werkt laat Zeiss zien in het volgende filmpje:
https://web.archive.org/web/20230407205949/https://web.archive.org/web/20230407205949/https://www.youtube.com/watch?v=-oI5Q1DDLe0
Focus en autofocus:
“Handmatig scherpstellen met de Zeiss Batis is een unieke ervaring”.
Het enige bedieningselement is de brede scherpstelring. Die stuurt een signaal naar de camera en is dus niet direct gekoppeld aan de scherpstelmotor. De demping van de ring is ondanks deze ‘fly by wire’ techniek toch best fijn. De ring is alleen wel glad en je moet, zeker met natte handen, oppassen dat je bij het wisselen van de objectieven de lens niet uit je handen laat glijden. Een profiel op het rubber zou afbreuk hebben gedaan aan de fraaie minimalistische vormgeving, maar zou functioneel wel iets fijner zijn.
We hebben de Batis 135mm f/2.8 getest op een Sony A7R II en een Sony A7R III. Autofocus is met de Sony A7R II niet razendsnel, maar het is geen objectief dat je graag voor snelle actiesporten zal willen gebruiken. Met de Sony A7R III is de AF aanmerkelijk sneller (in minder dan een halve seconde van oneindig naar anderhalve meter). Wat ons verbaasde, was dat de herhaalbaarheid van de AF met de Sony A7R III in het lab minder goed was dan de andere Batis lenzen (op een Sony A7R II) of in de praktijk met de Sony A7R II. Voor een objectief dat gebruik maakt van scherpstelling op de sensor, is dat opvallend. Het komt vaker voor bij objectieven met een kleine scherptediepte, zoals recent bij de Olympus 45mm f/1.2. Het is niet zo dat het objectief er heel erg naast zit, maar het kan er wel voor zorgen dat de scherpstelling net niet optimaal is en je dus niet altijd de beste scherpte krijgt. In de praktijk zou je het alleen kunnen zien als je herhaald scherp stelt op een verticaal vlak en daarna de serie opnames rechtstreeks met elkaar vergelijkt.
Ingebouwde Beeldstabilisatie
Zeiss Batis 135mm f/2.8 & Sony A7R II @ f/2.8, 1/1000 sec, 800 ISO
De Zeiss Batis 135mm f/2.8 beschikt over beeldstabilisatie. Die beeldstabilisatie zit er niet alleen op voor de oudere Sony camera’s zonder ingebouwde stabilisatie in de body. Hij werkt ook samen met de ingebouwde beeldstabilisatie in de nieuwe Sony camera’s. In-body beeldstabilisatie werkt namelijk minder effectief bij langere brandpunten. Bij objectieven met lange brandpuntsafstanden is ingebouwde beeldstabilisatie dus een belangrijk pluspunt. Met de beeldstabilisatie van de Zeiss Batis 135mm f/2.8 boek je op een Sony A7R III een winst van ongeveer vier echte stops. Tot 1/13e seconde konden we met de Zeiss Batis 135mm f/2.8 nog goed scherpe opnames maken. Daarna werden de resultaten snel minder. Dat is helemaal niet slecht voor een 135mm op een veeleisende 42 megapixel sensor die ieder spoortje onscherpte genadeloos laat zien.
Scherp van hoek tot hoek
Zeiss Batis 135mm f/2.8 & Sony A7R II @ f/2.8, 1/125 sec 200 ISO
De beeldkwaliteit van de Zeiss Batis 135mm f/2.8 is uitstekend. Het objectief scoort hoog op het gebied van scherpte en detaillering. In jpeg is het objectief op volle opening eigenlijk al op zijn best. Iets diafragmeren leidt tot een beetje meer scherpte in het centrum, maar de scherpte in de hoeken neemt niet verder toe. In de praktijk zijn de verschillen zo klein dat je dat niet zal zien. De lichtafval in de jpegs is maar 0,6 stops en dat is eigenlijk van geen belang. In ongecorrigeerde RAW bestanden meten we zonder lenscorrecties, om een indruk te krijgen van het lensontwerp. De lichtafval is dan zonder correcties bij volle opening 1,6 stops. In onze tests zorgt dat voor iets donkerder hoeken met wat minder contrast en lagere meetwaardes. In de praktijk kan je de lichtafval gemakkelijk corrigeren (In Lightroom en Photoshop gebeurt dat al, voordat je het RAW bestand opent) en dan blijkt de scherpte van de hoeken ook in raw bij volle opening prima dik in orde. Wel verlies je door die correcties in de hoeken natuurlijk iets aan dynamisch bereik en signaal/ruis verhouding.
Van het bokeh van deze Batis zijn we behoorlijk onder de indruk. Het is ‘maar’ een f/2.8 objectief, maar het bokeh is heel fraai. Vermoedelijk heeft het Sonnar ontwerp daar iets mee te maken. Lichtbronnen vertonen in de onscherpte mooie zachte randen en er is geen sprake van onrustige structuren in onscherpe objecten in de achtergrond. De Zeiss Batis 135mm f/2.8 scoort ook enorm hoog op het ontbreken van chromatische aberratie. Dit is een van de best gecorrigeerde objectieven die we hebben getest. Natuurlijk kan je chromatische aberratie ook naderhand corrigeren. Maar een objectief dat van zichzelf al heel goed gecorrigeerd is, scoort meestal hoger in de scherpte. En dat is bij deze Batis duidelijk zichtbaar. Dat wil niet zeggen dat de Batis helemaal perfect is. Het objectief heeft iets meer vertekening dan je voor een vast brandpunt teleobjectief zou verwachten. Op full frame is het ongecorrigeerd ongeveer anderhalf procent. Gecorrigeerd blijft daar maar 0,156 %, dus bijna niets, van over. In de praktijk is dat dus niet iets om je druk over te maken.
Zeiss Batis 135mm f/2.8 & Sony A7R II @ f/2.8, 1/200 sec 800 ISO
Conclusie Zeiss Batis 135mm f/2.8 met Sony A7R III
VOORDELEN
- Zeiss lens met AF
- Hoge beeldkwaliteit
- Weinig vertekening
- Degelijke bouw
- Ingebouwde beeldstabilisatie
- Weerbestendig
NADELEN
- Klein puntje als bevestigingsmarkering
- Gladde scherpstelring
- Niet bijzonder lichtsterk
- Stevige prijs
Klik op het productplaatje voor specificaties, prijzen en testresultaten.
“Zeiss Batis 135mm f/2.8: ultieme bouw- en beeldkwaliteit & innovatieve features”.
De Zeiss Batis 135mm f/2.8 is een klassiek objectief voor echte liefhebbers van vaste brandpunten. Het is ook het langste vast brandpunt objectief dat je op dit moment voor Sony camera’s met een E-vatting kan kopen. Wie een vaste tele zoekt met een brandpunt langer dan 100mm voor zijn Sony, komt automatisch bij deze Batis uit. Maar er zijn meer redenen om voor dit objectief te kiezen. Het is in absolute zin geen bijzonder lichte of kleine lens, maar het gewicht is wel de helft van Sony’s 70-200 f/2.8 GM zoom. En de Zeiss is veel kleiner en bovendien ook nog eens zwart. Je werkt er dus veel discreter mee dan met de grote, witte GMaster zoom. De beeldkwaliteit is uitstekend en het bokeh is heel fraai. Dat zijn al met al veel goede argumenten om voor deze Batis te kiezen. De prijs is iets waar je dan wel overheen moet kunnen stappen. Het is zeker niet goedkoop, maar daar koop je dan wel een bijzonder objectief voor, dat hoogstwaarschijnlijk veel langer mee gaat dan de camera waar je hem nu voor koopt.