
Zeiss Batis 18mm f/2.8 is een van de best presterende supergroothoeken die we ooit getest hebben. Vooral de hoekscherpte is erg goed voor een extreem laag brandpunt. Dat is opmerkelijk gezien de afmetingen en het gewicht van het objectief, dat speciaal is ontworpen voor de A7-serie. En dat merk je. Het ligt lekker in de hand en past qua formaat en gewicht helemaal bij de lichte A7.
Klik op het productplaatje voor specificaties, prijzen en testresultaten.
De Zeiss Batis 18mm f/2.8 is een lichte en compacte supergroothoek voor de spiegelloze camera’s van Sony. Op het gebied van beeldkwaliteit is het objectief een zwaargewicht die zich met de beste kan meten en die al helemaal klaar lijkt voor camera’s met meer dan 50 megapixel. Weids en scherp, van hoek tot hoek: Zeiss Batis 18mm f/2.8 Zeiss maakt twee reeksen objectieven speciaal voor de spiegelloze modellen van Sony. De ene, de Loxia reeks, is manual focus en bestaat uit een 21mm, 35mm, 50mm en 85mm. De andere reeks, de Batis serie, beschikt over autofocus en omvat op dit moment ook vier modellen: een 18mm, een 25mm, een 85mm en een 135mm. De Batis objectieven zijn relatief lichte en compacte autofocus objectieven met een hoge beeldkwaliteit en een moderne vormgeving.
De Batis 18mm F/2.8 is speciaal ontworpen voor de hoogwaardige Sony A7 serie. Dat merk je.
De Zeiss Batis 18mm f/2.8 biedt de grootste beeldhoek van de vier Batis objectieven. De Batis is niet de enige 18mm van Zeiss. In de Zeiss Milvus-serie is ook een 18mm f/2.8 verkrijgbaar. De 18mm Milvus is enkel verkrijgbaar in Canon of Nikon vatting en weegt – afhankelijk van de uitvoering – minstens twee keer zoveel als de Batis. Zonder de adapter die je nodig hebt om een Milvus op een Sony te gebruiken is het objectief ook al meer dan een centimeter langer. En de Milvus kan, net als de Loxia’s, alleen maar handmatig worden scherpgesteld. De Batis is dus kleiner en veel lichter en beschikt ook nog eens over autofocus. Dat is een hele prestatie van Zeiss.
Bouw en autofocus
De Zeiss Batis 18mm f/2.8 is compact en licht. Toch heeft Zeiss geen enkele concessie gedaan aan de bouwkwaliteit. Het objectief is extra afgedicht tegen stof en vocht en kan onder alle weersomstandigheden worden ingezet. De Batis objectieven zien er uit als een verkleinde versie van de beroemde Zeiss Otus objectieven. De gestroomlijnde vormgeving is heel modern en minimalistisch. De welving van het objectief wordt doorgezet in de vorm van de zonnekap. Je ziet duidelijk dat het zowel functioneel als esthetisch een geheel is. Het objectief heeft geen aparte diafragmaring maar alleen een brede scherpstelring. Die scherpstelring stuurt enkel een signaal naar de camera en is dus niet direct gekoppeld aan de scherpstelmotor. Toch loopt de ring wel mooi gedempt. In lijn met de minimalistische vormgeving is de scherpstelring niet voorzien van groeven of ander profiel. Het nadeel hiervan is dat je met de camera aan je oog niet goed kan voelen waar de scherpstelring zit. En met natte of gladde handen moet je met het wisselen van objectieven uitkijken dat je de Batis niet laat vallen.
Het objectief heeft geen beeldstabilisatie. Dat is bij dit soort brandpunten niet gebruikelijk en het is ook niet nodig op de A7-camera’s van de tweede generatie en de Sony A6500 omdat deze over stabilisatie in de body beschikken. OLED De Batis is ook niet voorzien van opgedrukte of ingegraveerde markeringen voor de afstandsinstelling of de scherptediepte. Hier heeft Zeiss iets bijzonders voor verzonnen: een oled schermpje op de lens. Dit laat in zwartwit de ingestelde afstand in meters of voeten zien en de scherptediepte bij het ingestelde diafragma. Het voordeel van een elektronisch systeem is dat de informatie zich aan kan passen en daar maakt de Batis ook gebruik van. Zo past bijvoorbeeld de indicatie voor de scherptediepte zich aan de sensormaat aan. Het scherm is ook in het donker afleesbaar en kan worden uitgezet wanneer daar behoefte aan is. Wat er kan worden ingesteld en hoe het werkt laat Zeiss zien in het volgende filmpje:
Lichtafval, overstraling en vervorming
Lensfouten? Naast een hoge scherpte kenmerken goede objectieven zich ook door de afwezigheid van lensfouten. En die zijn er bij de Batis 18mm f/2.8 dan ook nauwelijks. Chromatische aberraties zijn vrijwel afwezig en kunnen indien nodig gemakkelijk worden gecorrigeerd. Met tegenlicht heeft de Batis geen enkel probleem en reflecties worden goed onderdrukt. Wel is er wat vignettering aanwezig. Zeker bij volle opening is het centrum wat lichter dan de hoeken. In raw is de lichtafval bijna 2,2 stops en ook na diafragmeren wordt het niet minder dan 1,5 stops. In jpeg wordt het enigszins gecorrigeerd en is de lichtafval 1,4 stops bij f/2.8 en daalt het naar een verwaarloosbare 0,8 stops bij de overige lensopeningen. Je kan het als lensfout zien, maar het geeft de opnames ook wel wat karakter. In de nabewerking is de lichtafval gemakkelijk met lensprofielen helemaal weg te werken, maar daar werden onze praktijkbeelden lang niet altijd mooier van.
beeldkwaliteit
We werden bij de test van de Batis 25mm f/2 al verrast door de hoge beeldkwaliteit. En dat geldt ook voor de Batis 18mm f/2.8. Het objectief scoort meteen bij volle opening geweldig. Niet alleen met een hoge centrumscherpte, maar vooral ook met hele goede scherpte in de hoeken. Bij de introductie van de Sony A-7-serie bleek dat veel compacte groothoeken die met name voor meetzoekercamera’s waren ontworpen, niet goed presteerden op de A7-modellen. Zeiss laat met de 18mm Batis zien dat het wel degelijk mogelijk is om een compacte supergroothoek voor de A7 te ontwerpen die van hoek tot hoek scherp is. De centrumscherpte is in jpeg al direct bij volle opening maximaal. Alleen de hoeken trekken nog iets bij na diafragmeren. Bij f/5.6 wordt het beste resultaat behaald. In raw zien we dat juist het centrum nog iets toeneemt. De verschillen zijn echter heel klein en in praktische zin verwaarloosbaar. Eigenlijk kan je dit objectief met een gerust hart bij ieder diafragma tot f/11 gebruiken en is diafragmeren om de optimale kwaliteit te bereiken niet nodig. De keuze voor de lensopening maak je uitsluitend op basis van de benodigde scherptediepte
Supergroothoeken als deze Batis zijn ook ideaal voor opnames van architectuur en interieurs. Een voorwaarde is dan wel dat de vertekening laag is. Dit is waar veel groothoeken, en met name de groothoekzoomobjectieven het lastig krijgen. Helemaal vrij van vertekening is de Batis niet, met bijna 1,4% tonvormige vertekening. Ook in de jpegs wordt dit niet helemaal weggewerkt. Wie het volledig kwijt wil zijn, moet in Lightroom het lensprofiel voor de Batis 18mm f/2.8 toepassen.
Conclusie Test Zeiss Batis 18mm f/2.8
VOORDELEN
- Beste hoekscherpte van alle geteste groothoeken voor dit systeem
- Weinig vertekening
- OLED met scherptediepte en scherpstelafstand
- Compact en licht
- Degelijke bouw
Nadelen
- Gladde vormgeving niet altijd praktisch
- Geen ingebouwde beeldstabilisatie
- Prijs in overeenstemming met de hoge kwaliteit
Klik op het productplaatje voor specificaties, prijzen en testresultaten.
Zeiss Batis 18mm f/2.8 is een van de best presterende supergroothoeken die we ooit getest hebben
Zeiss Batis 18mm f/2.8 is niet goedkoop en je kan voor dit bedrag ook een (minder lichtsterke) groothoekzoom kopen. Je levert dan wel in op beeldkwaliteit. De combinatie van hoge prestaties in een compacte, lichte behuizing maakt deze Batis eigenlijk tot een eenvoudige eerste keus voor fotografen die het maximale uit de 42 megapixel sensor van de A7R II willen halen.