Test: ZEISS Batis 2.8/135 op APS-C

0

De ZEISS Batis 2.8/135 is het vierde objectief in de Batis reeks en de eerste 135mm voor Sony camera’s met een E-vatting. Het is ook meteen de langste telelens met een vast brandpunt dat je voor dit systeem kan kopen. Op een Sony camera met APS-C sensor, zoals de A6300 of A6500, heb je aan deze handzame Batis een hele mooie lange tele, die je met veel plezier kan blijven gebruiken als je ooit nog eens overstapt op een Sony met een full frame sensor, zoals de A7III of A7R III.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Langste E-mount tele: ZEISS Batis 2.8/135

006 Batis135mmAPSC zonderexif

Een 135mm is op full frame een goede medium telelens die ook bruikbaar is voor portretten, al moet je wel een paar stappen verder naar achter dan bij de meer gebruikelijke 85mm portretlenzen. De ZEISS Batis 2.8/135 kan je echter ook heel goed op de APS-C camera’s van Sony gebruiken. Op APS-C gebruik je alleen het middelste deel van het beeldveld, waardoor de effectieve beeldhoek overeen komt met die van een 200mm. Dan praat al over echt serieus telewerk. Met een 200mm krijg je veel meer compressie in je beeld en krijg je echt dat mooie, vlakke tele-effect in bijvoorbeeld landschapsopnames. Je kan een 200mm ook prima gebruiken om details te isoleren of afstanden te overbruggen. Met deze Batis op een Sony APS-C camera zoals de A6300 of A6500 heb je een ideale combinatie voor bijvoorbeeld popfotografie vanuit het publiek of het fotograferen van zaalsporten. De keuze voor de f/2.8 lichtsterkte zorgt ervoor dat het een relatief lichte en compacte tele is. En f/2.8 is voor een 200mm equivalent objectief behoorlijk lichtsterk. Het objectief wordt uitsluitend leverbaar in Sony E-mount en beschikt, net als alle Batis lenzen, over autofocus. En net als de Batis 1.8/85 is ook deze 135mm voorzien van optische beeldstabilisatie. Zeiss vermeld dit niet in de type-aanduiding, maar het is wel degelijk aanwezig. De nieuwe Batis 2.8/135 is net als de overige objectieven in deze serie ook extra afgedicht om binnendringen van stof en vocht tegen te gaan.

Bouw

Batis 2.8 135 Product Sample 20170228 9
De Zeiss Batis 2.8/135 beschikt over dezelfde moderne en minimalistische vormgeving als de overige objectieven uit de Batis serie. Die vormgeving doet sterk denken aan de uitstekende ZEISS Otus objectieven. Anders dan de Otus objectieven beschikken de Batis lenzen wel over autofocus en zijn ze ook nog eens lichter en kleiner. Bijzonder aan de Batis is het heel klassieke brandpunt in combinatie met de lichtsterkte van f/2.8. De meeste 135mm objectieven die tegenwoordig nieuw worden uitgebracht, zijn vaak lichtsterker en daardoor ook groter en zwaarder. De ZEISS is ook niet heel licht of klein, maar is toch mooi in balans op de relatief kleine en lichte fullframe camera’s van Sony. Op de nog kleinere A6500 en A6300 is het wel een stevig objectief. De bouwkwaliteit van de Batis is erg goed. Het objectief voelt heel degelijk aan en heeft nergens speling. Het enige bedieningselement is de brede scherpstelring. Die ring is mooi gedempt zodat handmatig scherpstellen ook heel fijn is. Die scherpstelling is wel ‘fly-by-wire’, zoals dat heet. Door aan de ring te draaien stuur je een signaal naar de camera die op zijn beurt weer de autofocusmotor aanstuurt. Het werkt uitstekend. Het enige minpuntje is wellicht dat het hele objectief vrij glad is. Zelfs de scherpstelring heeft geen profiel. Als je met regen van objectief wilt wisselen, dan moet je dat met wat extra aandacht doen om te voorkomen dat ze uit je handen glippen. Net als de andere drie Batis objectieven beschikt de 2.8/135 ook over het fraaie oled display dat de ingestelde afstand en de scherptediepte laat zien.

005 Batis135mmAPSC zonderexif

OLED

Batis 2.8 135 Product Sample 20170228 10
De Batis is niet voorzien van opgedrukte of ingegraveerde markeringen voor de afstandsinstelling of de scherptediepte. Hier heeft Zeiss iets bijzonders voor verzonnen: een oled schermpje op de lens. Dit laat in zwartwit de ingestelde afstand in meters of voeten zien en de scherptediepte bij het ingestelde diafragma. Het voordeel van een elektronisch systeem is dat de informatie zich aan kan passen en daar maakt de Batis ook gebruik van. De heldere weergave van de scherptediepte in voeten of meters geeft je als fotograaf veel controle over de ligging van de scherpte in de opname. Het voordeel van een oled display is dat het zowel overdag als in het donker goed is af te lezen en dat de informatie zich aanpast aan de gebruikte sensor. Zo krijg je bij gebruik van een Batis objectief op een APS-C camera zoals de Sony A6500 of A6300 andere waardes te zien voor de scherptediepte dan wanneer je datzelfde objectief op een fullframe A7 gebruikt.

Viewfoto3840Batis135
Het scherm is ook in het donker afleesbaar en kan worden uitgezet wanneer daar behoefte aan is. Wat er kan worden ingesteld en hoe het werkt laat Zeiss zien in het volgende filmpje:

https://web.archive.org/web/20230407205949/https://web.archive.org/web/20230407205949/https://www.youtube.com/watch?v=-oI5Q1DDLe0

Optische prestaties

003 Batis135mmAPSC zonderexif
De Batis 2.8/135 beschikt over een Apo-Sonnar ontwerp. Een kenmerk van Sonnar ontwerpen is dat de objectieven vaak een mooi bokeh hebben. Dat mooie bokeh is duidelijk zichtbaar in onze praktijkopnames. Onscherpe lichtbronnen hebben mooie zachte randen en ook de binnenzijde van de bokehballen is heel mooi zacht. Het lensontwerp bestaat uit 14 lenselementen die verdeeld zijn in 11 groepen. Een van de lenselementen is apochromatisch. Daarom is dit ook geen gewone Sonnar, maar een Apo-Sonnar. Door dit element zijn chromatische aberraties minimaal. Zowel in onze labtesten als in de praktijk zie je eigenlijk geen enkele chromatische aberratie, zelfs zonder lenscorrecties. Het objectief is dus uitstekend ontworpen. Mede hierdoor is de scherpte bijzonder hoog. In jpeg is er vrijwel geen verschil tussen de verschillende diafragma’s. In raw scoort het objectief zonder correcties bij volle opening iets lager. De reden daarvan is dat de Batis op f/2.8 in raw ongeveer 1,6 stops lichtafval heeft. Dat kan je laten zitten zodat je een natuurlijk vignet krijgt dat heel mooi kan werken bij portretten. Of je kan het automatisch laten corrigeren.

DXjpgvignet

 002 Batis135mmAPSC zonderexif

DXJPGREZZ

Beeldstabilisatie

Het staat er niet op, maar de Zeiss Batis 135mm f/2.8 beschikt wel degelijk over beeldstabilisatie. Die beeldstabilisatie werkt samen met de ingebouwde beeldstabilisatie in de nieuwe Sony camera’s, maar het is ook een uitkomst op bijvoorbeeld de Sony A6000 die geen stabilisatie heeft. Met de beeldstabilisatie zou je ongeveer 4 stops winst moeten kunnen boeken. Op een eveneens gestabiliseerde body konden we inderdaad met veel langere sluitertijden nog scherpe opnames maken dan zonder stabilisatie mogelijk was. Met een beetje oefening moet ongeveer 1/15e seconde mogelijk zijn.

Autofocus

004 Batis135mmAPSC zonderexif
De autofocus is een van de sterke troeven van de Batis. ZEISS maakt voor de Sony camera’s met E-vatting nog een serie Loxia objectieven. Die beschikken niet over autofocus. De autofocus van de Batis doet zijn werk goed, maar is niet heel snel. In het testlab bleek dat er wel wat verschillen zaten in de scherpstelling wanneer we tien maal achter elkaar op een onderwerp scherpstelden. In de praktijk waren echter vrijwel alle opnames prima scherp. Bij driedimensionale onderwerpen zal je deze verschillen dus niet snel gaan zien.

Conclusie Zeiss Batis 135mm f/2.8

VOORDELEN

  • Hoge beeldkwaliteit
  • Weinig vertekening
  • Degelijke bouw
  • Ingebouwde beeldstabilisatie
  • Weerbestendig

Nadelen

  • Gladde vormgeving niet altijd praktisch
  • Niet bijzonder lichtsterk
  • Stevige prijs.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Batis overklast zoomlenzen met lichtsterkte, bouw- en beeldkwaliteit: ook op APS-C.

De Zeiss Batis 2.8/135 is een bijzonder objectief. Veel fotografen kiezen tegenwoordig liever voor het gebruiksgemak van een zoom. Maar zooms die enigszins in de buurt van de afmetingen en het gewicht van deze Batis komen, zijn minder lichtsterk en de beeldkwaliteit is ook veel minder. De Sony GMaster is wel even lichtsterk en beschikt ook over een goede beeldkwaliteit. Maar zo’n grote, zware, witte telezoom is niet echt lekker in balans op een compacte Sony A6500. De Batis 2.8/135 is dan een heel goed alternatief. Het is een echte tele op APS-C. Hij is scherp en lichtsterk en ook nog eens lichter, kleiner, zwart en dus discreter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in