Test: Zeiss Loxia 2/35mm op full frame

0
Zeiss Loxia 2/35mm review sample image
Zeiss Loxia 2/35mm review sample image
De ZEISS Loxia 2.0/35mm is een lichtsterke groothoek voor de full frame A7 en A9 systeemcamera’s van Sony. Het objectief is ook lekker compact en bijzonder geschikt voor fotografen die ook willen filmen.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Klein en krachtig: ZEISS Loxia 2.0/35

Zeiss Loxia 35 2p0 001

De ZEISS Loxia 2.0/35mm is ontworpen voor de fullframe camera’s van Sony, zoals de A7 en de A9. Het is nog altijd de enige 35mm met een f/2.0 lichtsterkte voor de Sony camera’s met EF-vatting die volledig met de camera’s communiceert. Sony maakt zelf een nog lichtsterkere 35mm f/1.4 en in samenwerking met Zeiss een nog kleinere 35mm f/2.8 pancake lens. Beide beschikken over autofocus, de Loxia niet. Maar de 35mm f/1.4 is veel groter, zwaarder en duurder dan de Loxia en de Sony-Zeiss 35mm f/2.8 is natuurlijk een volle stop minder lichtsterk.

10 geen exifDe Loxia zit qua afmetingen redelijk in de buurt van de pancake 35mm f/2.8, is lichtsterker en zit qua prijs mooi tussen beide andere 35mm’s in. Het ontbreken van autofocus maakt van de Loxia wel echt een lens voor de liefhebber. Een Loxia koop je niet om ‘uit de heup’ te schieten. Doordat je zelf moet scherpstellen, fotografeer je bewuster. Het dwingt je om net iets meer na te denken over wat je in beeld in wilt hebben en hoe je dat in beeld wilt hebben. Daarnaast is de Loxia ook ideaal voor fotografen die ook serieus willen filmen. Het diafragma van de Loxia kan je namelijk ook klikloos maken voor het traploos aanpassen van de belichting en Loxia’s zijn onderling heel gemakkelijk uit te wisselen als je gebruik maakt van een zogenaamde videorig, een soort van kooiconstructie waar je de camera in plaatst en waar je allerhande accessoires aan kan bevestigen.

Bouw

Zeiss Loxia 35 2p0 005

De ZEISS Loxia 2.0/35mm is een compact objectief. De lens heeft dezelfde diameter als de overige Loxia’s. Ook de diafragmaring en scherpstelring zitten op dezelfde plaats. Hierdoor kan je ze gemakkelijk uitwisselen in een videorig. Als je er meerdere hebt, moet je hierdoor wel even kijken welke je uit je tas haalt om er zeker van te zijn dat je de juiste op je camera zet. Voor het objectief is naast het nodige glas ook veel metaal gebruikt. En dat voel je. De Loxia’s zijn zwaarder dan je op grond van de afmetingen zou verwachten. Je voelt goed dat je kwaliteit in je handen hebt. Het objectief wordt geleverd met een al even compacte zonnekap die ook omgekeerd kan worden bevestigd zodat hij tijdens transport nog minder ruimte in neemt.

05 geen exifDe scherpstelring is gelukkig mooi gegroefd en niet glad zoals bij de Zeiss Batis lenzen. Hij is voorzien van harde stops voor oneindig en dichtbij en hij hij heeft een mooie scherpstelslag van … graden. Instellen van het diafragma kan alleen met de diafragmaring en niet via de camera. Het diafragma geeft wel de ingestelde waarde door aan de camera. Het diafragma klikt normaal gesproken op derde stops in, maar je kan het ook klikloos maken. Zeiss levert hiervoor een sleuteltje mee waarmee je een schroefje aan de achterzijde kan verdraaien. Net als andere Loxia’s is deze 2/35mm weerbestendig. Aan de achterzijde is hij voorzien van een Zeiss-blauwe afdichting waardoor ook langs de bajonet geen stof of vocht kan binnendringen.

Optische prestaties

14 geen exif
De Zeiss Loxia 2/35 laat een beetje gemengde indruk achter in het testlab. De beeldkwaliteit in het centrum is bijzonder hoog. Op APS-C scoorde dit objectief daarom het beste van alle 35mm’s die we voor dit formaat hebben gemeten. In de hoeken haalt de Loxia deze hoge waardes niet en bij volle opening zijn de hoeken zelfs een beetje zacht te noemen. Hier scoren de beide Sony’s toch echt een stuk beter. Voor reportagefotografie kan je het gebruiken door te spelen met het verloop van onscherp naar scherp. Maar wil je een opname maken waarbij alles van links naar rechts en van boven naar onder scherp is, dan moet je toch zeker naar f/5.6 of zelfs f/8 diafragmeren. Ook is er in opnames met de Loxia, zeker op volle opening, duidelijk wat lichtafval te zien. Dit is een soort van Zeiss kenmerk. Voor reportage en portretfotografie kan het best mooi zijn en wil je het toch kwijt, dan is het gemakkelijk te corrigeren in de nabewerking. Dit verhoogt natuurlijk wel de kans op wat ruis in de hoeken en vermindert het dynamisch bereik in de hoeken. Chromatische aberraties zijn heel goed onderdrukt en enkel zichtbaar in hele contrastrijke overgangen. En dan nog moet je er goed naar zoeken. Wat zeker in elke opname opvalt en dan in positieve zin, is het mooie contrast en de typische verzadigde Zeiss kleuren. Het geeft opnames met Zeiss lenzen altijd een beetje driedimensionaal effect.

08 geen exif

JPGReZZ

Bokeh

De Loxia 2/35 heeft niet de hoge lichtsterkte van de veel grotere en zwaardere Sony f/1.4 35mm, maar is wel weer een stop lichtsterker dan de Zeiss 35mm f/2.8. Het bokeh zit dan ook een beetje tussen die twee objectieven in. Als je onderwerp lekker dichtbij is en er wat ruimte zit tussen het onderwerp en de achtergrond, denk aan een portret tijdens een reportage, dan is de onscherpte in de achtergrond op volle opening heel fraai. Het hoge microcontrast helpt doordat het de scherpte in je onderwerp accentueert. Stel je iets verder weg scherp dan wordt het bokeh wat minder en worden details in de achtergrond zichtbaarder. Heb je een achtergrond met veel details met hoog contrast, dan kan het bokeh zelfs wat druk worden. Over het geheel genomen is het bokeh van de Loxia niet slecht.

Vignet

Ideaal voor film

De Loxia lenzen zijn om meerdere redenen bijzonder geschikt om mee te filmen. Ze hebben geen autofocus maar wel een diafragmaring die klikloos kan worden gemaakt. De handmatige scherpstelling heeft harde stops op oneindig en dichtbij en het scherpsteltraject is lineair. Dat is essentieel voor het maken van een goede focus pull en het gebruik van het objectief in een rig. Omdat alle Loxia’s dezelfde diameter hebben kan je ze ook makkelijk wisselen in een rig zonder je follow focus steeds te moeten verplaatsen. Het klikloze diafragma zorgt ervoor dat je de belichting tijdens een shot heel vloeiend aan kan passen. De Loxia’s zijn dus heel goed te gebruiken als een alternatieve cinelenzen.

Viewfoto3840Zeiss35Conclusie Test Zeiss Loxia 2.0/35mm

Voordelen

  • Behoorlijke beeldkwaliteit
  • Prachtig gebouwd
  • Weerbestendig
  • Klikloos diafragma als optie
  • Soepele scherpstelling

Nadelen

  • Hoeken op volle opening niet heel scherp
  • Geen autofocus
  • Diafragma niet op de camera instelbaar
  • Geen beeldstabilisatie

13 geen exif

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

De Zeiss Loxia 2/35 is een bijzondere groothoek voor de spiegelloze full frame camera’s van Sony. De combinatie van goede lichtsterkte en compacte afmetingen zal veel fotografen aanspreken. Het objectief heeft die typische Zeiss ‘pop’, een combinatie van hoog microcontrast, verzadigde kleuren en mooi bokeh waardoor je onderwerpen iets driedimensionaals krijgen. Daar staat tegenover dat hij geen autofocus heeft. Maar dit is dan ook een lens voor de liefhebbers van iets meer beschouwende fotografie of voor fotografen die ook graag willen filmen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in