Testrapport Canon 1Dx

0
Canon-1dx-test

Canon 1Dx Imatest resultaten

Dit is een bijlage van onze Canon 1Dx test, met daarin metingen die  zijn uitgevoerd met behulp van Imatest. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ. Conclusie en praktijkopnames staan in de Canon 1Dx test.

Canon-1dx-test

Resolutie

De resolutie van de Canon 1Dx hebben we getest met het Canon 40mm STM objectief. Bij lage ISO instellingen scoort de 1Dx iets lager dan de Canon 5D MK3, wat gezien het aantal megapixels op de sensor conform de verwachting is. Toch scoort de Canon 1Dx in ons cameratest overzicht net iets hoger qua resolutie in ons cameratest overzicht dan de Canon 5D MK3. Dat wordt veroorzaakt door de hogere signaal ruisverhouding van de 1Dx bij de hoge ISO waardes. Hoewel de detailweergave als gevolg van ruisonderdrukking afneemt bij de hoogste ISO instellingen, blijft de resolutie hoog.

Imatest resultaten Canon1dx resolutie

Dynamisch bereik van de sensor

Het dynamisch bereik, met name het bruikbare dynamische bereik, van de Canon 1Dx is indrukwekkend. Het gemeten totale dynamische bereik van een RAW bestand  onder de 800 ISO is bijna 11 stops (Dmax = 3.4). Dat is op zich al heel erg goed, maar voor fotografen is het bruikbare dynamische bereik veel belangrijker. Er zijn verschillende camera’s die een totaal dynamisch bereik van 11 stops realiseren, maar er zijn maar weinig camera’s die in de donkere tonen weinig ruis laten zien. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ Imatest Dynamic Range Canon1Dx
De Canon 1Dx heeft zo’n goede signaal/ruis verhouding dat we een bruikbaar dynamisch bereik van 7 stops bij de laagste ISO instellingen hebben gemeten. De jpg bestanden presteren, door in-camera ruisonderdrukking, bij alle ISO instellingen in onze grafiek schijnbaar beter dan de RAW bestanden. Toch is dat niet zo. We testen de RAW bestanden zonder ruisonderdrukking te gebruiken. Daardoor behoud je de hoogst mogelijke detaillering in de opnames, terwijl de ruis weliswaar meetbaar, maar niet zichtbaar is in een print. Als je zorgvuldig contrast, verscherping en ruisonderdrukking van RAW bestanden optimaliseert, is het mogelijk om voor RAW bestanden een bruikbaar dynamisch bereik te realiseren, dat beter of gelijk is aan dat van de jpg bestanden. Bruikbaar DynamischBereik Canon1dx

Ruis

Camera’s met een volformaat sensor hebben dankzij de grote sensor opmerkelijk weinig last van ruis. Maar van de camera’s ,et een volformaat sensor behoort de Canon 1Dx tot de allerbeste camera’s als je naar de ruis in jpg of RAW bestanden kijkt.

Vergelijking van de ruis in jpg bestanden met de gemeten ruis in RAW bestanden zonder ruisonderdrukking, laat zien dat bij de jpg bestanden ruisonderdrukking plaatsvindt tussen de 400 en 800 ISO. Als je de ruisonderdrukking op 0 zet (van helderheid EN kleur), dan kan je zelfs een 6400 ISO bestand ongestraft afdrukken zonder dat je last hebt van ruis.

jpgnoise

Hieronder staan voorbeelden van een bij verschillende ISO instellingen gefotografeerde grijskaart. De 100% beelduitsnedes laten een detail van een RAW bestand zien met de ruisonderdrukking op 0.  Door wel ruisonderdrukking toe te passen, is voor RAW bestanden een nog beter resultaat te realiseren.

Rechtsonder zie je een 100% beelduitsnede van een 3200 ISO jpg opname. Geen ruis te zien!

RAWnoise
Noise 3200ISOjpgcrop

Kleurweergave Daglicht

daglichtkleurminiFaithful {insertgrid=170}

In onze kleurweergave test maken we voor de omzetting van RAW bestanden gebruik van Lightroom, met de camerakalibratie instellingen zoals hiernaast zijn afgebeeld. De bovenstaande illustratie toont de kleurfouten van een 200 ISO RAW opname gemaakt bij daglicht. Hoe verder de ideale kleur (vierkantje) is verwijderd van de kleurweergave van de camera (rondje), des te groter het kleurverschil. Alleen de oranje en magenta kleuren (zoals 7 en 17) zijn iets te verzadigd. Met deze scores gooit de Canon 1Dx qua kleurweergave hoge ogen.

cameracalibration

Kleurweergave kunstlicht

jpg100tungstenmini {insertgrid=171}

Bij kunstlicht kan je, zowel voor de jpg als RAW bestanden, niet blind vertrouwen op de autowitbalans, zoals duidelijk is te zien in de afgebeelde resultaten voor een 200 ISO jpg bestand. Dit is niets bijzonders; vrijwel alle camera’s die we tot op heden hebben getest, gaven de kleuren van onze testopstelling bij kunstlicht te oranje weer. Deze kleurafwijking is in RAW bestanden eenvoudig weg te werken door de witbalans aan te passen. Dat kan al tijdens de opname, door de witbalans op de camera in te stellen op kunstlicht. Nog betere resultaten kregen we door de witbalans achteraf in Lightroom aan te passen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in