Testrapport Fujifilm X-E1

0
x e1 s-front

Fujifilm X-E1 testrapport: meetresultaten

De metingen voor onze Fujifilm X-E1 zijn uitgevoerd met behulp van Imatest. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ.  Conclusie en praktijkopnames staan in onze Fujifilm X-E1 test.

x e1 s-front

Fujifilm X-E1 Resolutie

Fuji200isojpg
De Fujifilm X-E1 levert, in combinatie met een Fujinon XF 60mm, een jpg bestand met een resolutie van (over ISO 200 t/m 6400) gemiddeld 2200 lijnen per beeldhoogte. Dat is even goed als de Olympus OM-D E-M5, Panasonic GH3 of Sony A77. Hierboven zie je ter illustratie een opname gemaakt met een Canon 5D MK3 en een (om de afbeeldingen even groot te maken in Photoshop uitvergrootte) opname gemaakt met de Fijifilm X-E1. RAW bestanden van de X-E1 die ontwikkeld worden in Lightroom, leveren een zelfde scherpte als een jpg bestand. De beeldkwaliteit van de jpg bestanden is zo hoog, dat het je moeite zal kosten om zichtbaar betere RAW opnames te realiseren.

Dynamisch bereik van de sensor

De hoge signaal-ruisverhouding en het enorme dynamische bereik maken deze camera uniek. Op beide onderdelen doet deze camera met een APS-C sensor niet onder voor professionele spiegelreflexcamera’s met een grotere volformaat sensor. Het totale dynamische bereik van een RAW bestand is met 11.5 stops bij 100 ISO slechts 1 stop lager dan het totale dynamische bereik van de Nikon D800E, de huidige koploper van de camera’s die we tot op heden getest hebben, qua dynamisch bereik. DynamicRange

Een slechte signaal/ruis verhouding in de schaduwpartijen reduceert bij veel camera’s het dynamische bereik, met name bij de hoge ISO instellingen. Ook bij lagere ISO waardes blijft er normaal gesproken een lager bruikbaar dynamisch bereik over. Hieronder zie je de donkerste zones van de grijstrap die we fotograferen voor het bepalen van het dynamische bereik. Om de zones zichtbaar te maken, zijn de bestanden in Lightroom 5 stops overbelicht. De Canon 60D heeft bij 200 ISO geen slecht dynamisch bereik, maar de Fujifilm veel minder last van ruis in de donkere partijen.

Dan nog een praktijkvoorbeeld. In de opname hiernaast zorgt de zeer felle zon in de wolken er voor dat er verder niets overblijft dan silhouetten. Lightroom laat in rood zien dat een deel van de foto is overbelicht: eigenlijk had de opname nog meer onderbelicht moeten zijn. Het verschil in lichtsterkte is zo groot, dat je het bestand in Lightroom daadwerkelijk 5 stops kunt overbelichten om het kasteel en de boombast op de voorgrond zichtbaar te maken. Toch wordt er geen storende ruis zichtbaar. Klik op de afbeelding hiernaast. Top prestatie van de Fujifilm X-E1.

HDR
UsableDynamixRange

Ruis

Ook qua ruis levert de Fujifilm X-E1 goed prestaties. Bij de hoge ISO waardes is dat het gevolg van het weglaten van het laag doorlaat filter. De Imatest resultaten voor de ruis van een 100 ISO en een 6400 ISO RAW bestand (de laagste en hoogste ISO waarde voor een RAW bestand) behoren tot de beste resultaten die we tot nu toe gemeten hebben.  Zelfs bij 6400 ISO is de ruis niet zichtbaar, terwijl er niet veel scherpte verloren gaat als gevolg van ruisonderdrukking, zoals je kunt zien in de 100% beelduitsnede van een testopname die hiernaast is afgebeeld.

6400ISOjpgFujifilm

Hieronder staan voorbeelden van een bij verschillende ISO instellingen gefotografeerde grijskaart. De beelduistnedes laten een detail zien als je de foto op ware grootte op je beeldscherm zou tonen. Door ruisonderdrukking toe te passen, is voor RAW bestanden een nog beter resultaat te realiseren. Uit de opnamen en uit de grafieken blijkt

Fujifilm6400ISO

Kleurweergave Daglicht

miniDaylightColor {insertgrid=170}

De Fujifilm X-E1 levert bij daglicht zowel RAW als jpg (standaard beeldstijl) bestanden, die qua kleurweergave minstens net zo goed zijn als bestanden gemaakt met professionele spiegelreflexcamera’s. Deze kleurafwijkingen zijn zo klein, dat je het verschil tussen de testkaart en de foto van de testkaart voor de meeste kleuren niet eens ziet als je ze naast elkaar op een beeldscherm bekijkt.

Deze illustratie toont de kleurfouten van een 200 ISO jpg opname gemaakt bij daglicht. Hoe verder de ideale kleur (vierkantje) is verwijderd van de kleurweergave van de camera (rondje), des te groter het kleurverschil. Klik op de afbeelding voor een grotere versie. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ

Kleurweergave kunstlicht

minikunstlichtRAW200ISO {insertgrid=171}

Bij kunstlicht kan je, zowel voor de jpg als RAW bestanden, niet blind vertrouwen op de autowitbalans, zoals duidelijk is te zien in de afgebeelde resultaten voor een 200 ISO RAW bestand. Achteraf is de witbalans van RAW bestanden goed aan te passen. Met jpg bestanden loop je kans op minder mooie waterverf-achtige kleuren als je de witbalans achteraf probeert te corrigeren. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Onze conclusie en praktijkopnames staan in onze Fujifilm X-E1 test.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in