Testrapport Nikon D5200

0
Nikon-D5200-product-image

Nikon D5200 testrapport: meetresultaten

De metingen voor onze Nikon D5200 test zijn uitgevoerd met behulp van Imatest. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ.  Conclusie en praktijkopnames staan in de test van de Nikon D5200.

Nikon-D5200-product-image

Resolutie van de sensor

De Nikon D5200 leverde voorzien van een Nikon 50 mm f/1,8 , een jpg bestand (standaard beeldstijl, met verscherping op 6) met een resolutie van gemiddeld 3200 lijnen per beeldhoogte. Tot 1600 ISO blijft de resolutie contstant rond de 3400 LW/PH, om daarna af te nemen tot 2300 LW/PH bij 25.600 ISO. In de Imatest resultaten is duidelijk te zien dat de jpg bestanden bij deze instellingen te veel verscherpt zijn, getuige de duidelijke bobbel in onderstaand plaatje die niet aanwezig is bij het RAW bestand, maar in de praktijkopnames viel het niet op.
Een in Lightroom omgezet RAW bestand leverde 2800 LW/PH; het verschil zit ‘m in de bewerkingen die de camera zelf al uitvoert (ruisreductie, verscherping) en die leiden tot een schijnbaar hogere resolutie, cq. scherpte. Ook bij de RAW bestanden begint de resolutie boven de 1600 ISO af te nemen, door een toenemende mate van ruis. We meten de resolutie van RAW bestanden zonder ruisonderdrukking toe te passen, dus de afname in resolutie werd niet veroorzaakt door de ruis.
D5200-RGB Cmos
JPGsharp RAWsharp

Dynamisch bereik van de sensor

Het totale dynamische bereik is, is 12 stops in een 100 ISO RAW bestand. Dat is uitstekend; bij 100 ISO scoren alleen de Nikon D600 en de Nikon D800E even goed. Bij 6400 ISO is het dynamisch bereik van deze APS-C sensor min of meer gelijk aan het dynamisch bereik van een Canon 5D MK3 volformaat sensor. We meten het dynamisch bereik in RAW bestanden zonder ruisonderdrukking toe te passen. Door ruisonderdrukking te gebruiken krijg je nog betere resultaten: In jpg bestanden meetten we een dynamisch bereik van 11 stops (100 ISO) en 9 stops (6400 ISO). Dat is erg goed. Als je zorgvuldig contrast, verscherping en ruisonderdrukking van RAW bestanden optimaliseert, is het mogelijk om voor RAW bestanden een bruikbaar dynamisch bereik te realiseren, dat beter of gelijk is aan dat van de jpg bestanden.
Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ
Dynamic-Range-100-ISO

Ruis

Vergelijking van de ruis in jpg bestanden met de gemeten ruis in RAW bestanden zonder ruisonderdrukking, laat zien dat bij de jpg bestanden ruisonderdrukking plaatsvindt bij alle ISO instellingen. Uit ervaring weten we dat als de ruis minder dan 2,5 % bedraagt, er een foto op A3+ formaat afgedrukt kan worden zonder dat de ruis als storend ervaren wordt. Hieronder staan voorbeelden van een bij verschillende ISO instellingen gefotografeerde grijskaart. De crops laten een detail zien als je de foto op ware grootte op je beeldscherm zou tonen. Door ruisonderdrukking toe te passen, is voor RAW bestanden een nog beter resultaat te realiseren. In vergelijking met de Canon 7D laat de Nikon D5200 met name bij hoge ISO waarden een lagere ruis zien. Hieronder zie je ook een vergelijking van de Nikon D5100 ruis met de ruis van de Nikon D5200.

APSCnoisecomparison D5200noise6400ISOjpg

Kleurweergave Daglicht

miniDaylight-color-accuracy-Nikon-D5200 {insertgrid=170}

De Nikon D5200 levert RAW bestanden met een goede kleurweergave. Bovenstaande illustratie toont de kleurfouten van een 100 ISO jpg opname gemaakt in de neutrale beeldstijl bij daglicht. Hoe verder de ideale kleur (vierkantje) is verwijderd van de kleurweergave van de camera (rondje), des te groter het kleurverschil. Voor de perfectionisten: onze RAW bestanden die in Lightroom werden omgezet, verkregen we nog nauwkeuriger resultaten dan voor de jpg bestanden. Maar de verschillen zijn heel klein: we moesten de opnames en de testkaart echt naast elkaar houden om de verschillen te kunnen zienVoor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ

Kleurweergave kunstlicht

miniKunstlicht6400ISO {insertgrid=171}

Bij kunstlicht kan je, zowel voor de jpg als RAW bestanden, niet blind vertrouwen op de autowitbalans, zoals duidelijk is te zien in de afgebeelde resultaten voor een 200 ISO jpg bestand.

Zie onze praktijkopnames en conclusie in de Nikon D5200 test

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in