Testrapport Panasonic G5

0
PanasonicG51

Panasonic G5 testrapport: meetresultaten

Dit is een bijlage van onze Panasonic G5 test. De metingen voor deze Lumix G5 test zijn uitgevoerd met behulp van Imatest. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ. Conclusie en praktijkopnames staan in de Panasonic G5 test.

PanasonicG51

Resolutie Panasonic G5

De Panasonic G5 levert met de Panasonic 14-42 X PZ mooie scherpe jpg bestanden en RAW bestanden die via een standaardbewerking met Lightroom zijn omgezet met een resolutie van gemiddeld  2000 lijnen per beeldhoogte. Dit is ongeveer even goed als de resolutie van de Panasonic G3 en licht – meetbaar, maar niet voor het blote oog zichtbaar – lager dan de  resolutie van de Panasonic GX1. Met een maatwerk bewerking van de RAW bestanden is mogelijk een iets grotere scherpte-indruk te verkrijgen.

PanasonicG5-jpg-resolution

Dynamisch bereik Panasonic G5

Tot nu toe qua dynamisch bereik was het dynamisch bereik de achilleshiel van micro-43 camera’s. Maar de Panasonic G5 gooide hoge ogen bij onze Imatest metingen. Het totale dynamische bereik van de Panasonic G5 RAW bestanden is even goed als dat van de Olympus OM-D E-M5 of van spiegelreflexcamera’s met een APS-C sensor zoals de Nikon D3200. Het totale dynamische bereik is over 160-6400 ISO gemiddeld 9 stops voor een RAW bestand zonder enige ruisonderdrukking, met een maximum van 11 stops bij 160 ISO.
Het totale dynamische bereik van een jpg bestand is dankzij een forse ruisonderdrukking  – gemiddeld over 160 tot 6400 ISO – 9 stops. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ
G5-Dynamic-range-RAW-400-ISO

Een toenemende ruis reduceert het dynamische bereik van RAW bestanden tot een bruikbaar dynamisch bereik van 7 stops bij de lage ISO instellingen tot 0.5 stops bij 12800 ISO. Het bruikbare dynamische bereik van jpg bestanden loopt van bijna 10 stops bij 160 ISO af naar circa 4 stops bij 6400 ISO.

Bij de hoge ISO instellingen is het bruikbare dynamisch bereik van de Panasonic G5 jpg bestanden groter dan dat van de concurrentie. Maar dat komt omdat Panasonic G5 bij de hoge ISO waardes relatief veel ruisonderdrukking toepast, wat weer ten koste gaat van de scherpte-indruk. 

Panasonic-G5-useful-dynamic-range

De jpg bestanden presteren in onze metingen, door in-camera ruisonderdrukking, bij alle ISO instellingen schijnbaar beter dan de RAW bestanden. Toch is dat niet zo. We testen de RAW bestanden zonder ruisonderdrukking te gebruiken. Daardoor behoud je de hoogst mogelijke detaillering in de opnames, terwijl de ruis weliswaar meetbaar, maar niet zichtbaar is in een print. Als je zorgvuldig contrast, verscherping en ruisonderdrukking van RAW bestanden optimaliseert, is het mogelijk om voor RAW bestanden een bruikbaar dynamisch bereik te realiseren, dat beter of gelijk is aan dat van de jpg bestanden.

Ruis Panasonic G5

Bij de lage ISO instellingen kom je weinig ruis tegen en zijn de beelden van de Panasonic G5 mooi. Tot ISO 1600 zie je in de jpg bestanden geen ruis.
Vergelijking van de ruis in jpg bestanden met de gemeten ruis in RAW bestanden zonder ruisonderdrukking, laat zien dat bij de jpg bestanden ruisonderdrukking plaatsvindt bij alle ISO instellingen.
De hoeveelheid ruis in een RAW bestand zonder enige ruisonderdrukking is ongeveer gelijk aan de hoeveelheid ruis in een12.800 ISO jpg bestand, maar dat jpg bestand heeft wel aan detaillering verloren ten opzichte van het RAW bestand.

Panasonic-G5-RAW-noise

Hieronder staan links voorbeelden van een bij verschillende ISO instellingen gefotografeerde grijskaart. Al deze beelduitsnedes laten een detail zien als je de foto op ware grootte op je beeldscherm zou tonen. Door ruisonderdrukking toe te passen, is voor RAW bestanden een nog beter resultaat te realiseren.

Uit de 6400 ISO beelduitsnedes van RAW bestanden zonder ruisonderdrukking rechtsonder kan je zien dat de Panasonic G5 qua ruis iets is verbeterd ten opzichte van de Panasonic G3 en dat de Panasonic G5, Olympus OM-D E-M5 en de Canon 650D elkaar niet veel ontlopen.

Panasonic-G5-jpg-noise
G5-noise 6400-ISO-RAW-noise

Kleurweergave Daglicht Panasonic G5

mini-Daylight-color-accuracy-Panasonic-G5 {insertgrid=170}

De Panasonic G3, G5 en GX1 ontlopen elkaar weinig qua kleurweergave bij daglicht. De GX1 scoorde bij onze metingen een heel klein beetje beter dan de Panasonic G5 en de Panasonic G3 een klein beetje minder. Maar aan de praktijkopnames zal je deze verschillen niet herkennen.

De illustratie toont de kleurfouten van een 160 ISO jpg opname gemaakt bij daglicht. Klik op de afbeelding voor een grotere versie. Hoe verder de ideale kleur (vierkantje) is verwijderd van de kleurweergave van de camera (rondje), des te groter het kleurverschil. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ

Kleurweergave kunstlicht Panasonic G5

mini-Tungsten-color-error-Panasonic-G5 {insertgrid=171}

Bij kunstlicht kan je, zowel voor de jpg als RAW bestanden, niet blind vertrouwen op de autowitbalans, zoals duidelijk is te zien in de afgebeelde resultaten voor een 200 ISO jpg bestand. Dit is (nog) een algemeen voorkomend verschijnsel bij hedendaagse digitale camera’s.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Picture Styles; Standard vs Natural

Veel fotografen zullen waarschijnlijk een beetje gelukkiger zijn met de opnames in de standaard beeldstijl dan met de natuurlijke beeldstijl, die de meest nauwkeurige kleurweergave biedt. In de standaard beeldstijl zijn de kleuren rood, groen en blauw meer verzadigd dan in de neutrale beeldstijl. De verschillen zijn misschien makkelijker te herkennen in meetresultaten (Klik op de rechter afbeelding voor een grotere versie) dan in een praktijkvoorbeeld. In de  Panasonic G5 test staat een praktijkopname die zowel met de beeldstijlstandaard als natuurlijk is gemaakt.

Standard-vs-neutral-picture-style

Picture Styles; Standard vs Vivid

Bij de beeldstijl Levendig / Vivid zijn alle kleuren duidelijk meer verzadigd dan in de standaard beeldstijl. Het deed me denken aan de sterke verzadiging van de Fujichrome Velvia films van vroeger: de kleuren spatten er van af, maar de kleurweergave is minder natuurgetrouw.

Klik op de rechterafbeelding voor de Imatest resultaten voor de beeldstijlen standaard en levendig.

Standard-versus-vivid-picturestyleMINI

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in