Testrapport Panasonic GH3

0
Lumix GH3 test
Dit Panasonic GH3 testrapport is een bijlage van onze Panasonic GH3 test, waar je ook praktijkopnames en onze conclusie over de Panasonic GH3 kan vinden. Metingen voor deze test zijn uitgevoerd met behulp van Imatest. Om de resultaten voor resolutie van micro-43 camera’s vergelijkbaar te maken met de resultaten van camera’s met een APS-C sensor of een volformaatsensor, is de beeldverhouding van de camera op 2:3 gezet. In tegenstelling tot de sensoren van de Panasonic GH2, GX1 en G5, heeft de Panasonic GH3 geen multi-aspect sensor, waardoor de effectieve resolutie afneemt van 16 tot 12 megapixels als je de camera instelt op een beeldverhouding van 2:3. Als je de Panasonic GH3 gebruikt in de beeldverhouding 4:3 is de beeldhoogte en dus de resolutie – die wordt uitgedrukt in lijnen per beeldhoogte (LW/PH) – nog iets hoger. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ. Lumix GH3 test

Panasonic GH3 test: resolutie

De Panasonic GH3 levert mooi scherpe opnames, zelfs bij hogere ISO instellingen. We hebben de resolutie van standaard jpg bestanden uit de Panasonic GH3 getest met het Olympus 50 mm macro objectief. De gemiddelde resolutie over het bereik van 200 tot en met 6400 ISO is gelijk aan de resolutie die van standaard jpg bestanden we eerder hebben gemeten voor een Olympus OM-D E-M5 en de Canon 650D. Zorgvuldig bewerkte RAW bestanden leveren een hogere resolutie op. Ook hier komen de meetwaarden overeen met de resolutie van de Olympus OM-D E-M5.

Panasonic GH3 test Resolutie

Dynamisch bereik Panasonic GH3

Dynamic Range LUMIX GH3

We hebben het totale dynamische bereik van de Panasonic GH3 gemeten met behulp van een RAW bestand, zonder ruisonderdrukking en zonder verscherping. Hierboven zie je het totale dynamische bereik van verschillende camera’s bij 100 ISO. We hebben inmiddels 25 camera’s getest, maar we hebben voor de overzichtelijkheid dit overzicht beperkt tot een aantal recente modellen. Als een camera geen 100 ISO instelling had, werd de laagste ISO waarde ingesteld. Meestal is dat 200 ISO, bij de Panasonic GH3 was dat 125 ISO. Bij de laagste ISO instelling (125 ISO), realiseert de Panasonic GH3 een groter dynamisch bereik dan de Canon 5D MK3. Wie een paar jaar geleden had voorspeld dat een camera met een micro-43 sensor bij dezelfde ISO instelling hetzelfde dynamisch bereik zou hebben als een camera met een volformaat sensor, zou voor gek verklaard zijn. De meetwaarden voor het dynamisch bereik liggen dicht bij elkaar, en het is een moeilijk meetbare eigenschap. Toch lijkt er een trend waarneembaar voor het dynamisch bereik van 100-200 ISO:

  • Het hoogste dynamische bereik bij lage ISO instellingen leveren de modernste Nikon camera’s met een volformaat sensor en de Nikon D7000
  • Vervolgens is er een groep camera’s met een volformaat sensor (Canon 5D MK3) , APS-C sensor (Sony A77, Nikon D3200) en de modernste micro 43 sensoren (Panasonic GH3 & Olympus OM-D E-M5)
  • Daarna volgen de Canon camera’s met een APS-C sensor (Canon 650D, Canon 7D en de Canon 60D)
  • Tenslotte komen de oudere camera’s met een micro-43 sensor (Panasonic GX1, Panasonic G3) en de Nikon 1 camera’s met een relatief kleine sensor.

Op de website van DxO kan je ook het dynamisch bereik van RAW bestanden bij lage ISO instellingen vinden, maar gemeten met een andere methode. De meetresultaten van DxO mark laten dezelfde trend zien. Beweeg je muis over de afbeelding voor de resultaten van DxO mark.

Dit is natuurlijk niet het hele plaatje, want bij hogere ISO waardes leveren camera’s met een grotere sensor wel deglijk een hoger dynamisch bereik. Bij hogere ISO waardes daalt het totale dynamisch bereik van de Panasonic GH3 (6.8 stops bij 6400 ISO; eigenlijk nog best goed), terwijl het dynamisch bereik van de Canon 5D MK3 hoog blijft (8.1 stops bij 6400 ISO).

GH3DynamicRange

Het totale dynamische bereik meten we zonder ruisonderdrukking. In de praktijk wordt er ruis in de schaduwpartijen zichtbaar, waardoor je een kleiner bruikbaar dynamisch bereik overhoudt. Aan de andere kant wordt er ruisonderdrukking toegepast om zo veel mogelijk van het dynamisch bereik te behouden. Daarom rapporteren we ook een bruikbaar dynamisch bereik van jpg bestanden.

De 125 ISO en 200 ISO jpg bestanden van de Panasonic GH3 vertonen zo weinig ruis, dat het gemeten bruikbare dynamische bereik in jpg bestanden 9 stops bedraagt. Dankzij een relatief hoge mate van ruisonderdrukking, blijft het bruikbare dynamische bereik van de Panasonic GH3 bij 6400 ISO met 5 stops heel erg hoog. Als je zorgvuldig contrast, verscherping en ruisonderdrukking van RAW bestanden optimaliseert, is het mogelijk om voor RAW bestanden een bruikbaar dynamisch bereik te realiseren, dat beter of gelijk is aan dat van de jpg bestanden.

6400ISOexample

Panasonic GH3 @ 6400 ISO, standard jpg file

Ruis

Hiernaast staan voorbeelden van een bij verschillende ISO instellingen gefotografeerde grijskaart. De crops laten een detail zien als je de foto op ware grootte op je beeldscherm zou tonen. Bij 125 ISO kan je de RAW bestanden gebruiken zonder ruisonderdrukking. Bij 6400 ISO zie je in het RAW bestand een heel bescheiden mate van (kleur)ruis. Dankzij ruisonderdruking in het standaard jpg bestand, is de ruis verdwenen, maar het is ook ten koste gegaan van de scherpte.

Bij de laagste ISO waarden is er geen enkele ruis te zien in de opnames. Hieronder zie je een 100% beelduitsnede van een 125 ISO standaard jpg bestand. Als je een jpg opname maakt bij 6400 ISO onder gunstige lichtomstandigheden, dan is er weinig ruis te zien, maar is het bestand door ruisonderdrukking wel veel gladder dan een jpg bestand gemaakt bij lagere ISO waardes. Dat is duidelijk te zien in de twee 100% beelduitsnedes hieronder. Onder minder gunstige lichtomstandigheden, zoals bij nachtopnames, zie je meer jpg artefacten. Klik op de nachtopname.

GH3Noise

125ISOjpg

6400isojpg

Kleurweergave Daglicht

GH3daylight200ISOmini {insertgrid=170}

De kleurweergave van moderne camera’s is zo goed, dat er eigenlijk niets valt aan te merken op de kleurweergave bij daglicht. De Panasonic GH3 levert standaard jpg bestanden met natuurlijke kleuren die aan de eisen van de meest kritische gebruiker voldoet. En de kleurweergave is naar smaak aan te passen met de verschillende beeldstijlen.

De illustratie toont de kleurfouten van een 200 ISO jpg opname gemaakt bij daglicht. Hoe verder de ideale kleur (vierkantje) is verwijderd van de kleurweergave van de camera (rondje), des te groter het kleurverschil. Zoals we ook bij veel andere cameramerken tegenkomen, zijn de oranje kleuren 7, 9 en 15 iets te verzadigd bij de standaard beeldstijl. Dat is waarschijnlijk een bewuste keuze, omdat dit mooie warme kleuren geeft, die door veel fotografen worden gewaardeerd. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ

Kleurweergave kunstlicht

GH3tungsten200ISOmini {insertgrid=171}

Bij kunstlicht liet de Panasonic GH3 een oranje kleurzweem zien, zoals duidelijk is te zien in de afgebeelde resultaten voor een 200 ISO jpg bestand. Dit is niets bijzonders; bij 90% van de camera’s die we tot nu toe hebben getest komen we een ornajezweem tegen bij onze kunstlicht opstelling. Als je in RAW fotografeert, is de witbalans achteraf goed aan te passen. In jpg opnames lukte dat minder goed ,zoals duidelijk is te zien in de afgebeelde resultaten voor een 200 ISO jpg bestand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in