Sportvissen met een telelens

0

Mannen houden van jagen. Geef een tandarts een geweer en hij knalt dolgelukkig de meest populaire leeuw van Afrika neer. Een havenarbeider met carbon fiber hengel en een tent gaat midden in de nacht op jacht naar karpers. Geef een fotograaf een telelens en hij gaat op safari. You’ll get the picture, neem ik aan. Ter variatie, of als je daar op uitgekeken bent, kan je de moeilijkheidsgraad opvoeren door over te stappen naar sportvissen met een telelens. Breng de wereld onder water in beeld aan de hand van wat bereidwillige vogels voor je opduiken. Ze doen het graag voor je. Zoals de kat met alle liefde de parkiet van de buren mee naar huis neemt, zo brengen ijsvogels, zilverreigers en futen de Nederlandse onderwaterfauna voor je mee. Wij verzamelden een paar belangrijke natuurfotografie tips voor je. 

10VissenmetTelelns

Sportvissen met een telelens. Minstens drie keer zo leuk als met een hengel.

Tip 1: kies een goede lens of camera

10modderkruiper

Ooit een modderkruiper gezien?

Voor sportfotografie met een telelens, het klinkt misschien raar, is een goedkope camera een pluspunt. Dankzij de crop factor van camera’s met een kleinere sensor haal je het onderwerp dichter naar je toe. Een micro-43 camera of een camera met een APS-C of een DX sensor halen het onderwerp dichter naar je toe. Vanzelfsprekend heb je een objectief met een lange brandpuntsafstand nodig. Hoe meer, hoe beter. Voor sportvissen met een telelens hoef je helemaal niet te starten met een dure professionele spiegelreflex camera zoals de Canon 1Dx, voorzien van een nog duurdere telelens zoals de Canon 200-400mm L. Natuurlijk kan je daar mooie opnames mee maken, zoals onze testresultaten ook laten zien, maar je zal er diep voor in de buidel moeten tasten. Een goede start kan je maken met een compact camera met een grote sensor / een Bridgecamera, zoals de Panasonic Lumix FZ 300 of een camera uit de Nikon Coolpix P serie. zeker bij veel licht zal je er mooie opnames mee maken.
Maar een camera met verwisselbare lenzen geeft nog mooiere beelden. In het afgelopen jaar zijn er meerdere extreme telezoom lenzen op de mart gebracht met een winkelprijs vlak boven de 1000 euro, waarmee je ook in de langste telestand extreem scherpe foto’s maakt. Vroeger waren telezoomlenzen zichtbaar minder scherp bij de langste brandpuntsafstand, maar de fabrikanten weten op dit punt enorme vooruitgang te boeken, zoals we bijvoorbeeld zagen bij het testen van de Sigma 150-600mm Contemporary. De eerste praktijkopnames die we net hebben gemaakt met de nieuwste Nikon 200-500mm laten zien dat  ook die een extreem hoge beeldkwaliteit biedt in verhouding tot zijn adviesprijs.

Tip 2: kies de juiste vogel

10vissen

Als beginnend sportvisser met een telelens verhoog je de kans op succes door je te richten op een vogel die veel vis vangt. Het zal voor de meesten een open deur zijn, dat je als sportvisser niet moet beginnen met een zangvogel of een huismus. Maar een beginnende fuut kan een hele middag tevergeefs aan het vissen zijn, blauwe reigers hebben daar ook nog wel een handje van, terwijl een paar meter verderop een wat minder bekende dodaars (op de foto hierboven met een baars) de ene na de andere vis boven water haalt. 

Tip 3: 4K video is enorm pluspunt

Als een vogel een vis vangt, dan heb je heel weinig tijd om daar een goede foto van te maken. Bij goedkopere camera’s is het aantal opnames dat je per seconde kan maken, niet zo hoog. Bovendien is binnen een paar secondes de buffer vol, waarna je een hele tijd niet meer kan fotograferen met je camera. Vervelend, als net op dat moment een zilverreiger een grote zeelt (foto hieronder) naar binnen gaat werken. Met video kan je 25 tot 50 beelden (afhankelijk van camera en gekozen beeldkwaliteit) opnames maken. Met een goede SD kaart onafgebroken tot wel een half uur lang. Panasonic (Panasonic GH4. Panasonic GX8, Panasonic G7), Samsung (Samsung NX1, Samsung NX500) en Sony (Sony A7R mk2) bieden camera’s aan waarmee je uitstekend kan fotograferen en die als belangrijke bonus 4K video bieden. Waar je met de meeste camera’s in Full-HD kan filmen (huiskamerkwaliteit: 2 megapixels), film je met deze camera’s in bioscoop kwaliteit (8 megapixels: Ultra HD). Van een 8 megapixel opname kan je een mooie vergroting op A4 laten afdrukken, met 2 megapixels moet je eerder denken aan een printje van 10 bij 15 cm.  Onderstaande opname is een still van een Panasonic GH4 video.

Zeelt

Tip 4: Vissen met telelens: gezellige teamsport

09hut

Vissen met een telelens is niet moeilijk. Wie liever niet alleen zit, kan het als teamsport bedrijven door een vogelkijkhut op te zoeken. Collega sportvissers zijn altijd bereid om je de fijne kneepjes van het vak te leren. En schiet je iets waarvan je niet weet wat het is, dan is er altijd wel iemand die het je precies kan vertellen.

Spoiler Alert: Niet alles is puur natuur

Nederland is zo klein, dat we nergens volledig onbedorven natuur hebben. Zelfs in de Oostvaardersplassen zal je overal het geluid van auto’s en vliegtuigen horen. Niet lang nadat ik een filmpje op CameraStuffReview had geplaatst van een reiger die een Koi of een goudvis aan zijn/haar kroost voerde, zat ik weer in diezelfde vogelkijkhut bij Almere. “Weet je waar die grijze krengen van leven?” hoorde ik iemand achter mijn rug in zwaar Amsterdams accent tegen zijn buurman zeggen. “Van de vissen uit mijn vijver. D’r zit geen goudvis meer in. Ik denk dat ik vanmiddag weer  eens naar het tuincentrum ga”.

{vimeo}128720175{/vimeo}

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in