Test Tokina 100 mm/2.8 Macro (C FF)

0
In 2005 werd de Tokina 100 mm 2.8 Macro uitgebracht. Er zijn veel objectieven uit 2005 waarvan de beeldkwaliteit inmiddels overtroefd wordt door modernere varianten. Dat is hier niet het geval. Juist vanwege de hoge beeldkwaliteit is dit nog steeds een populair objectief. Na een uitermate enthousiaste Tokina 100mm macro review van Ken Rockwell in 2015 was dit objectief wereldwijd zelfs een tijdje uitverkocht. Dat leek het ons een goed excuus om een korte review aan deze macro-lens te wijden, om onze lezers op dit potentiële koopje te attenderen.

This Tokina 100mm f/2.8 Macro is a fantastic lens. It’s optical performance is as good or better than the best from Nikon and Canon. Ken Rockwell

Onze conclusie? Ken heeft in zijn enthousiasme over de Tokina 100mm f/2.8 macro niets te veel gezegd. De optische prestaties van dit objectief zijn subliem. Dat is goed nieuws voor macro-fotografen, maar ook voor portretfotografen. Deze macro lens is namelijk ook heel geschikt voor portretfotografie. Op full-frame camera’s krijg je een uitmuntend beeld: mooie achtergrondonscherpte en tegelijkertijd scherp tot in de uiterste hoeken. Geen enkele beeldveldwelving. De lenseigenschappen en grote lensopening bieden een fraaie, bijna betoverende onscherpte. In het macro-gebied is een afbeeldingsmaatstaf van 1:1, dat is werkelijke grootte. Omdat op grotere opname-afstand kan worden gewerkt, leent dit objectief zich bij uitstek voor het fotograferen van kleinere, schichtige diersoorten, zoals vlinders.

ATXM100pro

Bouw en AF

 

Het Tokina 100 mm macro objectief voelt degelijk aan en is heel mooi afgewerkt. Het huis is van kunststof en de vatting is van metaal. De zonnekap is heel groot en zit er stevig op. Op bovenstaande produltfoto is goed te zien dat de frontlens diep verscholen in het lenshuis zit, waardoor je ook zonder zonnekap geen last van tegenlicht hebt. Tijdens het scherpstellen draait het filter niet. De scherpstelring is met rubber bekleed en voelt mooi stroef aan. Schuif je deze ring naar achteren, dan kan je handmatig scherpstellen. De scherpstelring draait heel soepel en de scherpstelslag bedraagt bijna 180 graden. Voor handmatig scherpstellen, vaak nodig bij macro, is dat voldoende. Het objectief beschikt over een eigen AF-motor van het conventionele type. Bij het scherpstellen van oneindig naar dichtbij wordt het objectief een stuk groter. Automatisch scherpstellen gaat wat trager dan we gewend zijn van modernere objectieven; van 15 meter naar 1,5 meter in 0,35 seconde. Evenals bij de AT-X M35 PRO D kan het scherpstelgebied op de lens worden ingeperkt (Full of Limit) voor een nog snellere scherpstelling. Het scherpstellen van de Tokina 100 mm macro gaat tamelijk stil en bij weinig licht pendelt de camera een klein beetje. De AF is nauwkeurig, ook in het nabij gebied.
Dit macro-objectief is bruikbaar zowel voor volformaat camera’s als voor APS-C camera’s. De brandpuntsafstand is perfect voor een portretlens. De Tokina 100 mm 2.8 Macro is goedkoper dan de meeste andere 100mm macro lenzen. Sommige macro objectieven zijn voorzien van beeldstabilisatie terwijl de Tokina 100 mm 2.8 Macro daar niet over beschikt.
{insertgrid ID = 288}

Lichtafval, chromatische aberratie en vervorming Tokina 100 mm macro

Vervorming is afwezig. Dat is meestal het geval bij macro-objectieven. Lichtafval van de Tokina 100 mm macro, uitgedrukt in stops, is opvallend laag. Zelfs bij volle opening, f/2.8, is deze minder dan een halve stop. Dat kom je bij full-frame zelden tegen. 
Laterale chromatische aberratie – gekleurde randen bij scherpe contrastovergangen in de uiterste hoeken – is afwezig. Niet vanwege een softwarematige correctie, maar vanwege een goed lensontwerp: ook de RAW bestanden vertonen geen laterale chromatische aberratie.
Ook longitudinale chromatische aberratie – gekleurde randen in de bokeh, een lensfout die je aan kan treffen bij objectieven met een lichtsterkte van f/2.8 of beter – is vrijwel geheel afwezig. Perfect!
Vignet Tokina100mm macro

Bokeh

Bij een macro-objectief is een mooie weergave van onscherpe voor- en achtergrond vanwege de geringe scherptediepte heel belangrijk. De Tokina 100 mm macro doet het op dit punt heel goed, onscherpe cirkels hebben een egale dekking en het beeld blijft heel rustig.
Tokina 100 mm 2a
@f/2.8
Tokina 100 mm 2b
@f/2.8
Tokina 100mm 2e
Tokina 100 mm macro @f/2.8
Tokina 100mm 2f
Tokina 100 mm macro @f/8.0

Overstraling

De frontlens van de Tokina 100mm f/2.8 ligt verscholen in het lenshuis en dat voorkomt niet alleen beschadigingen, maar zorgt ook voor mooiere opnames bij fel tegenlicht. De gevoeligheid voor tegenlicht is bij de Tokina 100 mm macro heel goed onderdrukt. Nevenbeelden komen nauwelijks voor. De praktijkopname, tegenlicht door de bladeren heen, ziet er opvallend goed uit. De Canon 100 mm 2.8 IS Macro heeft, zowel in de praktijk als in de test-studio, meer last van overstraling.

  

Tokina 100 mm 3 Tokina 100mm 3a

Scherpte Tokina 100 mm macro

Tokina100mmRezz
Het scheidend vermogen van de Tokina 100 mm macro, uitgedrukt in lijnen/sensorhoogte, bereikt bij alle diafragma’s een hoge waarde. Minstens zo belangrijk is het geringe verschil in scheidend vermogen tussen het centrum en de hoeken. Zet je de Tokina naast de Canon 100 mm 2.8 IS Macro dan zie je dat de Canon (getest op een canon 5DsR met 50 megapixels in plaats van een Nikon D810 met 26 megapixels) net iets scherper tekent. De verschillen zijn klein en in de praktijk zullen ze zelden zichtbaar zijn.
Een sterk punt van macro-objectieven, is de afwezigheid van beeldveldwelving: als je een plat vlak fotografeert, dan zijn er veel lenzen die in de hoeken minder scherp zijn omdat het scherpstelvlak niet helemaal gelijk is. In de praktijk valt dat niet op (en daarom houden we bij het testen van objectieven ook rekening met beeldveldwelving), maar bij reproductiefotografie kan beeldveldwelving heel vervelend zijn. Maar niet bij de Tokina 100mm f/2.8. Beeldveldwelving is afwezig.
Tokina 100mm 1a Tokina 100mm 1
{insertgrid=359} {insertgrid=360}

Conclusie test Tokina 100 mm 2.8 Macro op een Nikon D810

Tokina 100 mm prod 2

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

 

 

WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}
Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. Maak je gebruik van lenscorrectieprofielen in DxO Optics, Photoshop of Lightroom voor het converteren van RAW bestanden, dan worden de scores voor lichtafval, chromatische aberratie en lichtafval (nog) hoger. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Zeer hoge scherpte
  • Lage vervorming en lichtafval
  • Gelijkmatige afbeeldingskwaliteit over het hele beeld
  • Ongevoelig voor tegemlicht: hoger contrast en geen nevenbeelden
  • Ook perfect als portretlens: mooie bokeh
  • Zeer gunstige aanschafprijs

Nadelen

  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie
  • Autofocus wat langzaam
{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=346}

Compromisloze scherpte en fabuleuze bokeh / achtergrondonscherpte bij een uiterst praktische brandpuntsafstand maken de Tokina 100mm f/2.8 Macro tot het ultieme portret- en macro-objectief.

De Tokina 100 mm Macro is door de brandpuntafstand in te zetten zowel als macrolens als portretlens. Het objectief is mooi afgewerkt en voelt degelijk aan. Het scheidend vermogen is bij alle diafragma’s hoog en het verschil tussen het centrum en de hoeken is opvallend klein. Van beeldveldwelving is geen sprakle. Ook op het gebied van lichtafval en vervorming is dit een uitstekend objectief. De bokeh van dit objectief is heel erg mooi. Als nadelen in vergelijking met modernere (en duurdere) objectieven zijn de langzamere autofocus (voor macro meestal geen bezwaar) en de afwezigheid van beeldstabilisatie. De veel duurdere Canon 100 mm 2.8 IS Macro is de directe concurrent. Deze tekent bij volle lensopening een fractie scherper maar is gevoeliger voor tegenlicht dan de Tokina 100mm f/2.8 Macro. De prijs/kwaliteit verhouding van de Tokina 100 mm Macro is heel gunstig.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in