TEST: Tokina Firin 100mm f/2.8 FE Macro

0
De Tokina Firin 100mm f/2.8 FE Macro is een betaalbare, lange macrolens voor Sony camera’s. Het heeft de nieuwe vormgeving van de Firin-serie van Tokina, met een beproefd lensontwerp.  Het brandpunt is een fractie langer dan dat van Sony’s eigen lange macro, de FE 90mm f/2.8, en de prijs ligt een stuk lager. Dat zie je aan de beeldkwaliteit niet af. En daarmee is dit een prima alternatief voor macrofotografen op een budget.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Tokina Firin 100mm f/2.8 FE macro voor Sony FE:

VOORDELEN

Nadelen

 • Zeer goede prijs kwaliteitsverhouding
 • Hoge bouwkwaliteit
 • Lekker compact
 • Extreem hoge scherpte
 • Geen vervorming
 • Weinig lichtafval
 • Macro met langste brandpuntsafstand voor Sony FE
 • AF motor is niet geruisloos
 • Duurder dan de AT-X Pro versie (Canon en Nikon fotografen boffen maar)
 • Geen focus range limiter (zit wel op de AT-X Pro versie voor Canon en Nikon)
 • Geen focus clutch (zit wel op de AT-X Pro versie voor Canon en Nikon)

De aantrekkelijkste macro lens voor Sony FE is een Tokina

Voor Sony E-mount camera’s zijn eigenlijk nog niet zoveel tele’s met een vast brandpunt langer dan 85mm beschikbaar. Sony maakt zelf een 90mm macro, een hele gespecialiseerde 100mm f/2.8 STF en een 135mm f/1.8. En verder is er van Zeiss nog de 135mm f/2.8 Batis. Allemaal zijn ze duurder, groter en zwaarder dan de Tokina Firin 100mm f/2.8 FE Macro. Wie op zoek is naar een betaalbare, compacte medium telelens voor macro of portret moet alleen al daarom deze Tokina hoog op zijn lijstje hebben staan. De meest bijzondere eigenschap van dit objectief is natuurlijk de macro mogelijkheid. De Tokina Firin 100mm f/2.8 FE Macro is een echte macro met 1:1 vergroting. Dat wil zeggen dat een onderwerp van zo’n 36mm lang precies beeldvullend gefotografeerd kan worden. Als je dat doet, dan ben je ook heel dichtbij.

IVO4469

En dat is waarvoor een langer brandpunt van 100mm zo handig is. Met deze Tokina heb je dan nog altijd een afstand van ongeveer 12 centimeter tussen de voorkant van je objectief en je onderwerp. Hierdoor wordt  de kans dat je onderwerp wegvliegt kleiner en voorkom je dat je onderwerp in de schaduw van je eigen lens zit. Maar de Tokina Firin 100mm f/2.8 FE Macro is natuurlijk meer dan een gespecialiseerde macrolens. Het is ook gewoon een goede 100mm f/2.8. En dat is een mooi brandpunt voor portretfotografie of voor landschapsopnames met een gecomprimeerd perspectief. Dankzij het lage gewicht is het ook een mooie aanvulling op een 24-70mm voor op reis.

Bouw en autofocus

5cb82c5c7b475

De Tokina Firin 100mm f/2.8 FE Macro heeft een moderne vormgeving. Het is redelijk compact en met een gewicht van onder de 6 ons ook vrij licht. De afwerking van het objectief is fraai en van een hoog niveau. Tegelijk is het wel een vrij spartaans objectief. Het mist een flink aantal mogelijkheden die op een macro best prettig zouden zijn en die je voor een deel op de Sony FE 90mm f/2.8 Macro en de AT-X modellen van Tokina wel aantreft. De scherpstelring beschikt niet over een focus clutch om over te schakelen naar handmatige scherpstelling. Er zit ook geen begrenzing op het scherpstelbereik. Als de autofocus ernaast zit, dan zoekt hij al gauw het hele bereik af, van oneindig tot heel dichtbij. En dat kost tijd. Ook mis je een focus hold knop en heeft het objectief geen venster waarop je de ingestelde afstand kan zien.

Wat het objectief wel heeft, is een schaal met de vergrotingsmaatstaf op de tubus. De Tokina Firin 100mm f/2.8 FE Macro stelt namelijk niet intern  scherp. Dat betekent dat bij het scherpstellen de lens langer wordt en op de tubus die dan naar buiten komt kan je aflezen op welke vergroting je werkt. Dat is op zich wel weer handig. Iets anders wat bijzonder is aan deze lens, is dat hij automatisch inschuift als je de camera uitzet. En zet je hem daarna weer aan, dan schuift hij weer uit naar het scherpstelpunt waar je het laatst gebleven was. Hieraan zie je dat Tokina de mogelijkheden van de Sony camera’s volledig heeft benut. De Firin kan volledig gebruikt worden met allen autofocusmogelijkheden die de Sony’s bieden. De lens heeft geen  beeldstabilistatie, maar is wel goed bruikbaar met de ingebouwde beeldstabilisatie van de Sony camera’s. Het diafragma heeft negen lamellen, wat zorgt voor een mooi bokeh op volle opening. De autofocus is behoorlijk nauwkeurig, maar niet supersnel. Voor macrofotografie is dat geen probleem, omdat je dat in de praktijk toch veel beter met de hand kan doen.

Lichtafval, overstraling en vervorming

De Tokina Firin 100mm f/2.8 FE Macro heeft weinig last van lichtafval. In raw en zonder correcties is het net iets meer dan een halve stop op volle opening. Bij diafragmeren neemt het gelijdelijk af tot minder dan 0,2 stops op f/8. In de jpegs is het iets hoger doordat het standaard beeldprofiel het contrast iets versterkt. Werk je op volle opening en wil je geen lichtafval, dan zal je de hoeken in de nabewerking iets moeten corrigeren. Maar vermoedelijk zal je in de praktijk nauwelijks iets aan lichtafval zien. En dat is natuurlijk maar goed ook, omdat macro’s ook vaak voor reproducties worden gebruikt. En dan wil je geen verloop in de helderheid van je beeld.

Om dezelfde reden moet een macro ook zo vertekeningsvrij zijn als maar mogelijk is. En dat is de Tokina Firin 100mm f/2.8 FE Macro. In raw is het nog net meetbaar, maar in de praktijk is het eigenlijk niet relevant. Na correctie is het vrijwel gelijk aan 0. Beter dan dit kan je het eigenlijk niet krijgen.

beeldkwaliteit

Een ander belangrijk aspect bij macrolenzen is de scherpte. En ook daarop scoort de Tokina Firin 100mm f/2.8 FE Macro heel goed. Als het nog lijkt alsof de hoeken iets achterblijven, dan komt dat vooral door de enorm hoge scores in het centrum. Maar die hoeken zijn ook echt wel goed van de Tokina. Chromatische aberraties zal je ook niet aantreffen en het contrast is eveneens goed. Fotografeer je met de zon in beeld of net aan de rand van het beeld, dan is wel een lichte overstraling mogelijk. Dat zie je natuurlijk in je zoeker en je kan je compositie er eenvoudig op aanpassen. De Tokina Firin 100mm f/2.8 FE Macro levert op volle opening een redelijk fraai bokeh op gemiddelde opnameafstanden. Zodra je een stop diafragmeert naar f/4, dan is het diafragma al niet meer rond en krijg je wat hoekige bokehballen als je glimmende puntjes in de achtergrond hebt.

Tokina Firin 100mm f/2.8 Macro IN DE PRAKTIJK

Benieuwd naar de prestaties van de Tokina Firin 100mm f/2.8 Macro in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

Viewfoto3840

Conclusie Tokina Firin 100mm f/2.8 macro voor Sony FE

De beeldkwaliteit van de Tokina Firin 100mm f/2.8 FE Macro is top en de prijs is bescheiden.

De Tokina Firin 100mm f/2.8 FE Macro is een aantrekkelijke macrolens die ook prima dienst kan doen als medium tele. Of andersom, afhankelijk van wat je het liefste fotografeert.

 

Het lensontwerp van de Tokina Firin 100mm f/2.8 Macro voor Sony systeemcamera’s komt overeen met dat van de Tokina 100mm f/2.8 AT-X 100 AF PRO D voor Canon en Nikon spiegelreflexcamera’s. Die AF PRO D Macro was en is nog steeds een hele goede lens, met een aantrekkelijke prijs/kwaliteitsverhouding en de Firin is dat dus ook.  De Firin mist een aantal mogelijkheden van de versie voor spiegelreflexcamera’s, maar daar staat tegenover dat hij weer optimaal gebruik maakt van alle scherpstelmogelijkheden die je op de Sony camera’s vindt. En dat kan dus niet met de AT-X modellen. De prijs is bescheiden en de beeldkwaliteit is gewoon top. Dat de Tokina Firin 100mm f/2.8 FE Macro ook nog eens de lichtste en kleinste AF-lens is voor Sony langer dan 85mm, maakt van de Firin een ideaal objectief om lekker vaak mee te nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in