Tough Camera: Olympus TG-5

0

Zoek je een camera die bestand is tegen het zwaarste gebruik, dan is een model uit de Olympus Tough! serie een goede keus. Je kan de modellen laten vallen, bevriezen en ze mee nemen onder water. Het nieuwste model in de serie is de Tough! TG-5.

 

De Tough! modellen zijn al jaren een vaste keus voor avonturiers. De camera’s zijn tegen vrijwel alles bestand. De Tough! TG-5 is waterdicht tot 15m en kan met een speciaal onderwaterhuis nog veel dieper. Je kan de camera laten vallen van meer dan 2 meter hoogte, hij is gegarandeerd bestand tegen temperaturen tot -10 graden C en hij kan een druk weerstaan van 100kg. Je kan dus letterlijk over je TG-5 heenlopen.

Minder pixels, beter beeld

Binnen in de camera zit een –voor een compactcamera- relatief grote 2/3e inch sensor. Het is een High-Speed BSI-CMOS sensor. Het grote nieuws is dat de camera niet meer, maar juist minder pixels heeft gekregen dan zijn voorganger. 12 in plaats van 16. Volgens Olympus komt dit de beeldkwaliteit ten goede, vooral bij weinig licht. De hoogste ISO-waarde is nu 12.800. Als het klopt dat de beeldkwaliteit bij hogere ISO-waardes beter is, dan kan je met de TG-5 dus betere foto’s maken bij weinig licht, of kiezen voor snellere sluitertijden in combinatie met een hogere ISO-waarde. Voor de beoogde doelgroep van avontuurlijke outdoorfotografen zijn dat goede verbeteringen. De camera kan nu ook filmen in 4K30p. Het voorgaande model, de TG-4 kon alleen filmen in 1080p. De TG-5 kan ook filmen in 1080p, ofwel Full HD, en dat zelfs in 120 beelden per seconde voor geweldige slowmotions. De TG-4 haalde 120 bps alleen in VGA (640x480pixels). De videomogelijkheden van de TG-5 zijn er met de nieuwe sensor dus enorm op vooruit gegaan. Al het beeld wordt opgenomen met een zoomlens die een beeldhoek heeft van 12-100mm in kleinbeeldtermen. De lichtsterkte is f/2.0-4.9 Het is een prima zoom die al vanaf de TG-1 gebruikt wordt. Olympus heeft wel het beschermglas dubbellaags gemaakt zodat beslaan veel minder snel zal voorkomen.

Tough TG 5 TG58

Waar ben ik?

De beeldprocessor is sneller geworden. De TG-5 heeft dezelfde processor gekregen die we in de E-M1 Mark II vinden, de TruePic VIII. De opstarttijd is verkort en er is een extra super-fine jpeg instelling toegevoegd. De camera kan overigens ook in raw fotograferen voor als je het maximale uit je beeld wilt halen. Voor fotografen die veel onderweg zijn en daarbij vaak de gebaande paden verlaten is het heel prettig dat de camera kan bijhouden waar hij is. De GPS-functies van de TG-5 zijn behoorlijk uitgebreid ten opzichte van de TG-4. Naast GPS beschikt de TG-5 over een kompas, een drukmeter en een temperatuurmeter. En in combinatie met de Ol. Share app kan de camera bijhouden waar je was en hoe hoog of diep je bent gegaan.

Uitbreidbaar

Een van de sterke kanten van de Tough! TG-5 is dat de camera onderdeel is van een heel systeem. Om het objectief zit een beschermring die kan worden verwijderd, waarna een bajonet vrijkomt waarop een groot aantal accessoires passen. Zo zijn er groothoek en televoorzetstukken. Die kan je zelfs onderwater verwisselen. Er is een extra onderwaterhuis beschikbaar, de PT-58, dat tot 45m diep kan. Er zijn siliconenhoesjes die extra bescherming bieden tegen beschadigen en er is een LG-1 LED-macroverlichting. De TG-5 kan scherpstellen tot 1cm van de frontlens en kan daarmee hele kleine onderwerpen vrijwel beeldvullend fotograferen. Wat extra verlichting is dan heel prettig. De TG-5 heeft zelfs een HDMI aansluiting zodat opgenomen beelden direct via de televisie kunnen worden afgespeeld.

P8100358
Juist wanneer je bijzondere dingen gaat doen als (wildwater) kanoën of canyoning, dan is het leuk om daar foto’s van te hebben. Camera’s als de Olympus Tough! TG-5 zijn daar bijzonder geschikt voor. Deze opname is gemaakt met een ouder model Tough!, de 12 megapixel TG-1.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in