Imaging Resource onthult: Uienring bokeh = verslagen

0
Onion bokeh
Uienring bokeh
Met bokeh beschrijven we de ‘onscherpte’ in de achtergrond of voorgrond van een foto. De kwaliteit van de bokeh verschilt per lens. Bij het testen van bokeh zag ik bij sommige objectieven een uienring patroon in de bokeh, maar ik wist niet wat hiervan de oorzaak was.
Op Imaging Resource wordt het uitgelegd: “The end of onion-ring bokeh? Panasonic beats the curse of aspheric lenses“. De meeste lenzen zijn sferische lenzen: lenzen met twee bolvormige oppervlakken. In moderne objectiefontwerpen komen ook asferische lenzen voor, waarvan één of beide oppervlakken niet bolvormig zijn. Deze lenzen verminderen aberraties en maken compactere lensontwerpen mogelijk dan zonder asferische lenzen, zoals vroeger meestal gebeurde.
Onion bokeh

Asferische lenzen zijn moeilijk te maken vanwege hun onregelmatige vorm. En daar schijnt de oorzaak van de uienring bokeh te liggen. Objectieven met één of meer asferische lenzen vertonen (in verschillende mate) uienring bokeh. Imaging Resource onthult dat Panasonic er in geslaagd is om asferische lenzen te maken, die geen uienring bokeh vertonen. En ze hebben hun kennis al toegepast in de praktijk: de mooie bokeh van de Panasonic 42.5 mm is deels te verklaren door de hoge lichtsterkte (f/1.2), maar ook door deze nieuwe technologische ontwikkeling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in