Verborgen RAW lenscorrecties in Lightroom & Photoshop

0

Er zijn fotografen die denken dat RAW bestanden die ze openen in Lightroom of Photoshop nog niet bewerkt zijn. Het zijn toch RAW bestanden? Dan vergis je je.

Een onbewerkte RAW opname ziet er niet uit. In een onbewerkte RAW opname zijn het contrast en de scherpte heel laag, zijn de kleuren nog niet gecalibreerd en zie je – bij de meeste cameramerken – afzonderlijke rode, groene en blauwe pixels. Een RAW bestand is lineair ( het signaal van twee keer zo veel licht is twee keer zo hoog), terwijl de RAW bestanden die wij op een beeldscherm bekijken logaritmisch zijn (tien keer zo veel licht geeft een twee keer zo hoog signaal).  Een RAW bestand uit een camera met een anti-aliasing filter voor de sensor wordt extra verscherpt.

Kortom: zelfs al zet je alle schuifjes voor contrast, verzadiging, verscherping en ruisonderdrukking op 0, dan hebben er vele bewerkingen in Photoshop of Lightroom plaats gevonden voordat je het beeld op je beeldscherm te zien krijgt. 

04RAWIn bovenstaand plaatje zie je niet dat de onderste twee vlakjes grijs zijn en de bovenste twee vlakjes kleur. Dat zie je pas nadat bij de RAW conversie het beeld ingrijpend is bewerkt (en de fotograaf zelfs nog moet beginnen met zijn / haar bewerkingen). Zelfs als je in Photoshop of Lightroom inzoomt tot 11 keer de ware grootte, dan ziet een geconverteerde RAW opname er niet zo blokkerig uit.

De omzetting van RAW in Photoshop en Lightroom is een complex proces waarbij je voordat je het beeld op je scherm te zien krijgt al meerdere bewerkingen toegepast worden, die verschillen per merk en cameratype. Daarom voeren we cameratesten uit met jpg bestanden uit de camera (“WYSIWYG””), die je kan beschouwen als een worst case benadering voor RAW bestanden die je zelf bewerkt. De RAW bestanden converteren we – waar mogelijk – op een andere manier.  Bij iedere afzonderlijke schaal (RAW of jpg) krijgt de beste camera of lens de hoogste score en de minst presterende camera of lens de laagste score.

Er zijn soms grote verschillen tussen RAW en jpg scores. De Tokina 14-20mm f/2 heeft bij f/2 weinig last van lichtafval: slechts 1/2 stop, zo blijkt uit onze metingen aan RAW bestanden waarop geen lenscorrecties zijn toegepast. Zie bijvoorbeeld: lichtafval: RAW vs jpg. Het jpg bestand dat tegelijkertijd met het RAW bestand in de testcamera werd opgeslagen vertoont in dit geval 1 stop meer lichtafval bij hetzelfde diafragma.

Sommige camera’s passen automatische lenscorrecties toe voor vervorming, chromatische aberratie en lichtafval in jpg bestanden. In dergelijke gevallen kan de vervorming in een RAW bestand duidelijk zichtbaar (soms wel een paar procent) zijn, terwijl je in het jpg bestand dat tegelijkertijd in de camera is opgeslagen geen zichtbare vervorming aanwezig is.  

Hoewel de meetwaardes bij een camera- of lenstest voor RAW en jpg totaal verschillend kunnen zijn, zie je dat de scores voor RAW en jpg in de conclusie vaak overeenkomen. Een van de oorzaken is, dat we de meetwaardes omzetten in een relatieve score: de beste camera of lens krijgt een 9 en de slechste camera of lens een 6. En een lens met een hoge score voor scherpte in een onbewerkt RAW bestand heeft bijna altijd ook een hoge score voor scherpte in een jpg bestand.  

Verborgen automatische lenscorrecties van RAW bestanden

In Lightroom en Photoshop kan je bij de lenzen van een aantal merken (Sigma, Canon, Nikon, Tokina) er voor kiezen of je lenscorrecties wil toepassen op een RAW bestand. Bij andere merken (Panasonic, Olympus, Samsung) heb je die keuze niet. Bij deze merken zijn al verborgen automatische lenscorrecties toegepast, voordat je ze op je beeldscherm te zien kreeg. Het vergelijken van de vervorming van twee lenzen met eenzelfde brandpuntsafstand, waarbij 1 van de 2 al een verborgen lenscorrectie heeft ondergaan, is oneerlijk. Dit is de reden waarom we bij het testen van lenzen geen in Lightroom of Photoshop geconverteerde RAW bestanden gebruiken. 

Hoe weet je of er een verborgen lenscorrectie heeft plaats gevonden in Lightroom of Photoshop? Onderaan in het tabblad Lenscorrecties vind je – als er een verborgen automatische lenscorrectie in Lightroom of Photoshop heeft plaatsgevonden – een mededeling: “Ingebouwd lensprofiel toegepast”.  Als je op het symbool “i” links naast deze mededeling klikt, dan verschijnt er aanvullende informatie.   

Profiel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in