Verrassend: Uitslag brandpuntsafstand Poll

0

Van opnames met een goedkope telelens zijn we gewend dat ze een lager contrast hebben en dat ze minder scherp zijn. Wil je scherpe, contrastrijke telelens opnames maken op een camera met een volformaat sensor, dan kosten de langste lichtsterke telelenzen vele duizenden euro’s. Ze zijn zwaar en de langste brandpuntsafstand blijft – zelfs als je een extra teleconverter inzet – beperkt tot minder dan 1200mm. 

Videografen zijn gewend om kleinere sensoren te gebruiken en halen zo hun onderwerp veel dichter naar zich toe.  Door in 4K video te filmen, kan jij dat ook: met 30 opnames per seconde van 8 megapixels. Daardoor wordt het ook voor amateurfotografen mogelijk om met een relatief korte brandpuntsafstand onderwerpen naar je toe te halen. Je maakt zelf de keuze tussen video (liefst met een sluitertijd van 1/50 seconde, want bij een snellere sluitertijd wordt het beeld schokkerig) of 4K Photo (liefst met een zo snel mogelijke sluitertijd).
Hoe zou de beeldkwaliteit van die extreme telelens opnames zijn? Ik nam de proef op de som en plaatste dit filmpje op de site, met de vraag met welke brandpuntsafstand, omgerekend naar een volformaat sensor, deze opname gemaakt was.

{vimeo}129577044{/vimeo}

2 van de 50 lezers hadden het goed

94% van de 50 lezers die hebben gereageerd, dachten aan een brandpuntsafstand van 300mm of 500mm (omgerekend naar volformaat). Twee van de 50 respondenten hadden het goed. Video opnames voor natuurfilms worden veelvuldig gemaakt met een brandpuntsafstand van 1000mm (FF equivalent). De video van de ekster was gemaakt met een lens met een 400mm brandpuntsafstand op een Panasonic GH4. Het  levert je – als je in Ultra-HD / 4K filmt – een beeldhoek op van 1° 14′. Dat komt overeen met de beeldhoek van een 2000mm lens op een camera met een volformaat sensor.  Ook ik was aangenaam verrast door de hoge beeldkwaliteit en heb nog een paar plaatjes geschoten met een soortgelijke uitrusting. Ik denk dat er zelfs nog wat ruimte voor verbetering is door te kiezen voor een moderne telelens (ik verwacht veel van de Olympus 4300mm f/4, al of niet met teleconverter), want alle opnames op deze pagina zijn gemaakt met een Olympus 50-200mm zoomlens plus een 2x converter.

Vrijwel iedereen dacht aan een veel kortere brandpuntsafstand

Filmen met een extreme telelens brengt met zich mee dat je gedwongen wordt om vanaf een stevig statief te werken. Zelfs dan kan een klein beetje wind al een behoorlijke invloed hebben op het beeld. Bij de opname van de zwaan moest ik in Adobe Premiere Pro het beeld stabiliseren. Voor 4K Photo is dit iets minder belangrijk, want als je een snelle sluitertijd kiest, zit er altijd wel een goed beeldje tussen, ondanks de bewegingen die je met de lens maakt.

{vimeo}128783092{/vimeo}

Ook bovenstaande opname is gemaakt met een 400mm brandpuntsafstand op een Panasonic GH4 (Olympus 50-20mm zoom met 2x converter). Ik hoop in de komende weken wat te kunnen experimenteren met nog langere brandpuntsafstanden.

Panasonic G7 4K Photo

Onderstaand filmpje begint met een 100% deelvergroting van een filmpje dat gemaakt is met de Panasonic G7 (onze G7 review verschijnt zeer binnenkort) in de 4K Photo modus. Voor het filmpje wilde ik wat van de bokeh behouden en heb ik wat minder bijgesneden, waardoor het ijsvogeltje in het filmpje iets kleiner is.

{vimeo}129874526{/vimeo}

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in