Photoshop vs neuraal netwerk

0

Computers worden steeds slimmer. Een paar jaar geleden werd het voor onmogelijk gehouden dat een computer de mens zou verslaan met schaken. Kasparov is door een computer verslagen. Vorig jaar dachten we nog dat het niet zou gebeuren dat een computer de mens zou verslaan met Go, maar ook dat is al gebeurd. De motoren achter deze computer opmars zijn zelflerende systemen en neurale netwerken. Dat wordt bij Lightroom toegepast bij gezichtsherkenning: je geeft de eerste paar keren een naam op bij een gezicht dat Lightroom nog niet herkent. Daarna weet Lightroom het gezicht van die persoon razendknap te herkennen. Op Youtube staat een filmpje gemaakt door Andrew Brock van de computer afdeling van de Cornell universiteit, die demonstreert wat er met beeldbewerking mogelijk is, als je daarvoor neurale netwerken gebruikt.  

{youtube}FDELBFSeqQs{/youtube}

Ik geloofde mijn ogen niet bij het bekijken van het filmpje. Mocht je twijfelen aan de echtheid: op Github kan je zijn software downloaden om het zelf uit te proberen. Er is een maar, die ik zal illustreren met een stukje tekst:

Running the NPE By default, the NPE runs on IAN_simple. This is a slimmed-down version of the IAN without MDC or RGB-Beta blocks, which runs without lag on a laptop GPU with ~1GB of memory (GT730M) 

  • If you’re on a Windows machine, you will want to create a .theanorc file and at least set the flag FLOATX=float32.
  • If you’re on a linux machine, you can just insert THEANO_FLAGS=floatX=float32 before the command line call. If you don’t have cuDNN, simply change line 64 of the NPE.py file from dnn=True to dnn=False. Note that I only have the non-cuDNN option working for IAN_simple. Then, run the command: python NPE.py

Hier ben ik afgehaakt. Ik wacht nog wel een paar jaar op een nieuwe versie Photoshop, waarin deze techniek wordt gebruikt.

Ook Adobe werkt aan de toekomst

Adobe zit nutuurlijk niet stil en werkt samen met de universiteit van Berkely ook aan dergelijke technologie:

{youtube}9c4z6YsBGQ0{/youtube}

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in