Video: Beste systeemcamera’s in 2015

0

Gebruik je graag een systeem camera voor video, of ben je van plan om een systeem camera aan te schaffen met veelvuldig videogebruik in het achterhoofd? Dan zijn de EOSHD video quality charts – 2015/2016 van Andrew Reed een must-read voor je.  De echte, professionele video camera’s, zoals de Canon C300 II, Sony FS7 en de KineMAX zijn buiten beschouwing gelaten.

 

Chart A – Technical Performance Awards: Duidelijke overwinning voor Sony

290ILCE 7RM2 wFE2470Z frontAls het aankomt op signaal/ruis verhouding, dynamisch bereik en scherpte, dan is de Sony A7S mk2 (waarschijnlijk vanwege met name vanwege de hoge ISO performance) volgens Andrew de nummer 1. Een high-end video systeemcamera van Canon (Canon 1Dc) – een vreemde eend in de bijt voor de meeste fotografen – komt op de tweede plaats . Sony A7R mk2 verovert de derde plaats. Als je foto-camera’s gewend bent, verbaast het misschien dat een 12 megapixel camera zo hoog scoort. Maar dan zie je over het hoofd dat de meeste systeem camera’s een video resolutie van 2 megapixels (Full HD) hebben. De beste systeem camera’s hebben een video resolutie van 8 megapixels (4K).  
Als je de gratis Magic Lantern software als een soort hack toepast op een Canon 5D Mk2 of mk3, dan komen die camera’s op de vijfde plaats terecht. Gebruik je een Canon 5D mk3 zonder de Magic Lantern hack voor video, dan komt de Canon 5D mk3 wat video beeldkwaliteit betreft niet hoger dan de 17e plaats, vlak onder de Nikon D750 en D5500. Het zijn de Sony, Samsung en Panasonic camera’s die het hoogst scoren op video beeldkwaliteit. In de top 20 Technical Performance van EOS HD is de Canon 5D mk3 met de 17e plaats de hoogst scorende Canon spiegelreflex camera. Er komt geen Canon met een APS-C sensor voor in de top 20.  

Chart B – Character and Rendering Awards: Digital Bolex D16 als verrassende winnaar

Veel filmers zijn gecharmeerd van het gevoel dat een beeld opwekt, waarbij kleurwarmte, bokeh, mooie korrel belangrijkere eigenschappen zijn dan technische prestaties. Daarom heeft Andre een tweede lijst gemaakt, waarbij een camera waarvan ik zalfs nog nooit had gehoord, de Digital Bolex D16, de eerste plaats bezet. Op de tweede plaats komen de Canon 5D mk2 en de Canon 5D mk3, als je tenmisnte de Magic Lantern hack gebruikt om in 14 bit RAW op te kunnen nemen. De Canon 1Dc staat op plaats 3, gevolgd door een paar Sony camera’s, mede dankzij Metabones Speedbooster.

Chart C – Ergonomics & Shooting Feel Awards: Samsung wint opnieuw

NX1small

De Samsung NX1 is door verschillende test sites in verschillende categorien uitgeroepen tot beste camera van 2015 en ook bij Andrew gooit deze camera hoge ogen. In alle drie de Charts komt de Samsung NX1 in de tp 10 voor, waarbij de “Ergonomics and Shooting Feel”Award zelfs gewonnen wordt door de Samsung NX1. Als het op gebruiksgemak en ergonomie aankomt, dan zijn het de spiegelloze systeem camera’s die de dienst uitmaken, want de Panasonic GH4 staat opplaats 3 en de Olympus OM-D E-M5 mk2, met volgens Andrew de beste beeldatsbilisatie als het aankomt op video, staat op de derde plaats.

Lees deEOSHD video quality charts – 2015/2016 van Andrew Reed!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in