ViewSonic ColorPro VP2776

0
viewsonic monitor
viewsonic monitor

Monitor voor fotografen

De ViewSonic ColorPro VP2776 is een 27 inch monitor die bedoeld is voor fotografen en videobewerking. Wat maakt dit scherm daarvoor zo geschikt?

TESTRESULTATEN ViewSonic ColorPro VP2776:

VOORDELEN

NADELEN

  • makkelijk te kalibreren
  • makkelijk te gebruiken met een laptop
  • werkt voorlopig alleen met een Engelstalig besturingssysteem

 

Voor de ontwikkeling van de VP2776 heeft ViewSonic input gevraagd van fotografen en videomakers. Daaruit zijn ideeën geput die de ViewSonic ColorPro VP2776 onderscheiden. Het zit soms in kleine details. Zo kan de monitor draaien op zijn voet; een markering op de voet (vergelijkbaar met die merktekens op een statiefkop) zorgt ervoor dat je het scherm makkelijk weer naar de beginpositie kunt terugdraaien.

De monitor dekt 100% van de sRGB-kleurruimte en van de DCI-P3 kleurruimte af. Met DCI-P3 kan deze monitor een stuk meer groene en rode tinten weergeven dan een gewone sRGB monitor. Daarmee beantwoordt ViewSonic op vragen van met name landschapsfotografen, die in de nabewerking beelden graag warmer maken.

De VP2776 heeft een verstelbare voet.

Hardware

De ViewSonic ColorPro VP2776 is gebouwd rond een 27-inch Nano IPS-paneel met WQHD-resolutie (2.560 x 1.440 pixels). Die lagere resolutie zorgt ervoor dat tekst steeds goed leesbaar blijft, maar als je 4K video me 1:1 pixelweergave wil bewerken, kijk je beter uit naar een scherm met hogere resolutie. Nochtans heeft de VP2776 ook troeven voor videobewerkers, zoals het hoge contrast van 1000:1 en de DisplayHDR 400-certificering.

Colorpro wheel
 Het ColorPro Wheel dient als colorimeter voor de schermkalibratie.

 

Om de ViewSonic ColorPro VP2776 op te stellen monteer je eerst de meegeleverde voet, en daarna klik je het scherm vast op de voet. Op de voet kan je het scherm zowel kantelen, draaien als in de hoogte verstellen (tot 13 cm speling). Er zijn ook VESA-montagepunten om het scherm op een wand of arm te bevestigen. Handig is de meegeleverde lichtkap: via een magneetsysteem is deze snel te plaatsen en te verwijderen.

Aan de achterzijde zit een complete reeks aansluitingen. Voor video zijn dat 2x hdmi, 1x DisplayPort en 1x usb-c met stroomvoorziening (Power Delivery, tot 90W) om een laptop op te laden. Daarnaast zijn er nog een gewone usb-c aansluiting (niet bruikbaar voor videosignaal), 1x usb upstream, 2x usb-A, 1x micro usb en een hoofdtelefoonaansluiting.

Bij de kalibratie werd het meegeleverde ColorPro Wheel gebruikt als colorimeter.

In gebruik

De meeste fotografen beseffen hopelijk wel dat een beeldscherm regelmatig gekalibreerd dient te worden zodat je er zeker bent van een consistente kleurweergave. Het excuus ‘ik heb geen kalibratie-toestel’ vervalt bij de ViewSonic ColorPro VP2776, want daar is er een kalibrator meegeleverd. Dit ColorPro Wheel wordt herkend door ViewSonics eigen colorbration+ app.

Deze app heeft een heel gebruiksvriendelijke Basic modus: je kiest het gewenste profiel (sRGB, DCI-P3, fotografie, webdesign of print) en de gewenste helderheid ,en plaatst het ColorPro Wheel op het scherm. De kalibratie duurt een vijftal minuten. In de Advanced Mode heb je meer mogelijkheden om de kalibratieparameters te sturen, maar voor wie zich daarin niet wil verdiepen is de Basic modus voldoende.

Je kunt ook het ColorPro Wheel ook gebruiken om het scherm menu in te stellen. Je draait dan aan het wiel om de gewenste instelling te selecteren, en drukt op de knop bovenaan om een keuze te maken. Het is even wennen maar dan gaat het veel vlotter dan met het joystickje aan de achterzijde van de monitor

Via de ColorPro Integrate software kun je met het ColorPro Wheel ook enkele functies in Photoshop, Premiere en Capture One bedienen. Dat werkt voorlopig alleen met een Engelstalig besturingssysteem en de Engelse versies van deze software – jammer, want daar zit wel potentieel om het leven van een foto- en videobewerker makkelijker te maken.

ViewSonic

Conclusie test ViewSonic ColorPro VP2776

 

De ViewSonic ColorPro VP2776 is een uitstekende monitor voor beeldmakers De kleurnauwkeurigheid is erg goed, en dankzij het ColorPro Wheel en de bijhorende software is het erg makkelijk om de monitor regelmatig te kalibreren. Dankzij de usb-c met Power Delivery is het scherm geknipt om in combinatie met een laptop te gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in