Wacht niet op Kodachrome

0

Een paar weken geleden berichten wij op Camera Stuff Review over de terugkeer van Kodak Ektachrome diafilm. De meest iconische Kodakfilm allertijden is echter niet de Ektachrome, maar de Kodachrome. De film is zelfs bezongen door Simon en Garfunkel. De Kodachrome stond in de jaren na zijn introductie in 1935 bekend om zijn helderheid en goede houdbaarheid na ontwikkeling in een tijd waarin veel kleurenfilms al na enige jaren hun kleurverzadiging langzaam verloren en diafilms veel minder transparant waren.

diamensen23Een ander kenmerk van de Kodachrome films zijn de diepe en bijzondere kleuren. Beide zijn te danken aan het bijzondere ontwikkelproces van Kodachrome. Bij gewone diafilms zijn de kleurstoffen al in de film aanwezig en zorgt  de belichting voor het activeren van de kleur. Daarna worden in de E-6 ontwikkeling de kleurstoffen in de onbelichte gedeeltes verwijderd. Bij Kodachrome worden de kleuren in een heel apart proces tijdens de ontwikkeling aan de film toegevoegd. Dit proces, K14, vergt veel meer stappen dan de meer gangbare E-6 ontwikkeling en kan eigenlijk alleen door gespecialiseerde laboratoria stabiel worden uitgevoerd. De laatste jaren dat Kodachrome leverbaar was, sloten steeds meer van die laboratoria hun deuren. In 2010 sloot het laatste laboratorium in Amerika en kon Kodachrome niet langer worden ontwikkeld.

Kort na de aankondiging dat Kodak Ektachrome weer zou worden uitgebracht, speculeerden diverse mensen op internet op de mogelijke terugkeer van Kodachrome. Dat zou pas het echte bewijs zijn dat film weer springlevend is. Even leek het alsof deze droom ook uit zou komen. De Chief Marketing Officer (CMO) van Kodak, Steve Overman, liet zich in een podcast ontvallen dat Kodak de mogelijkheid tot terugkeer van Kodachrome bestudeerde. Het probleem is echter dat Kodak niet langer één bedrijf is. Overman werkt voor Kodak in de Verenigde Staten.  De filmdivisie is echter overgenomen door  het Engelse Kodak Alaris. Dat is ook het bedrijf dat Ektachrome opnieuw gaat uitbrengen. Of  Kodak Alaris enige plannen heeft om Kodachrome en het bijbehorende ingewikkelde ontwikkelproces weer opnieuw op de markt te brengen is totaal onbekend. Dus voor alle liefhebbers van die nostalgische Kodachrome kleuren is er nog geen witte rook. Alleen de oude dia’s en hoop op betere tijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in