Wat is de beste lens voor Olympus PEN-F

0

Betaalbare EN COMPACTE LENZEN Voor PEN-F

De Olympus PEN-F is een van de meest stijlvolle systeemcamera’s van dit moment. Onder dat fraaie uiterlijk schuilt een serieuze camera met een uitstekende 20 megapixel sensor zonder antialias filter. Met deze camera zie jij er goed uit en zien je foto’s er ook goed uit. De PEN-F is ook een camera die uitnodigt tot experimenteren. De mooie ART-filters van Olympus kunnen gemakkelijk worden toegepast, zodat je snel een aparte look in je foto’s krijgt. Dankzij de uitstekende objectieven die Olympus en Panasonic voor het Micro Four Thirds systeem maken is deze camera breed inzetbaar, van landschap tot portret en van macro tot reportagefotografie. Ons advies is wel om voor de PEN-F het beste glas te kopen om het maximale uit de 20 megapixel sensor te halen. Gelukkig is er keus genoeg. Dit zijn onze favorieten voor de Olympus PEN-F: .

 MG 7597 tonemapped

Hoe kozen we de Beste lenzen voor amateurs met een Olympus PEN-F:

De Olympus PEN-F is het topmodel van de Olympus PEN camera’s. De camera is stijlvol en fijn om mee te werken. De bediening is goed door de goed doordachte plaatsing van de knoppen en draaiwielen. De 20 megapixel sensor heeft geen antialiasfilter en staat daarmee op dezelfde hoogte als andere topmodellen in het Micro Four Thirdssysteem. Daarom vinden we dat je bij de PEN-F vooral moet kiezen voor objectieven met een hoge beeldkwaliteit zodat je de maximale scherpte en detaillering haalt uit de PEN-F. Vaak zijn dat in het Micro Four Thirds systeem ook nog eens de meest lichtsterke objectieven, zodat je ook meteen de mogelijkheid hebt om te spelen met het bokeh. Maar het zijn vaak ook de grootste objectieven, en hier en daar geven we daarom ook alternatieven voor fotografen die een stijlvol camerasysteem in een even stijlvol als bescheiden cameratasje willen.

Voor het advies kijken we alleen naar objectieven die we zelf hebben getest. De objectieven zijn getest op de beste camera’s die op het moment van testen beschikbaar waren. Bij het maken van de keuze voor de objectieven hebben we gekeken naar de objectieven die de hoogste scores haalden bij onze testen, omdat daarmee de beste kwaliteit uit de Olympus PEN-F kan worden gehaald. De PEN-F beschikt over een ingebouwde vijfassige beeldstabilisatie waardoor zowel Olympus als Panasonic objectieven goed kunnen worden gestabiliseerd. Sommige Olympus objectieven beschikken ook nog over een eigen beeldstabilisatie die samenwerkt met die van de camera voor een extra goed resultaat. Bij het gebruik van Panasonic objectieven met stabilisatie verdient het de voorkeur om maar een van beide systemen te gebruiken, omdat de stabilisatie van de camera niet samenwerkt met die van het objectief. Om die reden kiezen we bij gelijke mogelijkheden liever voor de Olympus versie dan voor de Panasonic versie.

Voor meer informatie kan je doorgaan naar de uitgebreide testen die we met ieder objectief hebben gedaan en die eventueel vergelijken met een van de meer dan 300 andere objectieven die we inmiddels hebben getest.

Ultragroothoek: Panasonic Leica DG Summilux 12mm f/1.4 ASPH / Olympus M.Zuiko 12mm f/2.0

De Panasonic groothoek is lichtsterk, optisch erg goed en professioneel gebouwd. De Olympus is een stop minder lichtsterk, maar ook veel kleiner en oogt, zeker in de zilveren uitvoering, heel retro.

Standaard: Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm f/1.2 PRO / Olympus M.Zuiko 25mm f/1.8


De Olympus 25mmm f/1.2 PRO is lichtsterk en degelijk gebouwd, maar ook fors en stevig geprijsd. De Olympus 25mm f/1.8 is veel kleiner en mooi retro. Het is alleen niet weerbestendig.

Portret: Olympus M. Zuiko Digital ED 45mm f/1.2 PRO / Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8

 DSC8157 kopie
De Olympus 45mm f/1.2 PRO is heel degelijk gebouwd en beschikt over een metalen behuizing. Het is stof- en spatwaterbestendig en lensfouten als lichtafval en vervorming zijn minimaal. De scherpte van dit objectief is uitstekend en het ‘feathered’ bokeh van dit objectief is bijzonder mooi. De 45mm f/1.8 is een stop minder lichtsterk. Het bokeh is vanzelfsprekend minder dan van de PRO versie en ook de scherpte is wat minder. Daar staat tegenover dat het veel, echt veel lichter is en ook heel veel kleiner. En vooral in zilver staat het erg mooi op de PEN-F. Alsof je met een oude jaren 60 meetzoeker werkt.

Macro: Olympus 60mm f/2.8 M.Zuiko Digital ED

Olympus maakt twee macro objectieven: een 30mm en een 60mm macro. Ze zijn gelijk wat beeldkwaliteit betreft, maar de 60mm biedt iets meer functies en afstand tot het onderwerp. De 30mm is heel licht en klein, maar de 60mm is ook slank en licht en maar een beetje langer. Omgerekend naar kleinbeeld is de 60mm een 120mm macro, en voor fullframe camera’s zijn macro-objectieven boven de 100mm heel groot en zwaar. Dat maakt de 60mm zo bijzonder: compact en licht, maar je blijft zelfs bij 1:1 nog een redelijk eind van je onderwerp vandaan.

 Moderneklassieker

Groothoek: Panasonic Leica DG Summilux 12mm f/1.4 ASPH / Olympus M.Zuiko 12mm f/2.0

De Panasonic groothoek is lichtsterk en goed. De bouwkwaliteit is van professioneel niveau. De lensbody is van metaal en hij is afgedicht tegen stof en vocht. Het objectief heeft ook een diafragmaring. Lensfouten als lichtafval en chromatische aberratie zijn minimaal. De scherpte is op f/1.4 goed en twee stops dicht, op f/2.8, levert dit objectief de hoogste waardes die we bij Micro Four Thirds groothoeken hebben gemeten. De Olympus kan hier niet aan tippen, al was het alleen al omdat de lichtsterkte ‘maar’ f/2.0 is. Maar zeker in de zilveren uitvoering oogt de 12mm f/2.0 heel retro en dat past mooi bij de PEN-F. Het objectief is ook heel goed gebouwd en beschikt over een focus clutch.

Standaard: Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm f/1.2 PRO / Olympus M.Zuiko 25mm f/1.8

De Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm f/1.2 PRO is een topklasse objectief: lichtsterk, scherp en vrij van optische fouten. Het bokeh is mooi en het is degelijk gebouwd en bestand tegen elk denkbaar gebruik. De 25mm f/1.8 kan daar qua beeldkwaliteit niet tegen op. Maar het is best een goed objectief en een aanrader voor fotografen die vooral een compacte set willen en een objectief zoeken dat past bij het retro uiterlijk van de PEN-F.

Bokeh: Olympus M.Zuiko Digital ED 75mm f/1.8

De Olympus 75mm f/1.8 is al een relatief wat ouder objectief, maar het is nog steeds een van de scherpste objectieven voor het Micro Four Thirds systeem. Het lange brandpunt in combinatie met de relatief hoge lichtsterkte zorgt voor een mooie isolatie van je onderwerp. Het objectief is heel degelijk gebouwd met een een metalen behuizing en het heeft vrijwel geen lensfouten. En uiteraard profiteert ook dit objectief op de PEN-F van de ingebouwde beeldstabilisatie van de camera.

Zoomlenzen voor de PEN-F

(Ultra) Groothoekzoom: Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 7-14mm f/2.8 PRO

De Olympus 7-14mm is een ultragroothoekzoom met een prachtig bereik dat overeenkomt met een 14-28mm in fullframe. Het is daarnaast met f/2.8 ook nog eens lichtsterk en het objectief is buitengewoon degelijk gebouwd en goed weersbestendig. Het is ook heel scherp en nagenoeg vrij van lensfouten. Het enige dat niet kan met dit objectief is filters gebruiken. Als je dat perse wil, dan is er de nieuwe Panasonic 8-18mm f/2.8-4.0.

Standaardzoom: Olympus 12-40mm f/2.8 Pro M.Zuiko Digital ED

De Olympus 12-40mm is een van de eerste Micro Four Thirds PRO objectieven van Olympus en het is nog altijd een topper. Dit objectief biedt net iets meer bereik dan de Panasonic 12-35mm f/2.8, maar zeker bij portretten komen die paar millimeters extra goed van pas. Het objectief is net als de overige PRO lenzen van Olympus heel degelijk gebouwd en weersbestendig. Dankzij de ‘focus clutch’ kan heel makkelijk overschakelen van autofocus naar handmatig scherpstellen, met harde stops op de scherpstelling voor dichtbij en oneindig. Een echt professionele standaardzoom.

Telezoom: Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm F2.8 PRO

De Olympus 40-150mm f/2.8 biedt niet alleen een langer bereik dan de Panasonic 35-100mm f/2.8, maar ook een betere kortste instelafstand. Hierdoor kan je de Olympus 40-150mm f/2.8 ook goed als semi-macro gebruiken. Olympus biedt zelfs een 1.4x convertor waarmee je het bereik kan uitbreiden zonder veel verlies aan kwaliteit. Het objectief beschikt over een eigen beeldstabilisatie die perfect samenwerkt met die van de camera. Verder is de Olympus 40-150mm vrijwel waterdicht en is de autofocus snel.

Vakantiezoom: Olympus 12-100mm f/4 IS Pro M.Zuiko Digital ED

 1010081

Alles in één keer goed: Olympus M.Zuiko 12-100mm F4

De Olympus 12-100mm heeft een mooi bereik. Omgerekend naar kleinbeeld loopt het van 24mm groothoek naar 200mm tele. Er zijn weinig andere objectieven met zo’n mooi bereik en er is geen enkel ander objectief met zo’n bereik dat over het hele bereik zo goed presteert als deze Olympus 12-100mm. De lichtsterkte is redelijk en blijft constant over het hele bereik. Het objectief heeft zelf ook beeldstabilisatie en in combinatie met de stabilisatie van de camera functioneert dat ongelooflijk goed, zowel in fotografie als in video.

Fisheye: Olympus M.Zuiko Digital 8mm f/1.8mm Fisheye PRO

De Olympus 8mm f/1.8 is een weerbestendige, professioneel gebouwde fisheye met een lichtsterkte die we niet eerder bij dit soort objectieven hebben gezien. De beeldkwaliteit is uitstekend en met de hele korte instelafstand kan bij volle opening zelfs wat spelen met de scherptediepte. De hoge lichtsterkte zorgt er ook voor dat je met dit objectief zelfs bij weinig licht goed kan fotograferen en filmen.

Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in