Wat is de beste lens voor: Sony A6400

0

De Sony A6400 is een compacte APS-C camera met Sony E-vatting. Kijken we naar de naamgeving, dan komt deze camera tussen de A6300 en de A6500, maar eigenlijk kan je stellen dat dit de nieuwe instapcamera is van Sony. Hij heeft niet de ingebouwde beeldstabilisatie van de A6500, maar stelt daar wel een omklapbaar scherm tegenover, waardoor de A6400 geschikt is voor selfies en vloggen. Het autofocussysteem is zelfs het beste van alle Sony APS-C modellen. Wat zijn de beste objectieven die we getest hebben voor de Sony A6400?

Lensadvies voor de Sony A6400

De Sony A6400 is scherp geprijsde camera met een interessante mix van mogelijkheden. Hij heeft de vertrouwde 24 megapixel APS-C sensor van Sony. De beeldkwaliteit en het dynamisch bereik van de sensor zijn uitstekend, ook al is het nog geen BSI sensor zoals we die in de full frame camera’s van Sony aantreffen. De A6400 heeft een nieuwe BIONZ X processor en een gevoeligheid van 100-32.000 ISO. De camera is snel, met maximaal 11 beelden per seconde en beschikt over een timelapse optie voor juist hele lange en langzame series. De elektronische zoeker heeft een resolutie van 2,36 megapixel. Maar de echte uitblinkers zijn het nieuwe autofocussysteem met 425 fasedetectie AF-punten en Sony’s Real Time Tracking en het omklapbare, aanraakgevoelige achterscherm. De Real Time Tracking zorgt ervoor dat je bewegende onderwerpen beter kan volgen dan met andere APS-C camera’s van Sony. Het systeem is zo goed, dat Sony het na de introductie van de A6400 ook als firmware upgrade voor de Sony A7R III en de Sony A9 uit heeft gebracht. Het omklapbare scherm zorgt ervoor dat je de A6400 ook als compacte selfie en vlogcamera kan gebruiken, iets dat eerder nog niet mogelijk was met een Sony systeemcamera met zoeker. Op al deze punten troeft de A6400 de camera erboven af. Eigenlijk het enige dat de Sony A6500 daar tegenover kan stellen is ingebouwde beeldstabilisatie. Als fotograaf of filmer kan je zelf wel het beste inschatten welke mogelijkheden je het liefste wilt en welke camera dus voor jou de beste is. Combineer je de Sony A6400 met goede objectieven dan verzeker je jezelf van beelden van een hoge kwaliteit. Van alle lenzen die we daadwerkelijk getest hebben, zijn dit onze favorieten voor de Sony A6400:

Hoe kiezen we?

De Sony A6400 is een camera waarmee je moeiteloos opnames kan maken met een hele hoge kwaliteit, als je tenminste goede objectieven gebruikt. De goede sensor en het prima autofocussysteem maken dat mogelijk. Daarnaast is het dankzij zijn lage gewicht en compacte afmetingen een hele fijne camera voor reportagefotografie of om op reis mee te nemen. De Sony A6400 heeft alleen geen ingebouwde beeldstabilisatie. Bij onze keus voor de beste lenzen voor de A6400 hebben we daarom een grote voorkeur voor objectieven met beeldstabilisatie. Ook hebben lenzen die speciaal voor de Sony E-bajonet zijn gemaakt, de voorkeur omdat je daarmee alle mogelijkheden van het autofocussyteem kan benutten. Ook omzeil je daarmee het gebruik van adapters. Drie van de zoomobjectieven die we hebben geselecteerd, zijn niet verkrijgbaar met een E-vatting. We hebben ze toch gekozen vanwege de bijzondere mogelijkheden in het geval van de fisheye en de goede optische prestaties in combinatie met beeldstabilisatie. Hoewel we ze niet getest hebben, vermelden we hier wel alternatieven bij, voor als je echt niet met adapters wilt werken.

Hoe zijn de beste lenzen voor de Sony A6400 geselecteerd?

De objectieven die we adviseren hebben we allemaal zelf getest. Bij de lenskeuze voor de Sony A6400 hebben we vooral gekeken naar objectieven die goed scoren. Daarnaast kijken we of de objectieven passen bij de A6400. Dat wil zeggen dat we een selectie hebben gemaakt van objectieven met een hoge beeldkwaliteit, maar dat we ook afmetingen en gewicht nog hebben laten meetellen. Tegelijk hebben we ook een lichte voorkeur voor objectieven die ook bruikbaar zijn op full frame. Je betaalt soms nauwelijks meer voor een lens die ook op de A7 en A9 kunnen worden gebruikt en dat is fijn als je ooit denkt over te stappen. Wil je weten welke andere objectieven we nog meer getest hebben en welke score ze hebben gehaald, ga dan naar ons overzicht van de meer dan 300 objectieven.

Zoom

Fisheye: Tokina Fisheye 10-17mm f/3.5-4.5 AT-X

De Tokina Fisheye 10-17mm f/3.5-4.5 AT-X is hele goede fisheye en je kan er ook mee zoomen voor verschillende effecten. Op 10mm krijg je een bijna rond beeld waarbij de randen een zwart vignet vormen. Wanneer je iets inzoomt vult het fisheye beeld het hele kader en zoom je helemaal naar 17mm, dan wordt het fisheye effect langzaam iets minder sterk. De Tokina kan je gebruiken voor bijzondere effecten en is ook heel geschikt voor onderwaterfotografie. Voor de Tokina zal je een adapter aan moeten schaffen, omdat deze lens er niet in E-bajonet is.

Groothoekzoom: Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD

De Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD is een erg scherpe groothoekzoom met een goede autofocus en beeldstabilisatie. Het objectief heeft ook een mooi bereik, van 15mm tot 36mm in kleinbeeld equivalent en een goede lichtsterkte, met f/3.5 op de groothoekstand. De beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je ook op de A6400 met langzame tijden prima uit de hand kan fotograferen. Ook voor dit objectief is een adapter nodig om hem op de A6400 te kunnen gebruiken. Sony’s alternatief hiervoor is de Sony E 10-18mm f/4 OSS. Dit objectief hebben wij echter niet getest. De Sony is iets duurder dan de Tamron en voor het prijsverschil kan je al een adapter met AF kopen. Ook is het bereik van de Sony kleiner. Wel is de Sony iets lichtsterker in het lange zoombereik.

Telezoom: Tamron 70-210mm f/4 Di VC USD
De Tamron 70-210mm f/4 Di VC USD is een heel scherp en behoorlijk lichtsterk. De beeldkwaliteit is bijna vergelijkbaar met vast brandpuntobjectieven. Dat zijn sterke troeven van deze betaalbare en compacte zoom. Ook beschikt dit objectief over beeldstabilisatie, wat zeker helpt bij het krijgen van scherpe teleopnames uit de hand. Dit objectief is niet verkrijgbaar in Sony-vatting en moet dus met een adapter worden gebruikt. Een alternatief hiervoor is de Sony EF 70-200 f/4 G OSS of de Sony E 55-200mm f/4.5-6.3 OSS. De eerste is net als de Tamron ook geschikt voor full frame, maar kost bijna twee keer zo veel. De tweede is weliswaar goedkoper en lichter dan de Tamron, maar ook veel minder lichtsterk en kwalitatief van een andere klasse. We hebben de beide Sony’s nog niet getest.

Supertelezoom: Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS of Sigma 100-400mm f/5-6.3 DG OS HSM Contemporary


De Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS is de ideale zoom voor natuurfotografen. Op de A6400 biedt deze lens een bereik van 150-600mm als je het zou vergelijken met kleinbeeld. En dat bereik kan je nog uitbreiden met de 1.4x en 2x teleconverters van Sony. Het objectief presteert optisch uitstekend, heeft een snelle autofocus en is bestand tegen weer en wind. Het is een full frame objectief, dus het kan ook gebruikt worden op de A7 en A9 modellen. Het is ook een GM lens. Het voldoet dus aan de hoogste eisen van Sony. Daar kost ook wel iets. Wie op zoek is naar een lens met dit bereik met een lager prijskaartje, is er de Sigma 100-400mm f/5-6.3 DG OS HSM Contemporary. Optisch ook een prima lens en goed bruikbaar op de Sony A6400 met de MC-11 converter van Sigma.

Vastbrandpunt

Extreme groothoek: Laowa 12mm f/2.8 Zero D

De Laowa 12mm Zero D is een extreme groothoek op full frame. Op de A6400 met zijn APS-C sensor werkt de 12mm als een 18mm (kleinbeeld equivalent). Dat is nog steeds veel groothoek. Om de Loawa op de A6400 te gebruiken, kan je kiezen voor een simpele, goedkope adapter zonder koppeling omdat je de 12mm toch handmatig scherp moet stellen. Laowa biedt ook een speciale shiftadapter voor Sony camera’s. Hiermee wordt de 12mm een 17mm en kan je het objectief verstellen voor bijvoorbeeld architectuurfotografie.

Supergroothoek: Samyang AF 14mm f/2.8 voor Sony FE

De Samyang AF 14mm f/2.8 FE is eveneens geschikt voor full frame. Op de A6400 geeft hij een beeldhoek die vergelijkbaar is met die van een 21mm op kleinbeeld. De beeldkwaliteit is goed en de autofocus is stil en snel.

Groothoek: Samyang AF 24mm f/2.8 voor Sony FE

Ook de Samyang AF 24mm f/2.8 FE is een full frame objectief. Dit objectief is veel kleiner, lichter en goedkoper dan de Sony E 24mm f/1.8. De Samyang biedt zeker op APS-C een hele goede kwaliteit en met een gewicht van maar 100 gram, is dit een heel fijn, compact lensje op de A6400. Op de A6400 werkt dit objectief als een 35mm op kleinbeeld en dat is mooi voor reportage.

Standaard: Samyang AF 35mm f/2.8, Sony FE 28mm f/2.0, Samyang AF 35mm f/1.4

Een standaardobjectief kan je om verschillende redenen kopen. Zoek je een compact, licht lensje zodat je de camera altijd bij je kan hebben, dan zijn de Samyang AF 35 f/2.8 FE en de Sony FE 28mm f/2.0 goede keuzes. Beide zijn licht en klein en relatief goedkoop. Ondanks dat zijn ze ook allebei geschikt voor full frame. Datzelfde geldt voor de Samyang AF 35mm f/1.4, maar die is wel een stuk groter. De Samyang AF 35mm f/1.4 koop je voor de uitmuntende beeldkwaliteit en het prachtige bokeh op volle opening.

Portret: Sony FE 55mm f/1.8 of Sony FE 85mm f/1.8

Sony maakt een groot korte tele’s. De meest lichtsterke zijn groot, zwaar en kostbaar. Maar net daaronder zitten twee fraaie objectieven die prima passen op de A6400: de FE 55mm f/1.8 en de FE 85mm f/1.8. De 55mm werkt als een 85mm op kleinbeeld. Dat is een klassiek brandpunt voor portretten. De FE 85mm f/1.8 levert door zijn iets langere brandpunt een nog mooiere achtergrondonscherpte, maar komt – omgerekend naar kleinbeeld – overeen met een 135mm. En dat is misschien een tikje lang voor portretten.

Macro: Sony FE 50mm f/2.8 Macro of Sigma 70mm f/2.8 Macro DG HSM Art


De Sony FE 50mm f/2.8 Macro is een hele goede, compacte macro die echt tot 1:1 gaat. Daarnaast kan je hem ook prima gebruikten als korte tele. Wil je iets meer afstand tot je onderwerp en dus een iets langer brandpunt, dan is de Sigma 70mm f/2.8 Macro DG HSM Art een goede keus. Dit objectief is ook in FE-vatting verkrijgbaar. De Sigma is wel meteen een heel stuk groter dan de 50mm macro van Sony.

Medium Tele: Zeiss Batis 85mm f/1.8 of Sony FE 85mm f/1.8

De Zeiss Batis 85mm f/1.8 en de Sony FE 85mm f/1.8 zijn beide hele goede tele’s met vergelijkbare optische prestaties. Beide werken heel mooi als een medium telelens op de A6400, met een brandpunt dat vergelijkbaar is met 135mm op kleinbeeld. De Sony is de kleinste van de twee en ook de goedkoopste. Hij mist echter het fijne OLED scherm van de Batis en nog belangrijker: beeldstabilisatie. De Zeiss Batis heeft wel beeldstabilisatie en daardoor kan je er beter mee fotograferen als er weinig licht is.

Lange tele: Zeis Batis 135mm f/2.8

Voor de Sony A6400 zijn maar weinig vaste brandpunten langer dan 100mm verkrijgbaar. En tegenwoordig zijn die vrijwel allemaal heel lichtsterk en daardoor ook groot en zwaar. De enige uitzondering is de Zeis Batis 135mm f/2.8. Ook die is niet echt klein, maar het is wel een heel fraai objectief met een beeldkwaliteit die je niet op een zoom zult vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in