Wat is de beste systeem camera?

0

Ben je op zoek naar een nieuwe camera, of misschien wel je eerste camera? Dan kan je al snel overweldigd worden door de enorme keus. Veel merken maken verschillende camera’s in dezelfde prijsklasse. Tel daar de oudere modellen die nog steeds verkocht worden bij op en je komt aan een bijna onafzienbare lijst.

CameraStuffReview heeft meer dan 100 van de meest populaire camera’s voor verwisselbare lenzen getest. Op basis van die cameratesten maken we je wegwijs in de verschillen en stellen we een aantal van de beste camera’s aan je voor.

Deze opname is gemaakt met een goede compact camera. Leuke sfeer, maar technisch (veel ruis en minder levendige kleuren) had het beter gekund. Bij weinig licht zijn de camera’s met verwisselbare lenzen in het voordeel omdat je betere, lichtsterkere lenzen kan gebruiken en vanwege de hoge beeldkwaliteit van de grote sensoren.

Wat voor camera zoek je?

Bijna iedereen fotografeert wel met een smartphone. Hoe handig en goed smartphones ook zijn, ze hebben wel hun beperkingen. Op een paar uitzonderingen na beschikken ze allemaal over een objectief met een vast brandpunt. Daarmee krijg je veel in beeld en is meestal alles, van voor tot achter, scherp.

Wil je nog meer in beeld, of juist wat minder, of wil je kunnen spelen met scherpte en onscherpte of goede foto’s maken bij weinig licht dan is het tijd voor een camera met meer mogelijkheden. Een camera met betere videokwaliteit en verwisselbare lenzen voor portretten, macro-opnames, weidse landschappen, vakantiekiekjes of actiefoto’s.
Dat kan al voor minder dan de prijs van een high end smartphone.
We hebben de camera’s ingedeeld in verschillende prijsklassen. Binnen iedere prijsklasse hebben we op basis van onze testen de beste camera’s voor meerdere types fotografen gekozen.
Zo kan iedereen snel en eenvoudig binnen zijn budget de beste camera kan vinden.

Beste budget- of starter camera

GX80 GX85 k slant H FS12032 K

In deze groep, met winkelprijzen tot € 500,00 voor een losse body of € 600,00 voor een body met standaard zoomobjectief- zijn de camera’s opgenomen die ideaal zijn voor fotografen die hun eerste systeemcamera met verwisselbare objectieven willen kopen. Ook voor fotografen die niet ieder nieuwste snufje willen, maar een eenvoudig te gebruiken camera met een goede beeldkwaliteit, niet te zwaar, niet te groot en een aantrekkelijke prijs zoeken, is er in deze klasse veel keuze.

Amateur camera’s

Pool PEN PEN F EW M1718 silver 2015 12 Mood 0041

Als fotografie inmiddels echt je hobby is en je graag mooie foto’s maakt en soms wat nieuwe technieken wil uitproberen, is de aanschaf van een degelijker uitgevoerde camera met iets meer mogelijkheden een logische stap. Bij de selectie van deze camera’s hebben we strenger gelet op de beeldkwaliteit van foto en video en op gebruiksgemak dankzij een vrij draaibaar en kantelbaar beeldscherm of een grote zoeker.
In de prijsklasse tot € 1000,00 voor een body, vinden we een groot aantal prachtige camera’s met meer mogelijkheden en prima beeldkwaliteit.

Camera’s voor de gevorderde fotograaf

 MG 5913

Voor het vastleggen van actie kiezen amateur fotografen voor telelenzen en camera’s met een snel AF systeem.

Tussen de € 1000,00 en de € 2000,00 euro kan je als gevorderde fotograaf kiezen uit eenvoudige, wat oudere full frame camera’s of uit de allernieuwste camera’s met een wat kleinere sensor. Met de goedkoopste full frame camera’s kan je optimaal gebruik maken van de meest uitgebreide series objectieven ter wereld en maak je opnames met de mooiste achtergrondonscherpte. Camera’s met een kleinere sensor bieden in deze klasse weer mogelijkheden op het gebied van video, opnamesnelheid en autofocus die ze in principe al geschikt maken voor professioneel gebruik.

Prosumer camera’s

Ben je een amateur fotograaf die bereid is om meer uit te geven aan zijn hobby, of een startende professionele fotograaf die voorzichtig is met investeren, dan is er heel veel mogelijk.
In de prijsklasse tot € 3500,00 voor een body vind je full frame camera’s met de laatste technische mogelijkheden en hoge resolutie. Voor dit geld koop je modellen die ook door veel professionele fotografen dagelijks worden gebruikt. Dat doen ze niet voor niets. Een andere overweging kan zijn om wat minder geld uit te geven aan de camerabody, zodat je geld overhoudt voor betere objectieven. Dan vormen goedkopere camera’s met een kleinere sensor, maar professionele specificaties zoals 4K video en extra afdichtingen tegen stof- en spatwater, een interessante optie.

Professionele camera’s

192052 06 D5 ambience 6 5e05fe original 1452006869

Actie en natuurfotografie onder de meest extreme omstandigheden vragen om de mooiste en duuste camera’s en objectieven voor het best mogelijke resultaat.

Professionele fotografen gebruiken iedere camera waarmee ze een klus kunnen klaren. Van Gopro’s voor onder drones en actiefotografie tot compacte modellen in situaties waar een grote camera te lastig is tot supersnelle high end modellen van Nikon en Canon voor het vastleggen van de grootste sportevenementen.
De allerduurste fullframe camera’s, tot zo’n € 8000,00 worden speciaal voor en door professionals ontwikkeld. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je als amateurfotograaf niet met zo’n camera mag werken. De pure klasse van een D5 of 1D X wordt ook door veel amateur fotografen op waarde geschat. De snelle autofocus, hoge opnamesnelheid, goede hoge iso-waardes en robuuste bouw van dit soort modellen is ideaal voor wildlife, birding en sportfotografie onder alle omstandigheden.

In de volgende aflevering antwoord op vragen als:

  • Heb je een systeemcamera nodig?
  • Wordt het een spiegelreflex of een spiegelloze camera?
  • Wil je een zoeker of hoeft dat helemaal niet?
  • Hoe groot moet of mag de camera zijn?
  • Wat voor objectieven heb je al of wil je nog gaan kopen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in