Wat is een RAW converter

0
rawtherapee
Steeds meer fotografen kiezen voor een RAW bestand, maar veel foto-bewerkingsprogramma’s kunnen een RAW bestand niet lezen. Je hebt er speciale software voor nodig: de RAW converter. Met een RAW converter kan je een RAW bestand bewerken en omzetten naar meer gangbare bestandsformaten zoals tif, psd of jpg.rawtherapee

RAW converters

Meestal krijg je een gratis RAW converter, zoals Digital Photo Professional (DPP) van Canon, meegeleverd bij de aanschaf van je camera. Maar de gratis meegeleverde RAW-converters bieden minder functionaliteit dan de commercieel verkrijgbare RAW converters. De Adobe Raw converter in Photoshop (ACR) zal de meest gebruikte RAW converter zijn. ACR wordt gratis wordt meegeleverd met Photoshop en is ingebouwd in Adobe Lightroom. Iedere gebruiker van Photoshop CS (of hoger) is met Adobe camera RAW in bezit van een goede RAW converter die geschikt is voor vrijwel alle merken camera’s. Wil je hier gebruik van maken, kijk dan eens op WhatDigitalcamera Adobe Raw en Adobe Bridge Tips & Tricks @ Computer Darkroom.com. Adobe Photoshop Lightroom is ook te beschouwen als een Raw-converter, maar dan een Raw converter die tevens zijn mannetje staat op het gebied van DAM (Digital Asset Management.  Enkele veelgebruikte Raw conversie programma’s zijn:

Kijk voor een overzicht van Software voor Raw en RAW software reviews op Ultimate-SLR.com.

Gratis RAW converter: UFRaw

UFRaw is een gratis RAW converter (die ook als stand alone RAW converter werkt) en is in een Nederlandstalige versie verkrijgbaar. UFRaw is beschikbaar voor Windows, Linux en Mac en werkt perfect samen met Gimp.

Lees hier meer over gratis Raw converters:

 

  • RAW Therapee

 

Gratis RAW conversie software: RAW Therapee

Raw Therapee is een gratis raw-converter voor Windows en Linux. Raw Therapee is gebaseerd op dcraw, een open source programma waarmee je raw-bestanden van elke camera op elk besturingssysteem kan openen. RAW Therapee biedt enorm veel mogelijkheden (Curves, schaduw / hooglicht, belichting, witbalans, ruisreductie, correctie van lensfouten zoals chromatische aberratie) voor een gratis pakket. De gebruikersinterface ziet er net zo goed uit als van de betaalde RAW software. Het is niet zo, dat je onmiddellijk met Raw Therapee aan de slag kan, maar de FAQ en de (Nederlandstalige) gebruikershandleiding van RAW Therapee helpen je snel op weg. Het programma wordt geschreven door een team vrijwilligers, waardoor de laatste (en meestal ook: de beste) versie van Raw Therapee wordt beschouwd als een test versie. Het kan zijn dat er nog fouten in de laatste versie van Raw Therapee zitten. Laat je hierdoor echter niet afschrikken; in de praktijk valt dat hardstikke mee. Op YouTube staat een filmpje waarin het gebruik van RAW Therapee wordt gedemonstreerd. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in