Er zijn minstens drie redenen waarom steeds meer fotografen zich verdiepen in Kleurbeheer (“Color Management”): Het menselijk oog kan meer kleuren van elkaar onderscheiden dan een camera. Een camera registreert meer kleurnuances dan een beeldscherm kan weergeven, of een printer/fotocentrale af kan drukken. Kleurbeheer houdt de verschillen zo klein mogelijk. Als je tenminste begrijpt wat je doet. |
![]() |
- De meest gebruikte kleurruimtes in de digitale fotografie (s-RGB, Adobe RGB) zijn niet aan elkaar gelijk en zijn zelfs apparaat afhankelijk. Elke digitaal opgeslagen kleur wordt door ieder apparaat net iets anders geïnterpreteerd. Met behulp van kleurbeheer kunnen de kleurverschillen tussen verschillende apparaten (camera’s, scanners, beeldschermen en printers) zo goed mogelijk op elkaar afgestemd worden.
- Beeldschermen zenden licht uit (een additief RGB kleurmodel), terwijl prints van foto’s juist licht absorberen (CMYK model). Hierdoor ontstaan verschillen tussen een afbeelding op een beeldscherm en een afdruk van diezelde afbeelding; met name bij sterk verzadigde kleuren. Een beeldscherm kan makkelijk een heel verzadigde groene kleur weergeven die door een printer niet te genereren is omdat de printer blauwe inkt met gele inkt moet mengen om groen te krijgen. Het mengen van inkt levert een minder verzadigde kleur op. Omgekeerd is een beeldscherm weer minder goed in het weergeven van cyaan, magenta of geel dan een printer. In de communicatie tussen de RGB en CMYK werelden is kleurbeheer essentieel. Als kleurbeheer een nieuw onderwerp voor je is, neem dan rustig de tijd om het je eigen te maken. Begin als eerste stap bijvoorbeeld eens met het artikel over s-RGB en Adobe RGB; twee bekende namen, maar weet je wat ze betekenen?
Meer over Kleurbeheer / Color Management: |
|
De belangrijkste eerste stap voor fotografen die aan kleurbeheer willen beginnen, is het kalibreren van je beeldscherm. Op het beeldscherm beoordeel je of je de kleuren mooi genoeg vind om een afdruk te maken. En als dat beeldscherm alle kleuren verkeerd weergeeft, dan weet je zeker dat de uiteindelijke afdruk helemaal niet zo wordt als je je voorgesteld had. In het komende jaar zullen op deze site meerdere artikelen over kleurbeheer en tutorials over kleurbeheer verschijnen. De eerste tutorials, zoals het gebruik van ICC profielen bij het printen en het gebruik van een camera calibratie profiel, zijn al geplaatst.
PS Niet alle kleuren die je op het scherm zien, kun je ook printen. Het boek Real World Colour Management van o.a. Bruce Fraser is een must voor iedereen die zich serieus met kleurbeheer / colour management gaat bezig houden.