Wat is witbalans

0
MG 0420zelfontwikkeldKLEIN

Ooit een nare kleurzweem gehad, bijvoorbeeld in een foto gemaakt bij kunstlicht? Waarschjnlijk is dan bij het nemen van de opname een verkeerde witbalans ingesteld op de camera. Een van de voordelen van digitale fotografie is de mogelijkheid om de witbalans na het nemen van de foto zelf nog aan te passen en daarmee de kleurzweem weer weg te werken. Camera’s zijn ontworpen voor gebruik bij gemiddeld daglicht.

 MG 0420zelfontwikkeldKLEIN

Dat betekent dat foto’s die worden genomen bij kunstlicht of op een koele winterochtend een lelijke oranje of blauwe kleurzweem vertonen. Omdat je ogen zich aanpassen aan het type licht, valt een dergelijke kleurzweem in de foto veel erger op dan wat met onze eigen ogen hebben gezien.

Witbalans in de praktijk

Hier zie je een praktijkvoorbeeld van het aanpassen van de witbalans. Deze foto is genomen bij kunstlicht, waarbij de automatische witbalans van de camera een oranje kleurzweem geeft. Zie bijvoorbeeld het oranje diascherm linksboven in de foto. Beweeg je muis over de foto voor een versie waarbij de onnatuurlijke oranje kleurzweem grotendeels is gecorrigeerd door de camera. Dit is achteraf door de fotograaf nog te verfijnen in de Raw converter. De meeste digitale camera’s staan ingesteld op een automatische witbalans correctie. Als je een foto opslaat als jpeg, kan je daar achteraf niets meer aan veranderen. Maar bij een foto die is opgeslagen in het RAW formaat, kan de witbalans ook achteraf nog beïnvloed worden. Dit is met name handig als de camera niet helemaal geslaagd is met de automatische witbalans correctie.

 

Witbalans: RAW of jpg?

Hieronder staat (links) een voorbeeld van een binnenopname – waar de automatische witbalansinstelling niet goed is verlopen – die is opgeslagen als jpeg en vervolgens bewerkt met Photoshop (midden). Deze foto is gelijktijdig ook opgeslagen in het CR2 (RAW) formaat, waar de witbalans is aangepast in de Adobe Raw converter. De foto is gemaakt met een Canon 20D, waarmee het mogelijk is om een gemaakte opname gelijktijdig als jpeg en als CR2 op te slaan. Van zowel de RAW als de jpeg opname is getracht met Photoshop om de kleuren zo goed mogelijk aan te passen. Dat ging niet alleen eenvoudiger met het RAW bestand, maar de uiteindelijke kwaliteit werd ook beter. Overigens biedt Adobe Lightroom dezelfde functionaliteit voor jpg bestanden als RAW bestanden, waardoor 1 van de nadelen van jpg bestanden wegvalt. Klik op de eindresultaten om een grotere afbeelding te bekijken. Deze foto’s zijn alle twee wel zwaar gecomprimeerd, zodat het downloaden niet te lang duurt. De kwaliteit van de uiteindelijke foto op mijn computer is nog iets beter.

Oorspronkelijke binnenopname, met automatische witbalans correctie, tegelijkertijd in de camera opgeslagen als jpg en als RAW bestand (CR2).

 MG 0420KLEIN

Zelfde binnenopname, opgeslagen als jpg, waar achteraf de witbalans is hersteld in Photoshop. De bank is minder blauw dan in werkelijkheid. Ook de oranje lijn in de deken is minder fel dan in werkelijkheid. De overige kleuren kloppen echter wel, waardoor het lastig wordt om alle kleuren tegelijk natuurgetrouw te krijgen met een Photoshop bewerking als kleurtoon of verzadiging aanpassen. MG 0420vanuit-jpegKLEINZelfde CR2 binnenopname, waar de witbalans, zwartpunt en witpunt zijn aangepast in Adobe camera RAW, waarna de foto is opgeslagen als jpeg. Deze kleuren komen het dichtst overeen met de bank en de kat in onze huiskamer. MG 0420zelfontwikkeldKLEIN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in