WELK OBJECTIEF GEBRUIK JE? – Straatfotografie

0

Straatfotografie documenteert het leven van alledag in publieke ruimtes. WELK OBJECTIEF GEBRUIK JE voor Straatfotografie? We bekijken een aantal objectieven die bijzonder geschikt zijn voor dit genre van fotografie.

In principe kun je natuurlijk met elk objectief op straat gaan fotograferen, van ultragroothoek tot tele, en met vast brandpunt of zoomobjectief. Traditioneel worden echter brandpuntsafstanden gebruikt die vergelijkbaar zijn met brandpunten tussen de 35 en 50mm op full-frame.

Je hoort wel eens dat het gezichtsveld van die objectieven vergelijkbaar is met wat het menselijk oog ziet. In werkelijkheid werkt het menselijk zicht helemaal niet met een ‘vast’ brandpunt, maar richt het zijn aandacht op een deel van een ruimer gezichtsveld.

Wat er ook van zij, het is een feit dat de grootmeesters van de straatfotografie uit de vorige eeuw vaak voor objectieven met een vast brandpunt van 35 of 50mm kozen. Naast de brandpuntsafstand speelt ook het gewicht en het formaat een rol bij de keuze van een objectief voor straatfotografie. Je wilt geen te zwaar of te groot objectief, dat de aandacht zou kunnen trekken, gebruiken. Een F1.8 of F2 objectief is daardoor vaak een betere keuze dan een F1.4 of F1.2. Aan die extreem grote diafragma-openingen heb je trouwens weinig bij straatfotografie, omdat de scherptediepte op volle opening dan meestal te klein is. Hiernaast vind je onze selectie van goede objectieven voor systeemcamera’s. De volledige tests vind je terug op onze testsite focus-review.com.

Dit artikel is eerder verschenen in Focus Magazine 6-2023

WELK OBJECTIEF GEBRUIK JE? – Straatfotografie

CANON RF 35mm F1.8 IS Macro STM

De Canon RF 35mm F1.8 IS Macro STM is een klein, handzaam en relatief goedkoop objectief voor Canon EOS R camera’s. Op de R-camera’s met APS-C sensor werkt het als een 50mm. Door de hoge lichtsterkte en de ingebouwde beeldstabilisatie kun je ook bij weinig licht nog scherpe foto’s maken. De multifunctionele instelring aan de voorzijde kan geprogrammeerd worden voor bijvoorbeeld het instellen van de belichtingscorrectie of het diafragma. De beeldkwaliteit van de Canon RF 35mm F1.8 IS Macro STM is uitstekend. De hoogste scherpte bereik je bij F4 en F5.6. Bij de grotere diafragma-openingen is er wat lichtafval. De autofocus is snel en de stabilisatie werkt goed.

afmetingen: 74 x 62 mm
gewicht: 305 g
filtermaat: 52 mm
lensvatting: Canon EOS RF
€ 539,99
canon.nl

Lees hier de test

CANON RF 50mm F1.8 STM

De Canon RF 50mm F1.8 STM is de RF-tegenhanger van de Canon EF 50mm F1.8 STM voor spiegelreflexcamera’s; het is een licht, goedkoop, optisch uitstekend en ook nog eens lichtsterk objectief. Het objectief heeft maar een instelring. Standaard staat die ingesteld als scherpstelring, maar de ring kan andere functies krijgen wanneer je hem niet wilt gebruiken om scherp te stellen.

Bij de grootste opening is het centrum perfect scherp; in de hoeken is de scherpte minder, wat normaal is voor een lens in deze klasse. De vertekening is minimaal.

Lees hier de complete test.

afmetingen: 96 x 40 mm
gewicht: 160 g
filtermaat: 43 mm
lensvatting: Canon EOS RF
€ 229,99
canon.nl

FUJIFILM XF 27mm F2.8 R WR

De Fujinon XF 27mm F2.8R WR is de weerbestendige versie van de oudere 27mm F2.8. Het is een erg compacte ‘pancake’ lens met een kleine zonnekap, en daardoor erg discreet. Het is bedoeld voor camera’s met APS-C sensor en geeft daar een beeldhoek vergelijkbaar met die van een 40mm objectief op een full-frame camera. Dankzij de ingegraveerde diafragmawaardes zie je meteen op welke waarde het objectief ingesteld staat. De volle lensopening levert al een zeer goede scherpte in het centrum, maar met een wat mindere scherpte en contrast in de hoeken. Diafragma F5,6 biedt een contrastrijke en gedetailleerde weergave.

Lees hier de volledige test

afmetingen: 62Å~23 mm
gewicht: 84 g
filtermaat: 39 mm
lensvatting: Fujifilm X
€ 449,00
fujifilm.eu

NIKON Z 40mm F2 S

De Nikon Z 40mm F2 is een compact en licht standaardobjectief. Het is ook nog eens redelijk lichtsterk en heel betaalbaar. Het eenvoudige ontwerp heeft 6 elementen in 4 groepen waarvan 2 asferische lenselementen. Het enige bedieningselement van dit objectief is de scherpstelring. Wanneer je alleen gebruik maakt van de autofocus, kun je deze ook inzetten als programmeerbare Control-ring. Op volle opening is de scherpte in het midden goed, maar verloopt vrij snel richting de randen. Voor een compact objectief op volle opening valt dat te verwachten.

Lees hier de test

afmetingen: 70 x 45 mm
gewicht: 170 g
filtermaat: 52 mm
lensvatting: Nikon Z
€ 276,00
nikon.nl

NIKON Nikkor Z 50mm F1.8 S

Dit objectief is bepaald geen goedkoop instaplensje, maar een optisch hoogwaardig optiek dat ook op Nikons Z-camera’s met een hoge resolutie maximaal moet presteren. Het lensontwerp met 12 elementen in 9 groepen is voor een 50mm bijzonder complex. Het objectief heeft alleen een focusring, maar wanneer je voornamelijk de autofocus gebruikt kun je deze ring programmeren om bijvoorbeeld de ISOwaarde of de belichtingscorrectie te wijzigen. Op volle opening scoort de Nikon Z 50mm F1.8 S in het centrum direct al erg goed, als het om scherpte gaat. 1 of 2 stops diafragmeren zorgt voor een kleine toename van de kwaliteit, waarbij zowel het centrum als de hoeken in gelijke mate beter worden. Op F1.8 is de Nikon Z 50mm F1.8 S niet helemaal vrij van lichtafval, zelfs niet na digitale correctie.

Lees hier de volledige test

afmetingen: 76 x 86 mm
gewicht: 415 g
filtermaat: 62 mm
lensvatting: Nikon Z
€ 679,00
nikon.nl

OLYMPUS M.Zuiko Digital ED 25mm F1.8

Dit objectief geeft op Micro Four Thirds camera’s de beeldhoek van een klassieke 50 mm. Het is compacter, handzamer en veel goedkoper dan de M.Zuiko Digital ED 25mm F1.2 PRO, en voor straatfotografie is het daarom eerder te verkiezen. Wel is het objectief niet afgedicht tegen stof- en spatwater, wat bij de duurdere PRO wel het geval is. De scherpte is goed tot zeer goed en gelijkmatig van het centrum tot in de hoeken. En dat al vanaf volle opening. Dat is een hele goede prestatie en vergroot de inzetbaarheid van dit objectief. Zelfs bij volle opening bedraagt de lichtafval minder dan een halve stop.

afmetingen: 56 x 40 mm
gewicht: 137 g
filtermaat: 46 mm
lensvatting: Micro Four Thirds
€ 349,00
explore.omsystem.com/nl/nl/

PANASONIC Lumix G 20mm 1.7 II ASPH

Micro Four Thirds fotografen hebben keuze te over als het gaat over compacte vastbrandpuntobjectieven. Al bij de start van het Micro Four Thirds systeem in 2009 bracht Panasonic een handzame 20mm uit, die in 2013 een update kreeg. Het lenssysteem telt 7 elementen in 5 groepen, waarvan twee asferische lenzen. De aandrijving van de autofocus vindt plaats met een ‘focus by wire’ systeem, waardoor je geen mechanische weerstand voelt bij het handmatig scherpstellen. De scherpte van de Panasonic 20mm 1.7 II is in het centrum erg hoog en in de hoeken nog steeds goed. De lichtafval bij volle opening is, in die situaties waar het storend zichtbaar is, goed met software te corrigeren.

afmetingen: 63 x 25 mm
gewicht: 87 g
filtermaat: 46 mm
lensvatting: Micro Four Thirds
€ 269,00
panasonic.nl

SAMYANG AF 35mm F2.8 FE

Dit pancake-objectief is bedoeld voor spiegelloze camera’s van Sony met full-frame sensor. Het is compact, licht en scherp. Op de APS-C modellen zoals de A6500 werkt hij als een 50 mm standaardobjectief. Het gewicht van de Samyang AF 35mm F2.8 FE is met nog geen 86 gram eigenlijk te verwaarlozen. De optische prestaties zijn erg goed. Het objectief levert al bij volle opening hele hoge waardes, zowel in het centrum als in de hoeken. De lichtafval is op volle opening zo’n 1,5 stop en dat zakt naar minder dan een stop op F4 en kleiner.

afmetingen: 62 x 33
gewicht: 86 g
filtermaat: 41 mm
lensvatting: Sony E
€ 249,00
samyangbenelux.com

SIGMA 45mm F2.8 DG GN

De Sigma 45mm F2.8 DG GN is een recent standaardobjectief voor camera’s met een L-vatting of Sony E-vatting. 45mm is een wat ongewone brandpuntsafstand. Die 5 millimeter minder ten opzichte van de meer gangbare 50mm’s lijkt niet veel, maar het creëert een iets ruimtelijker beeld. De body is geheel van metaal en is voorzien van een scherpstelring en een aparte diafragmaring. De scherpte is op volle opening al heel goed. En diafragmeer je 1 of 2 stops, dan worden de resultaten uitstekend. Enige lichtafval is wel zichtbaar, al is het minder dan een stop op volle opening. Er is een lichte kussenvormige vertekening, maar in de praktijk merk je daar niks van dankzij digitale lenscorrecties.

afmetingen: 64 x 48 mm
gewicht: 230 g
filtermaat: 55 mm
lensvatting: Sony E, L Mount
€ 699,00
sigmabenelux.com

SONY FE 40mm F2.5 G

Dit compacte vastbrandpuntobjectief is bedoeld voor Sony full-frame camera’s. Wie liever een klassieke 50mm gebruikt, vindt in dezelfde reeks de Sony FE 50mm F2.5 G. De bescheiden lichtsterkte zorgt ervoor dat dit objectief zo klein en licht kan zijn, dat je het eigenlijk altijd mee kunt nemen. Ondanks de kleine afmetingen is Sony erin geslaagd de nieuwe compacte G-objectieven te voorzien van een diafragmaring, een AF/MF schakelaar en een knop om de scherpstelling te vergrendelen. Op volle opening zien we een licht verloop van de scherpte naar de uiterste hoeken en daardoor een iets mindere weergave van de fijnste details in de hoeken. Het bokeh van de Sony FE 40mm F2.5 G is behoorlijk fraai, ondanks dat het objectief ‘maar’ F2.5 is.

Lees hier de test

afmetingen: 68 x 45 mm
gewicht: 173 g
filtermaat: 49 mm
lensvatting: Sony E
€ 699,00
sony.nl

TAMRON 35mm F2.8 Di III OSD M1:2

Dit is een van de drie groothoekobjectieven die Tamron in 2019 heeft uitgebracht voor Sonycamera’s met E-bajonet. Het kan scherpstellen tot op 15 cm, met een vergrotingsmaatstaf van 1:2. Dat is nog geen echte macro, maar je kunt wel close-ups maken met veel achtergrond in beeld. Het enige bedieningselement is de scherpstelring; het objectief heeft geen AF/MF schakelaar of Focus Lock knop. Het is wel afgedicht tegen stof en vocht. De autofocus is een fractie minder snel dan bij objectieven met interne scherpstelling, maar wel nauwkeurig. De scherpte is al bij volle opening uitstekend en het verschil tussen het centrum en de hoeken is niet groot.

afmetingen: 73 x 64 mm
gewicht: 210 g
filtermaat: 67 mm
lensvatting: Sony E
€ 449,00
tamron.eu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in