Winterfototips

0

De winter is nog lang niet voorbij. De kans is best groot dat we nog prachtige foto’s kunnen maken van witbesneeuwde landschappen of berijpte velden. Maar fotograferen bij temperaturen onder het vriespunt zonder enige voorbereiding is zwaar voor fotograaf en apparatuur. Tips voor een geslaagde winterexpeditie:

          Kleed je voldoende warm aan, liefst in laagjes, en zorg voor een jack dat wind- en waterdicht is. Vergeet natuurlijk muts en handschoenen niet. Zolang je beweegt, lijkt het vaak niet zo koud. Maar zodra je ergens een kwartier moet wachten op het juiste licht, koel je snel af.

          Kies voor handschoenen waarmee je ook de camera kan bedienen. Er zijn dunne modellen met speciale tips op de vingertoppen voor het bedienen van touchscreens. Speciaal voor fotografen zijn er ook dikkere modellen waarvan de een of meerdere vingertoppen kunnen worden teruggeklapt.

          Neem extra accu’s mee en hou die warm in een binnenzak. Er bestaan handenwarmertjes op batterijen die je in wanten kan doen. Die kan je ook in je jaszak bij de accu’s doen.

          Vermijd extreme temperatuurverschillen voor de camera. Met een ijskoude camera zomaar een warme ruimte binnenlopen veroorzaakt veel condensatie. In ieder geval op de buitenkant, maar met een beetje pech ook binnen in de camera. Met alle risico van storingen die daarbij horen. Neem een goed afsluitbare plastic zak mee om de camera in te stoppen en duw daar je zoveel mogelijk lucht uit om condens te voorkomen als je ergens naar binnen gaat.

          Ga zeker niet met een koude camera naar binnen om objectieven te wisselen. Zo open je het binnenste van de camera voor nog meer condens.

          Neem een doekje of een kwastje mee om sneeuw of ijs van de camera te vegen. Probeer sneeuw niet van de camera af te blazen. Adem bevat vocht en dat kan direct op de camera bevriezen.

          Vergeet niet om een polarisatiefilter mee te nemen om schittering weg te halen en blauwe luchten mooi diep verzadigd te maken.

          Sommige statieven worden standaard geleverd met schuim of neopreen om de bovenste statiefpoten. Dat geeft meer grip en voelt veel minder koud aan. Dit soort hoezen zijn vaak ook los verkrijgbaar.

Met bovenstaande tips ga je in ieder geval goed voorbereid op pad. In het bijgevoegde filmpje geeft fotograaf Ray Scott tien tips (plus een bonus tip) voor het maken van betere foto’s van winterlandschappen:

{youtube}hPt9P0KP-H4{/youtube}

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in